Påsklov äger! =)

Jag sitter i soffan i vardagsrummet, och jag är ensam hemma! De andra har saker att göra, så jag lär vara själv här ett tag. Det är första gången jag är det n längre stund sedan jag kom hit i lördags natt. Och jag är så glad för det! Det är så mycket bättre att komma hem när det är påsklov än en helt vanlig vecka, som det var i december. Det är inte så kul att sitta själv här första veckan medan alla är i skolan eller på jobbet.

Det känns fortfarande bra att vara hemma. Det är mysigt att umgås med familjen, och till påsk kommer morfar! Tänk att få njuta av extra svensk mat under en hel heeelg, mm!

News from SWEDEN

Hej alla!

Idag blir det inte ett sådant långt och mysigt inlägg som jag har publicerat de senaste dagarna. Man kan inte vara bäst varje dag! ;)

Jag har inte gjort så mycket än. Idag var jag på stan för att leta efter A3- papper (som jag inte hittade). När jag hade betalat det jag köpt på Gleerups sade jag glatt hejdå innan jag gick ut. Då kom jag på att det kanske man inte skulle göra. Expediten verkade lite förvånad... I Frankrike säger man tack, hejdå, och ha en bra dag innan man går ut ur affären, och det har satt sig på mig. Det känns verkligen JÄTTEKONSTIGT att inte göra det. Till och med när man går av bussen i Frankrike säger man hejdå till busschaffören. Här kan man bara gå ifrån kassan utan att säga någonting alls, konstigt...

Jag är lite besviken på vädret här. Det är kallare än vad jag är van vid. Tydligen var det 18 grader två dagar innan jag kom hit, men det märks inte... Aja, jag får se det här på ett positivt sätt; nu får jag ju uppleva att våren kommer TVÅ GÅNGER!!!!!!!


Kost, vikt och form som au pair

Under mina sju månader som fransk med citattecken har jag inte bara fått se en annan kultur, utan även genomgått ett flertal kost- och - därmed även - kroppsförändringar.

I augusti 2009 flyttade jag till byn Bailly utanför Paris. Jag var lite smalare än vanligt efter att jag av någon anledning magrrat under mina 6 veckor i Landsbro. I den familjen var de (särskilt min värdmamma) väldigt måna om att vara nyttiga, och att hålla sig smala. Men de hade inte riktigt samma syn på hälsa som vi har i Sverige... På kvällarna efter arbetet åt vi soppa. Och det hände inte bara en gång i veckan, utan snarare 4- 5 vardagar av 5. Ibland serverades sallad som åts före/ efter soppan, och de dagar det inte var soppa åt vi oftast tomatsallad, bestående av endast tomater. Jag kommer inte ihåg det, men jag tror att det var en tomat per barn, respektive en och en halv tomat per vuxen. Efter maten åt vi efterrätt. Min värdpappa åt fromage blanc (det vill säga vit ost, som var väldigt lös), min värdmamma åt yoghurt, och jag åt soyachokladpudding. Det var jag som tillagade maten, MEN det var INTE jag som bestämde vad och hur mycket jag skulle göra. Det gjorde min värdmamma. Till frukost åt jag hemlagat bröd (som jag lagade till hela familjen) med sylt (som min värmamma hade gjort), och till lunch åt jag antingen rester utan något som lagades snabbt. Jag hade inte så mycket tid till lunchen...

Så på ett ungefär såg min dagliga kost ut så här:

07:30 några skivor bröd med sylt + minst ett glas vatten.
14:30 soppa från gårdagen med en skiva bröd/ en talrik pasta eller ris med en skiva bröd + vatten att dricka och ibland efterrättt.
20:30 ibland sallad + två portioner soppa med väldigt mycket vatten + 1-2 skivor bröd + några glas vatten + 1 sojachokladpudding.

På helgen köpte jag godis. Eftersom maten var så näringsfattig och jag rasade i vikt längtade min kropp efter fett. Så fort jag var i Paris åt jag feta middagar med mycket kött i. Det var nästan som om jag skulle äta upp mig för hela veckan som varit. I slutet av min vistelse där märkte mina värdföräldrar hur smal jag hade blivit. De sade inget till mig, men jag hörde hur de viskade det till varandra. Så de sista veckorna smögs det in lite kött att äta i/ efter soppan, och jag gick upp lite i vikt.

