Stadning & varme!

Jag sitter i soffan i vardagsrummet och tittar runt omkring mig. Jag har precis stadat har i tva timmar, men jag ar anda lite osaker. Det ar mitt perfektionistiska jag som saller till det. Visst ser jag att det ar rent, men det ar inte perfekt. Det ar som att jag bara ser smutsen. Men sa ar det alltid. Jag far alltid sluta med det jag gor innan jag blir helt nojd, for jag vet att jag aldrig kommer bli det.

Jag skall forsoka slappna av, och njuta av varlukten, men det ar svart. Aven om det inte finns mycket smuts kvar, sa finns det dar. Ja kanner att jag behove rora pa mig, sa jag skall snart bege mig ut pa en mysig promenad! Jag far passa pa att rora pa mig nu nar jag har blivit frisk, for jag vet inte hur lange det varar... Dessutom har det sluta regna, och (aven om E inte haller med mig) det ar varmt! Nar jag joggade i morse hade jag inte ens jacka pa mig, utan linne+ troja+ tjocktroja istallet, och jag var varm! Sa nu skall jag ga pa en laaaang promenad och bara njuta. Hunden far ocksa stanna hemma. Han har en nyinkopt kudde att gosa i, sa han klarar sig nog...

Och ikvall kommer barnen!!!! Nu har jag faktiskt borjat langta. Tank sjalva: jag har en arbetssam vecka framfor mig med lekfulla barn och, bortsett fran den dagliga dammsugningen, ingen stadning! Nu kanns det roligare an vanligt att mata H och att titta pa film med R. Jag tror att jag tycker om det har jobbet mer an jag tror. Det ar bara det att jag bara marker det nar dem ar borta...


Snart hemma!

Jag ar en ganska hemlighetsfull person, som gillar att halla saker for mig sjalv. I alla fall ett tag. Jag har planer pa vad jag skall gora efter de har vistelsen, men avslojar lite lite i taget. Dessutom blir det sa forvirrande att avsloja det som inte ar faststallt och klart an. Jag skrev igar att jag har pratat med Su om n ar jag skall aka hem. Hon tyckte att jag skulle gora det i maj, men jag gav mig inte. Sa ni kommer jag hem nagon gang melan den 1/4 och 9/4. Egentligen vill jag komma hem det forsta datumet, sa att jag inte missar pasken, men om de inte hittar en ny au pair tills dess ar jag beredd att anpassa mig. Den 10/4 ar det hogskoleprovet, och da jag ar anmald sa maste jag vara hemma da. Sa jag kommer med andra ord precis i borjan av april!

Den sista tiden har jag kannt mig valdigt forvirrad, men jag antar att det ingar i det har au pair- paketet. Jag ar osaker pa vad jag vill, och har darfor svart att ta beslut. Antagligen ingar det nar jag vaxer som manniska, sa jag hoppas att jag ar sakrare pa det nar jag kommer hem!

Och sa undrar jag ocksa vad som har hant med alla lasare? Min statistik har stupat den har veckan, ar ni pa semester?

Det ar sagt

Nu har jag antligen sagt nar jag skall aka harifran. Som vanligt oroade jag mig i onodan. Su blev inte arg, utan forsokte bara fa mig att stanna lite langre. Sedan tog hon fram datorn, och sa borjade vi leta efter en ny au par tillsammans. Vi far se hur det hur kommer ga, for hon har ett antal smalustiga krav... egentligen skulle hon ha datorn hela kvallen, men jag passade pa att anvanda den medan hon star och pratar med E pa balkongen...

har varit har i 9 veckor idag!


gasp, gasp

Jag ar jattetrott, och sitter vid datorn och gaspar. Nu ar det dags for en ny dag! Ida kommer mamma hemma fran sin semester, sa nu kan jag antligen ha kontakt med henne igen! Det kanns tomt nar man knappt hor nagot fran henne pa en hel vecka. For ovrigt skall jag umgas med E och stada. Det ar bara 1,( rum kvar nu tills allt ar fardigstadat! Nu skall jag gaspa mig igenom favoritbloggarna. Ha det bra!

2 manader

Idag har jag varit har i 2 manader! Det kanns lite konstigt efterosm jag kanner mig sa hemma har, och det kanns som om jag har varit har langre. Det har i alla fall varit tva larorika manader, dar jag har matt daligt och bra om vartannat! =)

Barnen kommer tillbaka

Nu ar det bestamt att barnen kommer hem pa sondag. Jag har blandade kanslor infor det, men till den storsta delen kanns det bra. Som jag har skrivit innan ar jag en person som alskar att jobba, och att ga runt och slappa (nastan) hela dagarna kanns smadrygt. Jag har inte fatt sa mycket gjort, och det kanns inte som om jag ar au pair. Det som gor att man kanner sig som en au pair ar ju vardbarnen, och dem har inte varit har... Det ar sa tyst och tomt ocksa, sa det skall bli skont att fa hit tva barn som springer omkring och for ovasen. Lugnet ar skont, men inte for lange. Det som kanns mindre bra ar att hamta och lamna barn pa skolan, och gratande barn som ar svara att gora glada (de grater dock ine alltid, sarskilt inte H). Samanfattningsvis sa ser jag fram emot att barnen kommer hem, och jag far nagot vettigt att gora igen! Jag vill inte bara vara en tjej som bor i en fransk familj, utan jag vill vara en jobbande tjej som bor i en utlandsk familj! Barnrummet ar stadat, sa nu ar bada jag och rummet redo for barnen! Ge oss sondag!

Ring ring!

Jag har ine skrivit vad som har hant med E an, sa nu gor jag det. Hon korde pa en sten igar nar hon var pa jobbet, sa att den behovde komma in pa verkstaden. Da hon bor 75 min i bil fran jobbet och bussarna inte passar hennes arbetstider ar det svart for henne att bo har. Igar akte hon till en kompis, som bor narmare arbetet, och kommer bo dar tills pa lordag. Detta innebar att det inte blir nagot besok i Evian- Les- Bains for oss pa lordag, sa vi missar festivalen. Nu far vise om jag marker skillnaden nar E inte ar har...

Lu & Su har akt och handlat, och jag och hunden ar ensamma hemma. Telefonen, som i vanliga fall inte ringer ofta, har ringt jattemycket, och jag har agerat telefonsvarare med rost :) Och man marker vem jag kanner bast av de som ringer...

Forst ringde gasten som vi hade i januari. Han fragade efter Lu & Su och nar de inte var hemma fagade han om Lu skulle komma och halsa pa snart, och vilket vader det var ute. Jag antar att det senaste var for att vara artig, men jag vet inte.

Sedan ringde E och da lat det sa har*:
Jag: Halla!
E: Hej, det ar jag, E.
Jag: Hej.
E: Ar Lu dar?
Jag: Nej, han och Su handlar.
E: Men hon jobbar val?
Jag: Nej, hon ar ledig.
E: Da kommer de sakert hem sent!
Jag: Ar det viktigt?
E: Ja! Har hon mobiltelefonen med sig?
Jag: Jag vet inte.
E mumlar nagot jattesnabbt.
Jag: Jag forstar inte. Vad vill du?
E: Kan du kolla pa glasbordet om Su:s mobiltelefon ar dar?
Jag kollar.
jag: Nej, det ar den inte. Du kan sakert ringa och testa.
E: Ja. Tack, hejda.

E ringde en gang till, men jag orkar inte skriva ned det ocksa. Da var lite artigare, haha :)

* Detta ar ungefar vad som sades, och behover alltsa inte stamma exakt. dessutom var det pa franska.

Skiddag

Den har dagen blev inte alls som jag hade tankt mig. I morse berattade Lu, som ar ledig idag, att han tankte aka skidor, och undrade om jag ville folja med. Jag hade inget battre for mig, sa jag tackade glatt ja, och skyndade mig att gora mig i ordning. Liksom forra gangen jag akte skidor (vilket ni kan lasa om har: Skiddag!) gjorde vi det i Thollon- Les- Memises ungefar 30 minuter harifran med bil. Nar vi kom dit los solen och det var inte ens minusgrader i backarna! Lu hade kopt med lunch till oss, som vi at pa parkeringen, och nar vi kom tillbaka till backarna oste regnet ner... Men snon var kvar, sa vi fortsatte att aka. Vi fyra- tiden akte vi i alla fall hem, da vi (sarskilt jag) var blota. Men jag tyckte anda att det var en trevlig dag. Jag och Lu hittar sallan pa saker nar det bara ar vi tva, sa jag uppskattade det jattemycket. Jag tror att det ar viktigt att lara kanna vardforaldrarna, och inte bara fa en bild av dem utifran hur de uppfostrar sina barn och beter sig vid middagsbordet.

Jag hyrde forresten skidor av samma kvinna som forra gangen. Hon kom ihag mig, och tackade aven denna gangen pa svenska nar jag lamnade tillbaka skidorna! Tyvarr forstod hon inte att jag pratar franska, och skulle hela tiden envisas med att prata engelska...


Svenska matratter?

Idag fragade Su mig om jag skulle kunna laga en svensk middag till dem (och mig saklart). Hon ar intresserad av mat, och valdigt nyfiken pa vad vi ater i Sverige. Jag svarade saklart ja. De lagar ju alltid mat till mig - och ibland till och med separat - sa det kanns rattvist att jag bjuder tillbaka ocksa. Men det finns ett problem. Jag vet inte vad jag skall laga! Nar jag tanker tillbaka pa vad vi at nar jag var i Sverige kommer jag knappt ihag nagot (vilket man kan tycka ar lite markligt efter att ha bott dar i 19 ar, men jag ar val helt enkelt inte sa intresserad av mat). Och det jag kommer ihag ar sadant som man ater overallt, som till exempel biff. Och det blir kanske lite trakigt om jag bjuder pa nagot som vi brukar ata... Sa jag behover er hjalp! Vilka matratter ar typiskt svenska?


Ovader!

Jag ville ha varme och sol, men det ville inte vadret. Svarta moln har bretts ut over sjon, det blaser sa att fonstrerna skakar, och regnet oser ned! Jag kan se hur snabbt vagorna ror sig i sjon genom fonstret. Usch, vilket vader! Och dt blev ju inte battre av att jag satt och laste en skrackberattelse nar det borjade... Jag kanske provocerade vadret genom att satta pa mig kjol?


VAREN AR HAR!

Lordagen den 22:a februari begav jag mig ut pa en skon promenad i fagelkvittret. Nu kommer lite bilder.

De laggs framst upp har av 2 anledningar:
- Jag brukar tjata om hur vackert det ar har, sa nu ar det pa tiden att jag visar det ocksa. Annars kanske ingen tror mig!
- Detta ar ett bevis pa att VAREN AR HAR!


Har ar det ingen sno langre, precis som det skall se ut...



Nej, dumma sno, smalt bort!



Ah, vad ar battre an en dag vid skon?



mmm, bada?


Samtliga bilder ar tagna i byn ST Gingolph, dar jag for tillfallet bor.

dagens bild

Har kommer dagens out-fit :)

Varklader!

Vad ar lampligare an att hjalpa varen pa traven nar man kanner att den ar pa vag? Jag hade bara svarta leggins rena, och da jag hittade en vit kjol fick det bli morkt och ljust.

Jag tankte att dt var bast att hjalpa varen lite pa traven nu nar den ar pa vag, sa jag rotde fram en vit kjol nar jag skulle byta om imorse! Jag hittade bara svarta leggins, sa jag ar enbart kladd i ljusa och morka klader. Nu ar det var!


Funderat klart!

Jag har funderat, funderat och funderat, och har nu antligen funderat klart! Nu vet jag nar jag vill aka hem, sa det fattas bara att beratta det for Lu & Su. Jag graver mig lite for det samtalet, for jag vet att de kommer vilja att jag stannar langre. Visst ar det battre an om det skulle ha varit tvartom, men jag vill ju inte gora dem besvika! Dessutom ar jag radd att de skall forsoka overtala mig, och om de lyckas kommer jag gora nagot jag inte vill. Och missforsta mig inte, for jag gillar att vara har. Men jag kanner att jag har fatt ut det jag vill av det nu, att jag ar klar. Det kommer bli jattesorgligt att lamna den har vardfamiljen, men jag vill ga vidare. Men jag skall sta pa mig, och inte lata mig overtalas! Onska mig lycka till!


Ett misstag!

Det inlagget om forskolor var det absolut inte meningen att det skulle publiceras! Ni kanske kan tanka er hur snabbt jag loggade in pa bloggen och tog bort det efter att jag rakat se det! Vilken tur att jag gick in pa min blogg just idag! Det hander namligen inte sa ofta att jag laser dar... Jag har minst haft 5 lasare sedan det publicerades, sa nu nar det ar avslojat kan jag erkanna att jag haller pa att planera nar jag skall komma hem. Men jag ar inte glad over att inlagget publicerades, for jag tycker att det var ganska privat. Ni som laste de ehover ju inte sprida det, for jag har inte borjat prata om det an... Jag kan inte gora det ogjort, sa jag far lita pa er istallet. Om ni undrar hur det kunde handa sa sparar jag visa inlagg "som utkast" ibland eftersom jag vill spara deras innehall, och anda inte gar in pa bloggen. Nu ar i alla fall inlagget borta, sa jag hoppas att ni kan lagga det bakom er!

Det verkar tyvarr inte bli Montreux idag! Det bara regnar och regnar, sa E tycker att vi skall satsa pa Evian-Les-Bains till helgen istallet. Vi vet inte nar barnen kommer hem an, men om jag ar ledig foljer jag garna med henne dit, da de kommer ha nagon slags festival dar. Det blir kul! Jag har absolut ingen aning om vad jag skall gora idag, da regnet stoppar mig fran det mesta... Jag far val sitta inne och vanta pa solen... Haha! Ha en bra dag!

Montreux imorgon!

Det har inte hant mycket idag, sa jag skall inte skriva ett langt inlagg. Imorgon ar jag i alla fall ledig igen, sa jag och E skall till Montreux. Det ar en liten stad i Schweiz pa andra sidan sjon. Det skall bli roligt att aka dit, for jag har inte varit i schweiz sa mycket. Dessutom ar det positivt att aka bil istallet for buss, for bussarna gar inte sa ofta har...

Jag kanner att mina inlagg ar sa trakiga ibland, och jag behove tips pa vad jag skall skriva om. Jag skulle vara jattetacksam om ni skriver vad ni vill lasa mer om eller staller fragor. Den har veckan har jag mycket tid att blogga pa - och det tycker jag att vi skall utnyttja!


Lundalov och jobb

Nu ar det en ny vecka, och jag vet att manga i mina hemtrakter har lov nu, da det ar vecka 8 (= sportlov). Fram tills forra aret har jag alltid haft lov denna veckan. Och nu har jag ju nastan lov... Dock har de flesta av mina kompisar gatt ut gymnasiet, vilket innebar att de inte foljer skolloven till punkt och pricka.

Nu maste jag ta tag i dagen. Visst ar jag trott, men jag har saker att gora. Jag har mycket att fixa och planera, sa jag tillater mig inte att slappa en hel dag.. For tillfallet ar jag ensam hemma, for de andra ar pa joggingtur. Egentligen ville de att jag ocksa skulle folja med, men jag ar ju forkyld. For att visa att jag tyckte om att bli tillfragad och att jag tyckte att det var en kul idé lovade jag att folja med nasta gang. Vet ni vad Su sade da? "Det blir ett noje att hitta pa saker med dig!" Vad gulligt sagt. Jag har aven sett hur E har tittat pa mig, och jag tror att de har lite daligt samvete for nattens handelse... Haha. Men jag ar inte ett dugg arg. Att de blev tysta direkt nar jag sade till dem visar ju att det inte var meningen och att de angrar sig. Det blir nog ganska lungt bade idag och imorgon. Lu jobbar kvall varje dag fram tills pa onsdag, och Su jobbar tva pass idag (15- 07, jag fattar inte hur hon orkar!), och darefter natt fram tills natten till torsdag.



Forra veckan tittade 15 nya besokare in pa min blogg! Tack for att ni laser, det betyder jattemycket!


Trott efter stord nattsomn

Klockan ar strax efter tio och jag ar jattetrott. Lu & Su och E ville tydligen inte lagga sig tidigt igar, och jag vaknade av en massa prat 00:19. Jag var alldelles for trottt for att ga och saga till dem, och dessutom sa antog jag att de skulle ga och lgga sig snart. Sa fel jag hade.. 01:10 pratade de fortfarande (och det hordes valdigt tydligt eftersom de var i rummet bredvid mitt sovrum) och jag behovde ga pa toaletten. Nar jag gick tillbaka till mitt rum passade jag pa att saga till dem att inte prata hogt. Och efter det var de knapptysta och sade inte ett ljud! Jag hade dock vaknat till pa riktigt och kunde inte somna om forran ca. 01:40. Sedan vaknade jag strax innan nio... Gissa vem som ar trott idag! Men jag skall nog klara den har dagen ocksa! :) Jag borjar med en skon promenad med hunden med fagelkvitter som bakgrundsljud!

Den har veckan har jag...

... varit ledig i 3 hela dagar
... sovit i lagenheten for forsta gangen utan vardforaldrarna
... besokt Evian-Les-Bains
... umgatts med gaster
... varit utan barnen i 6 dagar
... varit forkyld
... stadat
... vaknat med en sarig fot
... fatt paket
... last skvallertidningar ( pa svenska och franska)
... atit godis
... promenerat
... tagit foton
... tittat pa solen
... bevittnat att det borjar bli var
... tittat pa "Svenska Hollywood- fruar"
... suttit vid datorn och...
... skrivit 23 inlagg pa bloggen!

Au pair och allergier

Jag upptackte att jag var allergisk mot mjolk varen 2007, det vill saga for astan tre ar sedan. Sedan dess har jag hunnit vanja mig vid det, och jag har blivit en mini- expert vad galler att veta vad som innehaller mjolk. Efter ett tag var det ingen stor grej for mig langre. Jag fick specialmat i skolan, och mamma kopte in soja- prosukter till matlagningen. De enda situationerna som det blev besvarligt i var nar jag at pa restaurang, eller hos kompisar, da mat varken vet hur bra kll restaurangen eller kompisarna har pa vad som innehaller mjolk.

Jag oroade mig jattemycket for min allergi nar jag skulle li au pair. Jag funderade till och med pa att strunta i det, och trodde att vardfamiljerna skulle sluta vilja ha mig nar de fick reda pa det. Och jag var mycket val medveten om att jag var tvungen att beratta det innan vi fattade vara beslut, sa att inga negativa overraskningar skulle intraffa... Nar jag pratade i telefon med min kommande vardmamma i maj manad tog jag mod till mig och berattade det, och till min lattnad reagerade hon inte alls negativt. Hon tyckte att det var synd att jag inte kunde ata ost till dessert, men sag det inte som nagot jobbigt. Det kan vara komplicerat att laga mat till mig, och vissa ratter maste helt uteslutas. Det var darfor jag gravde mig for det; jag ville ju inte komma till en familj, dar jag verkade besvarlig.