Jag åkte inte direkt hem till Sverige efter denna vistelse, utan till London. Där åt vi en bra och balanserad kost, och startade dagen med gröt. Det kändes inte alls bra i magen att äta så pass mustig mat den ena dagen efter den andra. Men samtidigt tog kroppen emot allt fett den kunde få. Den 2:a december kom jag till Sverige. Där fortsatte jag att äta mycket eftersom min kropp desperat försökte ta igen allt den hade missat. Jag brydde mig inte om några regler om ett visst antal timmar mellan måltiderna (som jag kört med förut). Dessutom smååt jag OCH åt mycket onyttigheter som pepparkakor och julgodis. Efter 3 veckor här hade jag gått upp så mycket i vikt att jag var mer tjock än innan jag åkte till Paris... Det gick snabbt, och jag tyckte inte om vad jag såg i spegeln. Men jag tror att det är ganska vanligt när man har svält sig (i mitt fall ofrivilligt) under en tid. Jag bestämde mig för att ta tag i det, och började äta regelbundet igen. Jag fick min normala kropp på tre dagar. Så snabbt trodde jag absolut inte att det skulle gå.

Den 26:e december kom jag fram till värdfamiljen i ST- Gingolph. Jag hade precis gått ned i vikt, och var nöjd med min kropp. Men jag möttes inte av någon sund och nyttig mat. Absolut inte. Familjen åt väldigt mycket konserv- och burkmat, och grönsaker serverades inte så ofta. Ofta var maten väldigt fet, som till exempel pommes frittes ur deras fritteuse, eller färdigbiffar med mycket fett i. Till dessert åt jag soja- chokladpuddig om det fanns, och annars frukt. Jag bestämde sällan vilken mat jag skulle äta själv eftersom det ofta var någon hemma både vid lunch- och middagstid. Det fanns ofta inte något bröd, så jag fick välja mellan flingor med mycket socker i och brioche till frukost och mellanmål. Jag joggade, men gick ändå upp i vikt. När jag går upp i vikt brukar jag få en större mage. Det fick jag i december, men inte den här gången. Till min stora förvåning fick jag former. Jag fick en större rumpa och bredare höfter!

Mina nya former är lite spännande eftersom jag inte har haft sådana förut, men jag föredrar att känna mig smidig, så jag tänker gå ned i vikt. Jag skall äta nyttigt, och fortsätta att träna. Eftersom min kropp strävar efter att nå sin normala form tror jag inte att det blir så svårt, men det återstår att se.

såhär kan ens kost och kropp ändras som au pair. Jag tror inte att det är så farligt med lite svängningar, förutsatt att man försöker hålla en och samma vikt när au pair- vistelsen är slut. Kom ihåg att kroppen ofta strävar efter en speciell vikt. Det gör ju det lättare att gå ned/ upp till sin normala vikt än när man till exempel försöker gå ned tre kilon från normalvikten. Med rätt inställning är inte vikt- berg- och dalbanan så jobbig och omtumlande!


Au revoir la France!

Igår lämnade jag Frankrike. Och tidiiigt imorse kom jag hem till mitt hus. Precis som när jag kom hit den 2:a december så ser allting ut som vanligt. De enda skillnaderna är att soffan har flyttats knappt en halvmeter närmare TV.n i vardagsrummet, dörren till badrummet på övervåningen har ett nytt handtag, och i badrummet på undervåningen finns det en ny krok. Och datorn har börjat göra ljud eftersom det är smuts i fläkten. Personerna här är som vanligt.

Jag vaknade redan vid 06.00 igår. Jag har vaknat fullständigt pigg vid den tiden nästan varje dag sedan jag var i Lausanne för drygt två veckor sedan (då jag jag upp 06.15). Jag låg kvar i sängen till tjugo i åtta, då jag gjorde i ordning mig, packade ned det sista och åt min sista frukost där. E vaknade och väckte barnen. Hon hade tänkt ta hand om dem igår, men jag tog ganska snart över. Hon var så stressad, så att hon behövde lugna ned sig. Hon tyckte att jag hade väldigt många väskor, och oroade sig för hur vi alla skulle få plats i bilen. (Vilket var lite konstigt att hon hade kommit på så sent, för jag ställde väskorna i vardagsrummet redan i torsdags när jag städade, Lu kom säkert ihåg det från när jag kom, och dessutom kunde hon ha frågat mig hur många jag hade). Hon kollade på tåg från Evian till mig, men det gick inget. Om hon inte skulle klara att prega ned väskorna i baggaget på sin lilla bil skulle ju inte Su och barnen följa med, vilket skulle innebära att hon laämnade mig, respektive hämtade den nya au pairen själv. Su kunde inte köra eftersom hon hade jobbat natt. Om Lu hade kört hade vi kunnat ta jeep:en med sju platser, men han skulle jobba på eftermiddagen. E hittade ett direkttåg från Génève centalstation till flygplatsen, som verkade göra henne lite lugnare. Hon och Lu bar ned väskorna för trapporna i trapphuset och lastade in dem i bilen. Dem fick plats där bak. E såg inte så mycket när hon tittade bakåt eftersom den väskan som låg överst täckte sikten, men det verkade gå ändå. E hade tidigare sagt att vi skulle åka hemifrån 11:00, men hann ändras till 10:30, 11:00 igen, 11:30, och 11:45 innan vi åkte iväg före tolv. Då hade jag badat barnen, lekt med dem, och gett dem lunch. Bilen är väldigt liten, och pressades in mellan de två slags bilbarnsstolarna i baksätet. Rumpan fick precis plats, men jag fick sitta lite framåtböjd på grund av R:s bilbältesstol. Resan gick bra, och efter drygt en timma kom vi fram till Génève C. Vi gick ut till perongen, varpå jag bestääde mig för att ta metron istället för expresståget eftersom vi hittade det först. Jag och E samlade ihop mynt, så att vi kunde betala biljetten, och sedan kom metron. Jag tog snabbt farväl medan E lastade in mina väskor i vagnen. Kanske för snabbt. Jag hann inte ens krama E.