Nar jag kom dit var jag radd att de hade glomt bort det, da jag inte hade namnt det sedan telefonsamtalet i maj. Men det hade de inte. De var noggranna med att lasa pa forpackningarna, och fragade vad som hande om jag fick det i mig. De hade tydligen nagon bild av att jag snabbt behovde aka till sjukhus efter intag av mjolk, sa de blev nog ganska lattade, nar jag sade att jag skulle ha ont, men att det skulle ga over av sig sjalv. Detta innebar ju att det inte skulle bli en katastrof om de rakade gora fel, aven om det kanske inte skulle vara sa trevligt for mig. Allergin blev dock inte nagot stort problem hos dem. De at namligen soppa eller tomatsallad till middag nastan varje kvall, och nar vi at pasta tillsatte vi olivolja istallet for smor, och sedan fick barnen stro ost over om de sjalva ville. Det var ju jag som gjorde maten, sa jag hade stenkoll pa om det var mjolk i. Detta gjorde att jag kande mig valdigt saker. Nar min vardmamma lagade lasagne gjorde hon en liten, utan ost, till mig, och en lite storre till de andra. Vi hade ofta soppa over sedan dagen innan, sa om de skulle vilja ata nagon ratt med mjolk i sa kunde jag ju ata soppan istallet. Jag kande ofta att jag inte blev respektrad av mina vardforaldrar, men min allergi tog de pa allvar, och i det avseendet respekterade de mig.

Detta gjorde att jag inte var lika radd att beratta det for nasta vardfamilj. Den har gangen gjorde jag det i ett mejl, och fick svaret att det gick bra, salange jag berattade for dem vad som inneholl mjolk. Har har det dock varit mer komplicerat eftersom de ater valdigt mycket konservmat. I fardig mat anvands namligen mjolk ofta som krydda. Det har gatt bra anda, och om jag inte kan ata maten gor de alltid nagot annat till mig. De har dock insett hur mycket det ar mjolk i och en dag utbrast Lu: "Det ar ju mjolk i precis allt! Vi behover verkligen inte dricka mjolk sa att vi far i oss det vi bhover, for vi ater ju jattemycket mjolk anda!"

Men jag skriver inte detta inlagget for att enbart beratta hur det har gatt for mig, utan for att gora andra au pairer med allergier  mindre oroliga. Jag tror att de flesta vardfamiljer kan tanka sig att ta emot au pairer med allergier, och om de sager nej pa grund av det sa vill de inte ha dig tillrackligt mycket, och ar ingenting att ha. Det ar viktigt att man kommer till en familj som har gatt med pa det, for annars ar risken stor att au pairen kanner sig besvarande. Men det ar klart att det beror pa hur allvarliga och omtumlande allergierna ar ocksa. Att ta emot en au pair som riskerar att do varje gang hon/ han ar i samma rum som notter innebar ju ett stort ansvar for familjen. De far absolut inte gora fel, eller glomma bort au pairens allergi. Da kan ju familjen inte ens ata notter i sitt eget hus. Och om man ar allergisk mot sa mycket att kosten blir valdigt ensidig eller ta lang tid att laga sa far man kanske rakna med att laga sin egen mat... Det kanske kanns jobbigt, men det ar ju battre a att inte aka, och man kan inte forvanta sig vad som helst av vardfamiljen.

Mitt tips till blivande au pairer med allergier ar att beratta for vardfamiljen om allergien INNAN ni tar era beslut, sa att de HAR EN CHANS ATT SAGA NEJ OM DE BLIR FOR JOBBIGT for dem. Om ni skulle vanta med att beratta det tills ni kommer dit har de inte fatt ta beslutet om de vill ta emot en person med allergier, med allt vad det innebar. Valj inte heller en familj som vill ta emot er anda, men som har uttryck eller antytt att de tycker att det ar valigt jobbigt. Det ar au pairen som kommer straffas av det, genom att kanna sig besvarande pa plats nar familjen ar missnojd. Men jag kan tanka mig att de flesta familjerna inte tycker att det ar nagra problem. De forstar ju att au pairen inte kan hjalpa det, och vill ta emot den anda.

Jag syftar mest pa allergier av nagon form av mat i texten ovan, men man borde naturligtvis beratta om ovriga allergier ocksa. Det blir ofta lite enklare med dem, da familjen sallan behover anpassa sig. Om man ar allergisk mot hundar valjer man ju inte en familj med hund, och sa vidare. Och beratta att ni ar hundallergiker AVEN om familjen inte har hund - de kanske planerar att skaffa en eller passar en hund 4 veckor varje sommar. Man vet aldrig... Jag ar allergisk mot bjork, gras, katt, och kvalster (och sa mjolk da forstas). De forsta tva allergierna oroar jag mig inte sa mycket for eftersom de inte ar sa starka, och de finns utomhus. Jag har valt bort alla vardfamiljer med katter, sa att jag slipper det. Det som ar lite jobbigt ar kvalster, eftersom man inte garna fragar om de har det stadat hemma. Jag tyckte att det sag frasht ut pa bilder pa hemmen, och har haft tur med att hamna i tva familjer som ar mana med att halla rent. Om jag inte hade gjort det hade jag val fatt ta upp det med dem, och kanske datt stada det varsta sjalv. Ett tips till kvalsterallergiker ar att fraga vem som stadar. Da far man reda pa om de har staderska, och ofta kommer det fram om de tycker att det ar iktigt att halla ordning. Sjalvklart ar det bast att saga det i forvag, och kanske forklara vad det innebar.

Har ni nagra fragor gallande detta eller nagot annat sa ar det bara att hora av sig!

Update: Det jag ville formedla med inlagget ar att bi inte skall lata allergierna hindra er om ni har au pair- dromar. Se till sa att vardfamiljen inte tycker att det blir for jobbigt sa ordnar sig allt!


Stada

EFtersom jag har stadat sa bra meddelade Su mig igar att jag blir ledig idag. Men jag maste ta det forsiktigt med min fot, sa jag vet inte vad jag skall gora... Det ar i alla fall fint vader idag igen (yay!) sa om jag kanske skall passa pa att njuta av det... Molnen ar vita och vattnet i sjon ar klarblatt!

Jag vill aven klargora en sak om stadningen. Medan barnen ar pa semester sa bestar mina arbetsdagar av att stada 2- 3 timmar om dagen. I borjan var jag mycket negativ till detta, men nu har jag andrat installning. Aven om det ar anstrangande och jobbigt sa har jag i alla fal nagot att gora en stund pa dagen, och dessutom sa far jag fortfarande min fickpeng. Om jag skulle saga nej, och vara ledig istallet, skulle formodligen min fickpeng dras in, och jag skulle forlora ganska mycket pengar. Och om mn ser detta som ett jobb har jag en helt okej timlon de hor veckorna. Dessutom kanns det lite egoistiskt att ga runt och inte hjalpa till nar de andra jobbar mycket och ar trotta. Sa det ar okej, jag star ut... Men ett som ar sakert ar att jag kommer vara glad nar det ar over!


Skoskav nar man sover?

Nar jag vaknade idg kande jag att ag hade ont i den ena foten, eller rattre sag halen. Jag skulle titta efter om det var nagot marke dar, och blev ganska forvanad nar jag sag foten. Jag mottes namligen av blod. Blod pa saret pafoten, blod unde saret, och fram for allt blod pa lakanen och overallt! Jag fattar inte hur min lilla fot har kunnat loda sa mycket, och absolut inte hur jag kunde fortsatta sova nar det hande. Det har skulle bli en skiddag idag, men min fot gor for ont. Och jag forstar inte heller vad det var som fick den att borja bloda. Det kan inte vara av torrhet, for den ar ine alls torr. Och det paminner om skoskav. Men hur har jag kunnat fa skoskav i en mjuk sang utan strumpor och skor? Jag har i och for sig en sanggavel, sa den kan vara inblandad i detta... Nar jag sag blodet sa forstar jag att jag maste rora mig jattemycket nar jag sover. Jag kanske ar valdsam nar jag sover? Ja, jag dromde att jag skulle gora ett fysik- prov som jag trodde att jag skulle kugga pa... HAHA. Har ni varit med om nagot liknande?


vadret i ST Gingolph

Imorse promenerade jag och hunden vid sjon och njot av den efterlangtade solen. Det var jatteskont och inte alls kallt. Nar vi precis kommit fram till skon var jag tvungen att stanna och njuta for att det var sa vackert! Jag hade nog statt dar ratt lange om det inte vore for hunden. Tyvarr forstad han inte varfor vi skulle sta stilla pa gruset nar det fanns en gron stor grasmatta bredvid oss. Jag blir sa glad nar solen skiner har eftersom det hander sa sallan. Vi bor precis bredvid ett STORT skuggande berg (eller flera berg, det stavas namligen A-L-P-E-R-N-A), vilket innebar att vi missar solen under stora delar av vintern. For ca. 4 veckor seda kom solen till andra sidan byn. Vi bor lte narmare bergen an dem, men vi forstod att det bara var en tidsfraga tills den skulle komma hit... Nagon vecka senare los solen in i vara rum - och det kandes som sommar! Och idag ar det sol pa riktgt! Sa himla skont! Nu kan bara den har dumma snon smalta bort, sa kan jag ga runt i kjol och slippa vantar. Det finns de som tror att vi kommer ha sno anda tills i april, och jag hoppas verkligen inte det. Nar vi gar in i mars manad far det vara nog! Ni kanske tanker er att det ar mycket sno har eftersom jag bor i alperna, men det ar (eller skall i alla fall vara) ungefar samma vader som i Paris. Jag bor ju inte pa nagot av bergen, sa det ar darfor. Tidigare har det knappt kommit nagon sno alls i byn, men den har vintern var staden snovit 3 veckor i december, och borjan av januari tills vidare... Men till skillnad fran Paris sa ar byborna vana vid sno och vinterklader har eftersom de aker skidor.


Promenadvader!

Idag ar det fint vader och faglarna kvittrar. Det har blivit lite varmare, och snon borjar langsamt forsvinna. Sa fort jag sag vilket fint vader det var idag tankte jag att jag skulle ta en langpromenad, sa sa far det bli! Fragan ar bara om jag skall ta med hunden, men jag far se hur jag gor. Ha en bra formiddag!

Tummen upp!

Jag har varit ensam hemma hela morgonen, men for nagon timme sedan kom Lu & Su hem. De hade varit och akt skidor med gasterna, och skulle ata snabbt innan jobbet. De hade tappat bort de andra i skidbacken, men haft det trevligt anda... Jag kanner att jag inte har haft sa mycket kontakt med Su de senaste dagarna, men nu gick det bra. Det forsta hon gjorde var att beromma mig for att jag stadade sa bra igar. Yay! Sedan tankte jag att det var bast att ta itag det har med haklappen. Det har ju varit gaster har, och jag har knappt trafft Lu & Su, sa det har inte blivit av. Jag gick in i koket och sade att jag hade tagit sonder den, bad om ursakt, samt. forklarade hur det gick till. De blev val inte direkt glada, men det gick bra. Jag har oroat mig lite i onadan, men jag antar att det var E som skramde mig. De ar inte arga pa mig, men tycker att jag alltid skall tanka efter innan jag gor nagot, som i detta fallet innan jag satter stekpannan bredvid haklappen som ar gjord i PLAST. Jag och Su at lunch tillsammans, och hade riktigt trevligt! Nu har bada akt, sa jag skall stada nu. Jag vill lyckas idag ocksa..! Ha det bra!


Det ar inte slut an..

Som jag skrev i foregaende inlagg ar jag just nu pa bokens andra sida. Den ar oerhort mustig, men jag raknar att ha last ut sidan tills jag kommer hem. Jag har dock insett att jag inte ar klar an - med resanet. Varfor noja sig och borja studera nar man bara har last tva fjuttiga sidor? Boken ar sjalvklart for tung och maffig for att jag - eller nagon annan - skall kunna lasa ut hela boken (aven om vissa kommer ganska nara). Men jag blir glad for varje sida jag kommer igenom, och tanker fortsatta upptacka varlden ett tag till. Tva sidor kanske racker for en del manniskor, men inte for mig. Jag kommer resa till nya platser, upptacka nya saker, och forhoppningsvis vaxa annu mer som person.


Da och nu - forandringar

Inlagget nedan ar skrivet torsdagen den 6:e augusti 2009, det vill saga 23 dagar innan avresan till Paris.

"3 veckor kvar
I morse vaknade jag 07:06. Istället för att somna om direkt skenade mina tankar iväg, och vips hade jag räknat ut att det bara är 3 veckor kvar tills jag åker till Paris som au pair. Jag blev klarvaken, och det fanns ingen chans i världen att jag skulle kunna somna om! Först nu börjar jag inse vad jag håller ¨på med och vad det verkligen innebär. Jag skall åka till en familj, som jag inte ens vet om jag fungerar tillsammans med, istället för att stanna här med min trygghet - och alla personer som jag tycker om här. För att lära mig franska och få en erfarenhet för livet skall jag lämna ALLT. Mitt hus, mina vänner, min mamma, och min älskade stad. Jag skall lämna hela mitt liv. Istället för att stanna här - och göra det enkelt för mig - skall jag åka till en liten by, som jag inte ens hört talas om innan jag hittade denna familj, och börja om från noll. Men varför göra det enkelt för sig när man kan göra det svårt? Jag älskar utmaningar- och det här skall bli riktigt kul!

Jag börjar i alla fall se fram emot det mer och mer nu, och igår när jag läste på en hemsida att det alltid blir konflikter mellan au pair:en och familjen, men att det gäller att lösa dem rätt, blev jag ännu mer taggad. För er som inte känner mig är jag en riktig "fighter", och älskar att uppnåa mina mål!
"

Det hander inte sarskilt ofta att jag laser mina gamla inlagg, men nar det hander uppryms jag av en speciell kansla. Och nar jag laste inlagget ovan var kanslan starkare an vanligt. Det har inlagget ar sa himla laskigt! Dar sitter en positiv tonaring och berattar vad som komma skall, men egentligen har jag ingen aning om vad som kommer handa! Visst hade jag hort att det skulle bli en erfarenhet for livet, men jag visste inte att det skulle kannas sahar. Det ar svart att forklara, men det ar som att man har gatt ut ur den lilla positiva flickans kropp, och fatt en helt annan livssyn. Da trodde jag att jag visste allt, men nu vet jag 1000 ganger mer, och jag vet att jag fortfarande inte vet allt. Det ar forst nu efterat som jag forstar hur lite jag visste. Tank om jag skulle ha gatt direkt fran gymnasiet till universitetet, och strunta i den har "lara sig franska"- grejen. Hjalp vad mycket jag skulle ha missat! Det har ar inte en vanlig resa, dar man far se att det ser annorlunda ut pa andra stallen i varlden. Det har ar en vistelse, dar man far se andra delar av livet. Jag har upplevt och sett sa mycket under den har tiden, vilket har fatt mig att forandras person. Jag ar som persnen jag var innan, MEN jag har fatt en annan livssyn. Det ar nagon som har sagt att livet ar som en bok, och man bara laser forsta sidan om man inte reser. Det haller jag med om, men vill tillagga att det aven ar som att man inte SER de andra sidorna om man inte reser. Da ar det som om man tror att det bara finns en sida, eller kanske som om de andra sidorna ar valdigt trakiga. Jag vet inte vad personen syftar pa med ordet "resa", men jag anser att det bara stammer om man stannar nagonstans i nagra manader for att verkligen se kulturen. Alltsa INTE en semesterresa i Grekland pa 3 veckor. Jag har rest mycket i min barndom (och ar gld for detta), men nar man ar pa charterresa eller dylikt ser man bara livet utifran. Man ser hur staden ser ut och kan lasa om vad som har hant i den forr i tiden. Men det finns sa mycket mer! Tank pa hur mycket man missar i hemmen. Och alla traditioner, vanor och regler. Man far helt klart ut nagot av det, men det ar INTE en hel sida. Kanske en mening eller nagra ord. Varlden ar stor, och jag pastar att jag numera nastan har kommit igen hela den andra sidan. Jag har valdigt mycket kvar att se, men jag har i alla fall sett nagot. Det ar med boken tror jag inte man forstar forran man har last en bra bit in pa andra sidan, men man kan kanske forestalla sig det. Nu ar jag med andra ord VALDIGT GLAD att jag det det tar osakra steget ut i varlden, och INTE skyndade mig med att valja en utbildning och studera. En tjej i min gymnasieklass som skulle borja studera direkt efter gymnasiet sag antagligen ner lite pa de som inte skulle det och sade vid ett tillfalle: "Varfor skjuta pa det jobbiga nar man kan gora det nu?". Hon syftade da pa att vi som INTE hade tagit beslutet att studera direkt skot pa det som skulle bli jobbigt, det vill saga studierna. Men denna tjej vet inte vad hon sade, eller vad hon har missat. Det ar klart att vissa i klassen VARKEN studerar eller reser - och darmed kanske inte far ut sa mycket av det. Men verkligen inte alla. Jag ar inte har for att studera ar nagot jobbigt - jag ar har for att lara mig ett nytt sprak och for att se en annan kultur. Innan jag akte visste jag att det skulle bli ett givande ar, men jag visste inte hur det kulle kannas. Jag visste att jag skulle komma hem med battre franska- kunskaper och med mer upplevelser i baggaget, men jag visste inte att det skulle ge mig sahar mycket. Och sahar kanner jag TROTS (eller kanske tack vare?) ett familjebyte, utnyttjnden, och en oerhord ensamhet utan kompisar i trakten. Sa kanner jag ANDA. Sa jag tror att ALLA vinner pa att resa! Ak ivag och testa att leva ett annat liv. Blir det inte bra sa aker du hem, och blir det bra skrattar du dig lycklig!

Vi har gaster

Nu har vi atit, och gasterna skall duscha. Gastena ar trevliga, sa det skall nog ga bra att ha dem har :) De ar artiga och valuppfostrade, men ocksa ett av varldens gulligaste par! De ar ett adant dar diskret par som vill alla val, och sitter och ler mjukt mot varandra! Killen ar radd for hundar, och nar hunden gnallde pa balkongen (han tycker inte om att inte vara dar alla andra ar) holl tjejen honom i handen for att stotta honom. De har med sig tofflor och hemgjorda desserter, och delar hjarta i form av ett halsband. Sa sott!! De verkar varavaldigt husliga, och E sager att dem gar och lagger sig vid 7. Det sista tar jag dock med en nypa salt eftersom tjejen ringde kvart over nio i forrgar. De tyckte dock att det skulle var jobbigt att vanta att ga och lagga sig till halv elva.

E ar just nu valdigt snall mot mig, och forsokte fa inmig i samtalet nar vi satt och at. Nar hon gick ut med hunden efter maten skulle jag och paret tomma resp. satta in i diskmaskinen. Darefter satte de sig i soffan bredvid mig, sa jag ville inte sitta vid datorn. Lu & Su jobbar, sa det ar bara vi fyra som ar har. Saga vad man vill om paret, men de har kanske inte valt den basta helgen att komma pa. E, Su & Lu kommer jobba, sa det ar bara jag som ar ledig (forutom den dagliga stadning som jag har for tillfallet, men den tar bara 2 timmar). Det verkar dock som om de kommer hitta pa en massa saker, sa jag kommer inte behova underhalla dem sa mycket. E tycker dock att vi skall ata ihop. Jag undrar hur det skall ga..