30 minuter senare var jag på flygplatsen, och då var det mer än fyra timmar kvar tills incheckningen. Jag åt lunch, varefter jag gick runt, respektive satt, och väntade. 45 minuter innan incheckningen skulle öppna såg jag en affär på andra sidan om en glasdörr. Jag gick dit, och upptäckte snart att jag befann mig på den franska delen av flygplatsen. När jag skúlle vända såg jag en stor röd skylt; "no exit". Jaha? Jag gick in i butiken och frågade hur jag skulle komma tillbaka till den schweiziska delen av flygplatsen. Expediten svarade att jag var tvungen att gå längre in på den franska sidan, för att sedan gå tillbaka en annan väg. Suck! Jag såg skyltarna till Schweiz, men det var uppsatt en pelare mitt igången, så jag kom inte förbi med vagnen. Jag gick tillbaka till den stora salen på den franska sidan, och kom fram till samma plats med pelaren efter att jag hade följt skyltarna till Schweiz igen. Till slut frågade jag en som jobbade där, och han sade att jag skulle ta den vägen, som jag hade försökt ta, utan vagn... Så då fick jag lasta ur min packning bestående av två stora väskor och en tung påse med en full ryggsäck+ en dator i. Dessutom svettades jag i en tjock jacka med mössa och halsduk (jag hade ju ingen vagn att lägga de i). Det gjorde ont i lederna att bära på allt och jag stannade var tredje meter, då jag även passade på att släppa förbi folk... Tiden gick, och jag gick i gångarna. När jag väl kom fram efter en rulltrappa där jag nästan ramlade med all packning, hittade jag en ny vagn. Men jag hade hamnat vid rullbanden, där väskorna kommer. Inte visste jag att man kan komma dit utan att komma från en flight... Jag hittade ut till ankomsthallen, som jag kände igen sedan i december när jag anlände, och fick sedan yra runt tills jag hittade incheckningen en våning upp. Så man kan ju säga att jag har fått se en stor del av flygplatsen... Den här rundan tog när en halvtimme. De var snälla när jag checkade in, och erbjöd mig att lasta över saker till handbaggaget för att slippa betala övervikt. Tyvärr hade jag ingen plats, men jag hade ju förstått innan att mina väskor skulle väga mer än 20 kg... Killen vid säkerhetskontrollen flörtade med mig, och jag hann med en middag innan jag steg på planet strax innan klockan åtta.

Jag klarade mig igenom flygningen helskinad, bortsett från att det gjorde mer ont i öronen än vanligt (och det brukar göra jätteont). När planet lyfte gjorde det bara ondare och ondare tills det kändes som om trumhinnan sprack. Då började jag gråta. Vid landningen satt jag och kved med tårar i ögonen, så jag var vääldigt glad när vi landade. En man frågade hur jag mådde när vi landade, varefter jag nickade och försökte le. Vi var försenade, och när jag möttes av mamma och Sofia i vänthallen var klockan över elva på kvällen. Bilresan var trevlig, och när vi nådde Sverige tjugo i tolv uppmärksammade jag att jag hade varit i fyra länder på en dag. Frankrike, Schweiz, Danmark och Sverige. Det är lite ironiskt när jag skall flyga hem från mina au pair- vistelser i Frankrike, för flygen har varken avgått från Frankrike, eller landat i Sverige. Den 2:a december 2009 åkte jag från London till Köpenhamn, och igår, den 27:e mars 2010, åkte jag från Génève till Köpenhamn. Båda gångerna skulle jag till Sverige efter att ha varit i Frankrike...