Paket fran mammsi

Detta inlagg ar skrivet 20:00, men publicerat senare pa grund av att vi fick gaster.

Det kommer gaster nu, sa jag skall bara uppdatera snabbt.

Jag har fixat och trixat, sa har kommer antligen bilden pa paketet.



Det har lag i paketet:
en tidning
ett brev
ett korten T- shirt
en kalender
en godispase
en dammtrasa

Nu skall jag duka bordet. Vi hors!

TACK MAMMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Idag nar jag gick ned i trapphuset for att kolla om jag hade post mottes jag av vitt misstanksamt paket som det stod mitt namn pa! Jag gick upp till lagenheten, och spratte upp paketet i mitt rum. Jag blev sa himla glad! Tack tack tack tack tack mamma och Sofia (som jag tror ocksa ligger bakom det hela eftersom hon dagligen fragar om jag har fatt post)!!!! Imorgon kommer bilder, men jag redan nu avsloja att jag fick presenter! Iblnd ar mamma den basta mamman som finns! TACK!!


Vad vill ni lasa mer om?

Den har veckan kommer jag ha lite mer tid att blogga an i vanliga fall, och vill garna ha tips om vad jag skall skriva om. Det kan handla om au pair- livet, barn, hur det ar att vara hemifran, hur det ar att lara kanna ett nytt sprak, Frankrike etc. Sa nu vill jag veta vad ni vill lasa mer om!


Jag vill jobba!

Nu borjar det har bli jobbigt. Det har bara gatt 3 dagar, men jag ar redan less pa att ga runt har. Bortsett fran stadningen i morse (tog 90 minuter) har jag gjort saker bara for att ha nagonting att gora, och det har da varit sitta vid datorn, titta pa TV, bada, sova middag och promenera. Jag tycker inte om nar jag inte far nagot gjort! Visst var det skont att vara ledig mandag och tisdag efter att ha jobbat jattemycket i helgen, men nu behoverjag inte vara ledig langre. Just nu hade jag velat att ett extrajobb ramlade ned till mig, sa att jag far jobba. Nagon som kulle kunna hjalpa mig med det? Haha

Svar pa en fraga om datorer

En sak jag har funderat på är att du aldrig skriver å,ä och ö sen du åkte. Använder du inte din egna dator längre?
Jag har med mig min dator till Frankrike, och skulle mycket hellre sitta och skriva i den. I borjan sade Lu & Su att vi skulle vanta medatt fa in internet pa den tills E kom, for att hon kunde sant dar. Nar E kom och skulle fixa det slutade det med att ingen dator hade internet (inte denna heller). Su ringde till nagon telefontjanst som hjalpte henne i 1,5 timme. Hon fick ocksa det forklarat for sig hur hon skulle koppla min dato till boxen. Men nar vi skulle gora det sa ville inte min dator det. Jag har tydligen fel installning pa datorn, sa jag kan inte fa internet. Och eftersom jag inte vilken installning det ar ar det svart att fixa. Det ar aven svart for de andra att hjalpa mig, da min dator ar pa svenska.

Det var lika bra att ta upp det har, for jag undrar om nagon har nagon hum om vilken installning det kan galla, och hur jag skall losa det? Hor i sa fall av er till mig!

Den sista dagen...

Idag ar det den sista dagen som Su och Lu ar pa semester. Ikvall kommer de namligen hem och de skall jobba redan imorgon. Jag antar att jag kommer njuta av lugnet medans det gar, men jag skall aven stada lite. Aven om jag och E inte har orsakat sa mycket stok, sa kanns det battre att ha det fint har nar de ommer hem. Jag skall dammsuga och vattorka golven, och E skall rengora koket och stryka. Jag vet dock inte nar de kommer hem, mer n att det inte ar innan klockan 6. Sa nu kor vi... :)


Valkomna!

Jag ser att en hel hog med nya besokare har tittat in har, och jag vill bara onska er hjartligt valkomna!

Ni kan titta runt i bloggen och se vad ni tycker. Om ni letar efter nagot speciellt tipsar jag om att kolla kategorierna till hoger. Om ni har fragor far ni garna skicka en kommentar eller ett mejl. Mejlen tar ingen annan del av, medan kommentarerna helst svaras i era bloggar. Det kan dock handa att de laggs upp som ett inlagg pa bloggen tillsammans med tillhorande svar.

For att fatta mig kort ar jag en nittonarig tjej som istallet for att plugga vidare direkt efter gymnasiet valde att aka som au pair till Frankrike for att forbattra min franska. I augusti 2009 kom jag till min vardfamilj i Paris, dar jag tog hand om tre flickor. Jag skulle egentligen ha stannat dar i 11 manader, men avbrot istallet vistelsen for att jag inte var nojd. Precis i slutet av 2009 tog jag nya tag, och akte denna gangen till en by i franska alperna for att forsoka pa nytt. Har ar jag just nu, och jag trivs ganska bra!

mejl: [email protected]


Aventyr!

Idag har jag varit pa aventyr! Jag har funderat mycket pa hur jag skall gora med hakklappen, och bestamde mig igar for att forsoka leta reda pa en sjalv. Har finns det inga stora affarer, sa jag tog en av dagens 3 bussar in till Evian. Forra gangen jag tog sonder en hakklapp kom Lu & Su hem med en likadan sadan (fast hel) nar de hade varit och handlat. Sa jag kikade in pa mataffaren "Casino" for att se om de hade den. De hade gula hakklappar for mindre barn, och bredid dessa skulle det saklart hanga andra hakklappar som var slutsalda. Jag vet inte riktigt varfor, men jag har en stark kansla av att dessa hakklappar var "de ratta" och att det var just i den affaren som de kopte den senaste hakklappen... Jag letade vidare pa "Monoprix" och "Super U", men utan resultat. Jag hittade inte heller nagot i barnaffarerna. Jag behover ju nodvandigtvis inte en likadan, men jag jag behover anda en hakklapp som passar en femaring. Men da det inte ar sa manga femaringar som anvander hakklappar ar det svart att hitta... Nar jag kande mig klar var det over tre timmar tills nasta buss skulle komma, sa jag tog en lang promenad langs vattnet, och satte mig senare och vantade. Det var kallt. Jag maste erkanna att det kanns lite ruttet, men jag far saga som det ar. Nu har jag ju i alla fall forsokt. Men visst ar det pinsamt att gora nastan samma misstag tva ganger?

Thonon

Lordagen den 6:e februari 2010 besokte jag staden Thonon-Les-Bains pa min lediga dag. Det ar en stad med drygt 30 000 invanare pa Génèvesjons sodra sida. Jag hade aldrig varit dar tidigare, och jag tyckte overraskande mycket om staden! Den var lagom stor, men anda mysig och den hade en MASSA affarer att ga in i. Jag kom aven till en liten park med en staty i utkanten av centrum. Om ni aker till Thonon - ak dit och stall er och titta pa utsikten! Kanske inte helt ovantat, sag man sjon, men aven en jattemysig liten tagstation.

Fichier:Logo Thonon les-Bains.svg

Jag tyckte om husens ljumma farger, och jag konstaterade att staden faktiskt paminde lite, en gnutta, om Lyon. En tanke som foll mig var ocksa "Varfor bor jag i ST Gingolph? Det ar HAR jag vill bo!" Ojda... E letar bland annat efter bostad har, sa jag ar lite avundsjuk...

 


krasch, bang, bom!

Vad hande nu? Ojda, en au pair slog sonder en sak...

Skamt asido, men jag tankte ta upp det har med att raka ta sonder saker som au pair. For oavsett om man ar borta 1 man, 4 man, 6 man eller 12 mnader sar tar man sonder nagonting. I alla fall majoritetn. Det behover inte vara nagot stort, utan kan vara ett glas, en lampa eller en vas... Sa ar det, sa om ni som au pairer (och er andra ocksa) slar sonder saker skall ni inte kanna er samre an alla andra. For det ar ni inte, alla andra gor ocksa sa. Kanske ar det nar man skall gora nagot oforsikt eller skyndar sig nar man gor nagot. Och det ar ju inte bara au pairer som slar sonder saker, utan alla! Det ar bara det att det kan kannas svart som au pair. Har kommer jag ny till en snall familj, sa gar ett glas sonder... Det ar kanske skillnad nar man rakar ta sonder mammas glas dar hemma fran IKEA (inget illa menat, mamma). Vi pratade om det har en dag i skolan, vilket jag uppskattade jattemycket. Nar folk berattade om markesklader och lampor sa kandes det har med en bebistalrik sa svart.

Sa ha inte daligt samvete nar ni tar sonder nagot i er vardfamilj! Det ar klart att ni skall forsoka vara forsiktiga, men hander det sa ber ni om ursakt och erbjuder er att kopa en ny sak! Det ar inte mer an det, era vardforaldrar har sakerligen ocksa tagit sonder nagot nagon gang...

Nu skall jag erkanna vad jag har tagit sonder.

I Paris: en bebistallrik som jag satte in i mikrovagsugnen...
I Saint Gingolp: en hakklapp som jag lade pa plattan en halvtimma efter att jag stangt av plattan. Och nu, idag satte jag en stekpanna bredvid hakklappen som ersatte den forra (och var likadan). Klantigt, men jag skall kopa en ny.

Nu har jag varit stark och erkant detta. Kan inte ni ocksa ta upp vad ni har slatt sonder? Jag ar nyfiken.. Och samtidigt sa gor vi sa att stamningen blir battre for oss nasta gang det hander., for da vet vi att det ine bara hander oss! Vad har ni slagit sondr?

Ensam hemma!

Su sade att det inte var sakert att resan skulle bli av igar, men nu (eller imorse) har de i alla fall akt. Jag ar ensam hemma idag och imorgon, och sa ar E (som jobbar pa dagarna) har pa natterna. Jag maste erkanna att det ar ganska skont att vara sjalv har, sa det har skall nog ga bra. E har dock varit lite orolig anda fran hon fick hora att jag skulle vara sjalv. Hon kanner nog ett ansvar for mig, for jag har fatt stranga order om att skriva en lapp om jag inte ar hemma nar hon kommer hem (engelska gar bra om jag inte kan skriva pa franska), och hon har gett mig sitt mobilnummer om dt skulle vara nagot. Man undrar ju lte vad folk tror om mig. Visst ar jag en utlanning, men jag ar 19 ar och jag kan anda kommenicera sa att jag blir forstadd! Jag menar; vissa dagar ar jag sjalv med tva barn. Skulle jag inte klara det har da?

Jag vet att det har med vardfamiljens resa kan verka forvirrande, sa nu skall jag (en gang for alla ;) ) gora klart for nar de aker och kommer hem. Och vilka som gor vad ocksa. Idag akte H, R, Su & Lu ivag pa resan. Ikvall lamnas barnen H och R hos sina farforaldrar, medan Su & Lu fortsatter sin resa. Pa onsdag kommer u & Lu hem UTAN barn. Pa fredag nasta vecka skall Lu (och kanske Su ocksa) hamta barnen och komma tillbaka hit. Min nasta "normala" arbetsdag bli alltsa v. 8!


Hemsidor for au pairer!

Om du som laser detta verkligen ar intresserad av att bli au pair sa ar det ju synd att du bara laser om det har. Darfor skall jag tipsa om lite hemsidor om att ga in pa! Bra va?

Hemsidor for au pairer:
- http://www.aupair-world.net/ Den har hemsidan har jag varit inne pa allra mest av alla au pair- forberedande sidor. Jag har inte bara letat, och hittat, vardfamilj pa den, utan aven last om vad en au pair kan forvanta sig och sa vidare pa sidan. De har publicerat bestammelser for varje land vad galler au pirens alder, antal arbetstimmar, fickpeng, etc. Jag vet inte om man kan lita pa allt till 100% eftersom det star lite olika om vilken lon som ar "normal" pa olika sidor. Men man far i alla fall en ungefarlig bild av det, vilket ar jatteviktigt. Som au pair (sarskilt nar man aker privat) maste man veta vad vardfamiljen ar skyldiga att ge en och vad som forvantas av dem. Las noga; det mesta pa sidan ar rekommendationer, men viss fakta ar ocksa som det SKALL vara.
- http://www.aupairguiden.se/ Har har jag aven hangt lite for att inta mer fakta om amnet och fa en helhetsbild av det. Med skillnad fran aupair-world har de au pairer som berattar om olika situationer och sina au pair- liv, samt vissa au pair- bloggar lankade! Har star det inte bara hur det "skall" vara, utan aven vad en au pair gor, och vilka det passar att vara au pair. Denna sida ar valdigt bra for de som precis har borjat fundera pa att bli au pairer, men som inte vet sa mycket an, utan vill fordjupa sig lite i vad det innebar, och kanske inte vet var och vafor annu.
- http://www.resdagboken.se/ Den har sidan kan val knappast kallas for "au pair- sida", men da den har hjalpt mig tipsar jag om den i alla fall. Det kan vara bra att besoka sidan precis innan/ efter avresa. Det finns ingen fakta om hur det gar till att vara au pair dar, men det finns en kategorin "Au pair" i forumet. Dar kan man diskutera problem och annat som kan forekomma nar man ar au pair, men framfor allt hitta nya vanner. Nar du vet var du skall kan du bli medlem dar. Skriv in au pair- vistelsen bland dina resor, sa att du kommer fram nar man soker pa platsen, och skriv ett inlagg i forumet om vart du skall och fraga om nagon annan skall dit. I forumet kan du ocksa valja ett land, dar da ocksa kan skriva nagot. Det kan ju handa att nagon ar pa platsen utan att vara au pair! Om du far problem eller undrar nagot ar den har sidan ratt stalle att diskutera oklarheter med andra!
- http://www.svenskakyrkan.se/ Det mahanda att somliga blir forvanade nu, men den har hemsidan ar nyttig! Om du skall till (eller i narheten av) en storre stad bor du kolla upp om svenska kyrkan finns dar. De ordnar oftast au pair- traffar, dar man kan traffa andra skandinaviska au pairer och ta upp eventuella problem eller bekymmer. Det kan vara kul att komma till en plats sar alla pratar svenska en stund nar man har ett frammande sprak runt omkring sig! Kyrkornas verksamheter skilljer sig dock ganska mycket. Vissa har caféer och saljer godis, medan det inte hander sa mycket i andra. Pa samma satt har vissa kyrkor au pair- traff varje vecka, medan andra aldrig har det. Kyrkorna brukar aven formedla om vilka au pairernas rattigheter ar, och man kan hitta bestammelser och exempel pa kontrakt pa deras hemsida. Och oroa dig inte om du inte ar troende, for det ar inte sarskilt manga av de svenska au pairerna dar som ar det...

Jag kommer inte pa nagra fler relevanta sidor, men det ar frams de har fyra som har hjalpt mig. Om du undrar nagot, eller kanske vill frambringa nagon annan bra sida for au pairer sa far ni garna lamna en kommentar. Lycka till!


Inlagg borttaget!

Jag skrev ett inlagg igar som numera ar borttaget. Eftersom vissa hann se det sa tanker jag forklara lite och gora det tydligare vad som hande. Jag borjar med att skriva att jag var arg igar. Som ni nog vet gar au pair- livet upp och ned precis som en berg- och dalbana. Ibland sitter man langst upp, pa toppen, och tittar glatt ned pa omgivningen. Allt kanns bra och man trivs med jobbet och alla personer i sin narhet. Men ibland sa befinner man sig trakigt langt ned, sa att man inte far nagon vacker vy att blicka over. Man ar irreterad pa en eller flera, kanske till och med alla, personer, man ar trott pa jobbet och vill bara hem till Sverige. Det svaraste av allt ar nog att berg- och dalbanan ar oforutsagbar, och att det inte gar att veta hur langa man ar uppe, nere och hur branhta backrna ar. Det ar som att man ser allt runtomkring sig forutom sparet, och man kan darmed analysera allting, men inte veta hur lange nagot stannar. Ibland gar det nedat, men vander innan man nar marken. Men man vet inte det. Sean ar det klart att olika personer har olika banor ocksa beroende pa installning, personlighet, vardfamiljens egenskaper och sin sociala situation (i och utanfor familjen) i landet, dar man vaxte upp.

Igar hade jag en extrem dalig dag. I lordags kandes allt bra och aven om jag inte var pa toppen sa var jag ganska hogt upp. Men igar morse var banan brant och jag nastan ramlade nedat. Pa kvallen var jag arg och missnojd med allt, och ville harifran sa fort som mojligt. Men man far vanta och se, och kan inte aka hem bara for att man befinner sig langt ned en dag. Men vet ju inte vad som kommer harnast; tank om det foljer en manad pa toppen! De som av olika anledningar inte trivs i sina vardfamiljer och alltid ar vid eller precis ovanfor markhojd rekomenderar jag att ta sig en tankestallare, och kanske aka darifran. Det har skall vara nagot givande, och inte nagot som man kommer fa huvudvark av nar man tanker tillbaka pa det senare. Jag forsokte ta det lungt, och gjorde inget dumt forutom mitt valdigt starka inlagg pa bloggen. Dar skrev jag att jag var arg pa Su, samt allt hon hade gjort som irreterade mig. Jag vet att man inte skall skriva inlagg nar man ar arg, da man kanske inte kommer vara lika nojd med dem 12, 24 eller 36 timmar senare. Vist kan man ta bort dem, men allmanheten rakar ofta se det fore, sa det gloms inte helt. Sarskilt inte om det var ett valdigt kanslosamt och starkt inlagg, som igar. Sa alla som laste det och tror att allt ar skit har, sa kan jag forsakra er om att det inte ar sa. Jag har hamnat i en vardfamilj med tva snalla foraldrar, men det ar kravande ibland, och visste finns det saker som jag inte gillar och som irreterar mig, men that's life. Vilket jobb gillar man till 100% egentligen? Aven om man har "dromjobbet" sa maste man gora trakiga saker eller gora tunga och viktiga beslut. Ga upp tidigt pa morgonen, och sova daligt eftersom man oroar sig over nagot pa jobbet. Jag tror inte att det gar att hitta ett superjobb, men bara man ar glad for det mesta och kanner att det ar givande sa ar det bra. Da gar det. Sa alla framtida au pairer, var beredda pa att detta livet ar en berg- och dalbana? Och detta trots att familjen kanske ar jattemysig, de bor i ett jattefint hus och skammer bort dig. Det kanns daligt ibland aven med de basta forutsattningarna. Men man lar sig nagot pa det, och jag tror aldrig det har hant att en au pair aker hem efter sin tid som au pair utan att ha forandrats lite, och blivit nagot smartare... Mitt tips till er ar att uppfyll era dromar, le nar det gar uppfor, och  kampa nar du narmar dig marken!


Sjuk igen!

Det ar inte ens en vecka sedan jag var sjuk senast, sa jag blev inte sa glad i morse nar jag vaknade sjuk! Jag ar dock bara forkyld, sa det ar inte sa farligt. Att vara tappt i nasan, och ha forkylningshuvusvark dor man ju inte av, eller hur? Efter att ha jobbat hela dagen kanns det inte alls battre, utan snarare samre, men jag skall vila upp mig nasta vecka. Da aker namligen arbetet pa semester och jag blir ledig! Barnen kommer aka till nagra slaktingar pa mandag morgon och inte komma tillbaka forran om 10 dagar! Forutom att vila vet jag inte vad jag skall gora, och jag borjar bli orolig for det. Det ar ironiskt, for nar jag antligen ar ledig sa blir jag inte glad. Det kanns lite ensamt utan vanner har, och efter att ha blivit rastlos efter att ha haft en ledig dag i veckan, sa undrar jag hur det kommer ga. Jag ar ensam i lagenheten tva dagar, men sedan kommer de andra ocksa vara hemma. De forsta dagarna helt sjalv blir nog inte sa dumma i alla fall.

Skollov!

Idag var det sista dagen i skolan innan lovet for R. Nu kommer hon vara ledig i tva lveckor, och alltsa inte komma tillbaka till skolan forran om 17 dagar! Jag vet dock inte om jag skall vara glad eller ledsen, for det ar inte bestamt var barnen skall spendera lovet nagonstans an. Antingen skall de aka till sin farmor och farfar, eller sa skall de stanna hemma. Det basta for dem vore att aka dit, men det har kommit lite krangel med bilar och doktorer emellan. Fran borjan var det tankt att jag skulle vara med mamma och Sofia den andra lovveckan, men nar de inte kommer sa kan jag lika garna jobba om barnen ar har. De har i alla fall lovat mig minst 2 lediga dagar, sa jag kommer INTE jobba 17 dagar i streck.

Och for er au pairer i Frankrike som inte tycker att lovveckorna stammer, sa har man olika lov beroende pa var man bor. Det finns 3 olika "zoner" i Frankrike och man har lov v. 6-7, 7-8 eller 8-9. Vi bor i Lyon- zonen och har alltsa lov precis i mitten!


Vad skall man gora pa sina lediga dagar?

Jag sitter i min sang och vet inte riktigt vad jag skall gora. Batteriet till datorn haller pa att urladdas, sa det ar ingen idé att borja titta pa en film eller en serie. Men vad skall jag gora istallet? Lasa? Titta pa en av mina DVD:er? Just nu kanns det ganska drygt att det ar over en timma tills vi skall ata. Jag ar trott i kroppen efter en joggingrunda och en lang promenad, och orkar inte gora nagot satsigt. Sa det blir kanske en film nu? Det som ar jobbigt ar ocksa att jag har tittat pa nagra avsnitt av Vanner sasong 8 och vill se sasong 9 nu, men jag har inte den sasongen!!! Nu skall jag avbryta skrivandet innan datorn stangs ned och blir svart. Ha en bra torsdagsafton!

Inga planer = panik?

Anda sedan jag kom till den har familjen har det varit lite jobbigt infor varje ledig dag. Jag ar ju inte ledig pa helgen, utan har istallet lediga dagar. Och varje gang jag skall ha det har jag svart att ta beslutet om vad jag skall gora. Det finns sa mycket, men allt ar sa dyrt... Jag vet att vardfamiljen fragar vad jag har planerat dagen fore ocksa, sa att de vet i fall de behover kora mig nagonstans. Och da kanns det bast att veta. Normalt satt vet jag det ocksa dagen innan, men inte den har gangen. Jag ar ledig imorgon och jag har inte planerat vad jag skall gora. Jag har redan gjort sa mycket. Jag har inte lust att shoppa eller besoka en stad, sa i sa fall skulle det vara att aka skidor. Men vardfamiljen skall pa ett mote pa lvallen, sa de kan inte hamta mig (och det gar inga bussar). Men for en gang skull sa har jag ingen panik! Jag far ta en laaang promenad och ta det lungt. Kanske gora saker som jag inte hinner med annars och njuta av ledigheten. Det ar ju trots allt over en vecka tills nasta gang!


Skrik

Lu brukar sig att vi har tur att H ar en sa snall och lugn bebis. Han sager att det finns sadana bebisar som alltid skriker och aldrig ar nojda. Jag haller med om att H inte ar sadan. I alla fall inte i vanliga fall. Nar jag hade lagt barnen i sina sangar for siestan och just skulle krypa ned i sangen for att sova lite sjalv borjade H att illskrika. Jag ville verkligen sova, sa min forsta tanke var "Nej, nej, nej..." Jag gick till barnens rum for att kolla var det var. Jag fick dock inte nagot svar pa detta mer an att det lag en skrikande bebis i spjalsangen. Undra hur det gick till... Han skriker ju vanligtvis inte ens nar han vaknar. Jag tog upp honom och vaggade honom tills han stoppade tummen i munnen och borjade snutta med mitt har. Da satte jag tillbaka honom i sangen igen, men utan nagot bra resultat. Skrik igen! Och tyck inte att jag ar nagon mesig person som gor allt for att barnet inte skall skrika nu, for det har var verkligen illskrik. Nar han ar overtrott brukar han skrika nar man lagger honom i sangen, men da gar jag bara darifran. Jag vet ju att det slutar inom fem minuter, for det ar "jag vill inte- skriket". Det har var en helt annan sak; "hjalp mig- skriket". Det hjartskarande skriket som han skriker om nagot ar fel eller han har ont. Det skriket som ar sa oskyldigt att inte ens jag kan sta emot det. Sa jag tog upp honom igen. Vaggade honom tills han slutade skrika, satt med honom en stund i vardagsrummet sa att inte alltfor manga skulle vakna (alla som var hemma tog siestan...) Och sa forsokte jag igen. Och det var inte bara for min skull som jag gjorde det, utan aven for hans. Sa trott han var! Han hade knappt sovit pa morgonen, sa efter att inte ha sovit ordentligt pa eftermiddagen heller var han helt slut... Till slut gav jag upp, och satt med en gnallig 13 manaders bebis i knat istallet. Lu, som hade vaknat av skriket, kom forbi och tyckte att jag skulle forsoka lagga honom en gang till. Men jag kunde inte. Jag kunde inte ga ifran honom nar han skrek sa. Nar jag tog upp honom slutade han, till min fortvivlan, inte att skrika. R vaknade och borjade skrika eftersom hon tyckte att H var olydig. Sedan gjorde Lu iordning vatten med medeicine och apelsinsaft i -annorlunda blandning, jag vet...) Han drack det i ett naffs. Och precis som Lu hade forutspatt sa lugnade han ned sig. Efter en stund kunde jag lagga honom och bara hora "jag vill inte- skriket". Lycka! Sedan sov han som en stock i 75 minuter tills jag vackte honom for att det var dags for mellanmal. Frgan var vad det var? Lu tror att han var torstig, men jag ar ganska saker pa att det var tandvark...


God natt!

Jag har haft en bra dag, men ar helt slut efter att ha surfat i flera timmar. Jag hittade lite texter som gjorde mig riktigt upprord, men jag kunde anda inte sluta lasa. Sa tiden bara rann i vag, och jag har inte fatt nagot vettigt gjort... Forhoppningsvis (och antagligen) gor i alla fall texterna att jag far mer perspektiv pa saker, och sa att jag utecklas positivt (eller i varje fall inte utvecklas negativt). Aja, det ar ju bara nagra texter en kvall! Det slar mig nu att jag inte kommer forsta det har inlagget om jag laser det senare eftersom jag inte skriver vad jag har last, men skit samma. Jag vill inte skriva det, och det ar faktiskt ocksa ganska ovasentligt... Jag kom i alla fall pa att jag inte hade skrivit nagot pa bloggen, fast att jag lovat att skriva varje dag den har veckan. Ajda, men nu ar det gjort!

Var ar alla?

Jag mar redan battre, sa vi far hoppas att det fortsatter sahar. Jag har sovit middag och gatt pa promenad, och aven om det inte ar toppen sa ar det bra. Jag undrar dock var mina lasare har tagit vagen? Statistikskurvan ar alltid lagre pa helgen an annars, men idag ar det ju mandag? Jag vet inte om det beror pa att ni ar valdigt upptagna eller om det ar pa grund av mina inlagg har blivit samre. Just nu spelar det inte sa stor roll, men jag hoppas att ni hittar tillbaka ;)

Aqua Parc

Fredagen den 29:e januari besokte jag Aquaparc i Schweiz. Detta ar, precis som namnet antyder, ett aventyrsbad eller vattenland. Det var ungefar som Aquakul (forr i Malmo), men med mer betoning pa vuxna, fler rutchikanor, och mycket mycket storre. Jag trodde att jag skulle till ett halsobad, sa jag var val nagot overraskad nar jag kom dit.

For att beskriva badet mer exakt sa hade det 4 avdelningar; en for wellness med vaaarm poll inom- och utomhus, vanliga, ang- och andra typer av bastu, samt. ett gym. Ett paradis med Rios egen strand Copacabana (jag foredrar dock den riktiga...), dar man kan juta av vagorna, eller ligga pa soldacket. Captain kids for vuxna och barn. Man kunde flyta runt pa slags luftmadrasser i en vattenbana, men det fanns aven en bat dar, som barnen kan leka i. Rutchikanornas del vet jag inte vad de heter. Dar fanns i alla fall ett hopptorn (som var stangt), en liten rutchikana, och 5 stora rutchikanor. Dessa var ganska haftiga, och det var 125 cm- grans pa dem savida man inte akte med en vuxen. Pa vissa var man tvungen att aka med luftdyna, medans det var absolut forbjudet att gora dte pa andra. Tva av dem var markte "svara", och de var verkligen inte att leka med! Jag testade bada (saklart), och de var mer till for vuxna an for barn. Den ena madde jag illa i for att den snurrade runt sa mycket, och den andra gorde det ont att aka i eftersom ryggen skrapades mot den (det gick inte att satta sig upp igen eftersom det gick saaaa snabbt). Dessa tva skulle jag nog inte rekomendera for barn... Jag akte dock bara tre av de stora rutchibanorna, da en var avstangd och minimum- gransen var 2 personer i en av rutchikanorna.

Det fanns restauranger dar, men eftersom detta ligger i Schweiz var det ganska dyrt. Omkladningsrummet var dock jattefrascht, och for de som ville ducha utan badklader efterat fanns det bas att ga in i! For er som har varit pa aventyrsbadet i Are, sa liknade omkladningsrummet det valdigt mycket. Det var mysigt. Jag alskar stora varma omkladningsrum! Jag rekomenderar ett besok om ni nagon gang har vagarna forbi. Besok garna deras hemsida: http://www.aquaparc.ch/.

Ps. Jag ursaktar att texten ar slappt skriven; Jag ar trott, men tycker att det ar battre an ingenting, sa det far duga! Ds.


Skarpning inom kort :)

Jag har val inte varit varldens basta bloggare de senaste dagarna (som jag helt klart ar annars ;) ), da jag sammanlagt har skrivit 2 meningar pa 3 dygn. Men jag har inte daligt samvete for det. Jag vet inte om ni har markt det, men jag ar inte ett sadant blogg- freak som jag var nar jag bodde utanfor Paris. Nagot har hant, och jag kan stolt kalla mig for "fore detta blogg- beroende". Inte for att jag INTE gillar att skriva pa bloggen och gora mina trogna lasare glada genom att uppdatera, utan mer for att det ar sa jobbigt att vara bunden av bloggen och fa daligt samvete om man inte bloggar. Nar man far det nar blogg- strejkandet inte ar ens eget fel gar det ju lite over gransen, eller hur? Och nar man fragar efter datorn for att man inte har bloggat nar man sover over hos en kompis ocksa. Sa det ar battre sahar. Om jag mar illa, ar trott, internet strejkar eller jag gor nagot annat sa ar det OKEJ att inte blogga. Vad jag vet sa dor ingen for det! Det ar nu rubriken blir lite konstig, och liksom inte riktigt "sammanfattar" texten. Trodde ni ja. Jag skall ta tag i det har, och blogga varje dag den har veckan. Och for en gang skull ar det inte for er skull, utan for MIN. Anledningen till att jag inte har bloggat ar att jag har matt daligt over helgen. Psykiskt & fysiskt daligt, och jag borjar bli orolig for mig. Sa nu skall jag ta tag i det har, och fa in lite gamla rutiner och vanor. I vanliga fall skulle jag kanske inte ta in bloggandet som en losning pa nagot sadant (just for risken att bli beroende, man isoleras, etc...), men just nu ar det TILLSAMMANS med lite andra saker den perfekta medecinen! Nar jag bloggar sitter jag ju inte och gor ingenting, och far allt att verka sa meningslost. Utan jag angagerar mig, och tar upp olika saker. Jag formedlar till andra och ser verkligen en mening med bloggen, aven om jag blir less pa era fa kommentarer ibland (eller kanske ganska ofta...). Sa den har veckan uppdaterar jag, och nasta vecka blir det en overraskning!


halvar!

For exakt sex maader sedan skapade jag denna blogg. Grattis pa halvarsdagen, bloggen!

barnen finns inte bara har, utan aven i hjartat...

Jag borjar med att skriva att anledningen till att jag inte skrev igar var att jag prioterade att sova. Jag gillar dock statistiken de dagar jag ar franvarande. Jag borde kanske ta lediga dagar fran bloggen oftare? ;)

Jag ar fortfarande inte helt frisk, och har inte energi till att skriva ett ordentligt inlagg, sa jag bjuder pa lite citat istallet.

CITAT
Kommer ni ihag att vi hade en gast har forra helgen? I den har konversationen far han heta "G" for "gast". For att forsta den behover ni ocksa veta att E skall aka hem till sin by over helgen.

E har just berattat for R att hon inte kommer vara hem nar R kommer tillbaka fran skolan eftersom hon skall halsa pa dar hon bodde forut. Vi stanger dorren till lagenheten for att ga till skolan.
Jag: - Ar du ledsen nu nar E skall aka ivag?
R: - Nej, men jag ar ledsen for att G har akt ivag.
Jag: - Gillar du G?
R: - Jattemycket. Hon ler.

INCIDENT MED BIL
En febrig Cecilia holl pa att fa hjartklappning idag. Jag har gjort klart for R att vi skall stanna varje gang det kommer en bil som kor forbi. Idag gick hon precis efter mig nar bilen kom. Jag stannade, men horde inte att nagon stannade efter mig. Jag undrade om hon hade kommit efter och precis efter att bilen hade passerat vande jag mig om. Ingen R! Mitt hjarta klappade snabbt. Sedan vande jag lite till pa huvudet och sag att hon hade gatt av vagen och in pa grasmattan. Puuuuh, jag har aldrig blivit sa glad over att se henne!

Nu tappar inlagget sin roda trad, men jag maste bara skriva detta. Jag, och valdigt manga au pairer, kanner ofta att vi stor oss pa barnen och att de ar jobbiga. De ar kravande och bortskamda, och ibland vill man bara harifran, ifran barnen! Men nar de sager gulliga saker sa smalter man, och tanker att man har varldens basta jobb. Pa hur manga andra jobb far man liksom hora  "jag alskar dig" nasta dagligen? Och hur manga har sma flickor som ser upp till en pa jobbet, och forsoker vara precis som man ar? Men vet ni nar man forstar hur mycket mman tycker om barnen? Det ar nar nagot hander. Nar de trillar och skadar sig, eller nar man tror att de blivit pakorda. Det ar da man marker hur mycket de betyder for en. Detta ar inget kontorsjobb med papper, mejl och organisering av arbetsutdelning. Detta ar ett jobb med manniskor. Manniskor som tar sa mycket for givit, men som ocksa har sina bra sidor, och och gor bra saker. Bara att se leendet pa R nar jag anstranger mig lite extra, och tar intiativet att leka med henne, och suverant. Och utvecklingen, allt jag lar dem. Nar barnet klar pa sig helt sjalv utan att saga ett ord, da till och med strumpbyxor ar inkluderade! Nar jag kom hit kladde hon aldrig pa sig utan att grata. Visst sager hon att jag ar elak ibland, men jag vet att hon inte menar det. Sa jag har ett ganska bra jobb anda! Nar jag skriver om brakiga barn far ni alltsa ta det med en gnutta salt, for det ar sa mycket annat ocksa som ni varken vet eller ser!

En dalig start pa en bra dag?

Idag vaknade jag med feber och huvudvark efter att ha dromt en mardrom. Kan en dag borja mycket samre? Jag hade i alla fall tur i oturen, for jag ar ju ledig idag, sa jag kunde fortsatta vila. Jag har tagit bamyl och legat pa min sang ett tag, sa nu kanns det battre. Detta kanske trots allt blir en bra dag... R skall ju ha kalas! Su har superkrafter, sa jag behover inte hjalpa till nagonting. Och anda ar hon klar med allt mer an en timme innan festen borjar, det ar bra jobbat!

Forberedelser infor fodelsedagskalas

Imorgon smaller det! Det ar da R firar att hon har fyllt 5 ar. Ungefar 8 barn (vi vet inte det exakta antalet) kommer hit och firar henne en stund pa eftermiddagen. Och det ar tre tjejer har hemma som tycker att det skall bli jatteroligt. R, Su och jag. Vi ser fram emot det jattemycket! Su har handlat nastan hela dagen idag, och nar hon kom hem stadade hon en stor del av lagenheten. Hon har kopt godis och planerat lekar och ar riktigt laddad! Lu ar kanske inte lika glad, och klagade i forskott pa alla ljud som dessa 4- och 5- aringar kommer gora.

Nar jag surfade vid tva- tiden ringde R:s froken och for att saga att R hade krakts och borde bli hamtad. Det var bara jag och en sovande H hemma, sa jag fick vacka honom innan vi gick. Jag ar dock mycket imponerad over att jag lyckades gora iordning oss bada pa 6 minuter! Pa vagen till skolan motte vi Lu. Nar jag hade berattat for honom vad som hade hant beslot han sig for att vanda och folja med mig till skolan. Som tur ar sa var hon inte sa himla sjuk, sa fodelsekalaset blev inte installt!

Lite blandat

Jag hoppas att jag inte skramde er med alla langa inlagg igar. Ni kan ju hoppa over att lasa dem om det blir for jobbigt. Egentligen skulle inte allt ha kommit pa en gang, men jag hade bara datorn en kort stund pa lordagen. Sa jag hade med andra ord en del att ta igen. Jag vet att jag lovade att skriva om Aquapark, men jag vantar med det tills senare. I lordags ville gasten ha datorn = alla andra, och igar hade Su datorn hela dagen medans hon lag och sov, haha :P Hon hade jobbat natt, och ingen ville ga in i rummet nar hon sov! Som hennes man sade senare sa var det hela vansinningt. Pa kvallen upprepade jag att jag stod i datorkon sa manga ganger att de sade "jag tror att alla har forstatt det nu...". Datorberoende? Javisst.

Citat fran lordagen.
Gasten serverar sig sjalv en stor bit kaka vid middagen.
R: -Ta inte for mycket. Det skall racka till oss ocksa, vi vill ocksa ha.

Alla andra hade redan tagit, men jag kunde inte lata bli att le. Det ar precis sa hennes foraldrar sager till henne.

Just nu ar Lu & Su ute pa arenden. De akte vid 6- tiden, men det gjorde ingenting for mig.Jag hade jattemycket energi och arbetade garna mer!


RSS 2.0