Nu har jag varit hemma i över tolv timmar, och det känns faktiskt bra. På planet satt jag och oroade mig för hur det skulle bl och kännas. Särskilt eftersom jag inte såg fram emot det till 100%. Men än så länge sitter en glad Cecilia i soffan! Vi hörs imorgon!

Sista dagen!

Idag ar det den sista hela dagen i den har vardfamiljen. Imorgon kommer vi aka till flygplatsen for att slappa av mig, och for att de andra skall hamta nasta au pair. Jag har dock annu inte forstatt det. Idag var det en helt vanlig dag, och det kanns som om jag kommer ha sadana manga fler ganger. Jag har over huvud taget inte forstatt att det var den sista hela dagen med mina vardbarn, och att jag kanske aldrig mer kommer se dem efter imorgon. Nar jag var i Paris fick jag reda pa att slutdatumet 3,5 veckor innan, vilket jag tyckte var i sista laget. Jag hann precis smalta det, och saga hejda till llt och alla. Jag maste ha haft ratt nar jag tankte sa, for pa tva veckor har jag inte hunnit forsta det an. Tva veckor ar for kort!

Idag har jag stadat, stadat annu mera, och tagit hand om barnen. Jag trodde att jag skulle slippa mer stadning idag nar mitt rum blankte klockan tre, men Su var pa stadhumor. Vi har sprungit runt och stadat hela eftemiddagen, sa det ar valdigt rent har! Sedan gick hon och lade sig, och jag tog hand om barnen. R uppforde sig daligt, men jag fick anda henne att lagga sig i tid. Lite stress har det ocksa blivit, sarkilt eftersom Su inte har skrivit klart referensen om mig an (som jag skall ha imorgon).

Stressen beror nog pa att ag inte har forstatt det har an ocksa. Da blir det ju inga riktiga hejda!

Lausanne i mars

Jag har knappt skrivit nagonting om nar jag var i Lausanne lordagen den 13:e mars, sa jag gor det nog. Jag tog buss+ farja dit, och tog metron till centrum nar jag val kom dit. Efter att ha tittat i affarer och atit lunch tog jag metron tillbaka till hamnen, dar jag besokte La Musée Olympique (ett inlagg om detta kommer senare). Efter nagon timme var det dags att strosa tillbaka till frajan.

Pa vagen till farjan blev jag stoppad av tva unga tjejer, i min alder eller yngre, som ville att jag skulle vara med i deras undersokning. Nar jag hade svarat ja var deras fortsa fraga om jag kom fran Lausanne (vilket jag tog som en komplemang; battre med schweiz- franskan, an svensk hemsk brytning) och de blev ganska forvanade nar jag svarade att jag kom fran Sverige... Nar jag hade forklarat att jag var au pair i Frankrike, pa andra sidan sjon, verkade det i alla fall vara mer klart for dem.. Fragorna handlade om Gud, aborter och sexualkunskap, och det visade sig att de var md i nagon organisation som traffades och diskuterade om livet, och manniskan. De tror att alla religioners Gudar egentligen ar samma Gud, och att mannniskan paverkas valdigt mycket om familjen. De erbjod ett hafte ocksa, men da skulle man helst ge en liten donnation. Jag log lite, och fick haftet utan att betala nagot. Det var valdigt roligt att lasa det. De, som tydigen visste bast, gav rad av olika slag till lasarna. Om man inte ville vara med om "sexuella aktiviteter" (driektoversattning) skulle man inte la sig i utmanade klader, eller umgas man de personer som vanligtvis utfor "sexuella aktiviteter". Jag tyckte att det var lite smaroligt, men jag var valdigt glad over att jag fick vara med i undersokningen! 


Utsikt fran parken vid La Musée Olympique. Bakom traden langst bort ligger hamnen! :)


At andra hallet, det vill saga at oster.

Obs! Man far inte sno mina bilder!

Parken!

Jag fick reda pa att det fanns en park i ST- Gingolph (dar jag bor) alldelles nyligen. Jag har till och med fragat om det finns en park har utan att nagon har berattat det. Igar bestamde jag mig i alla fall for att ga dit med barnen. Den lag i Schweiz, men det tog anda bara cirka 20 minuter att ta sig dit. Jag var lite nervos eftersom jag inte hade med barnens pass, men det var ina kontroller vid gransen! Okej om man inte kommer over till Schweiz om man inte har pass med sig, men det ar annu varre om man ar i Schweiz och inte kommer tillbaka! Parken var inte jattesatsig, men helt okej anda. Till en borjan var R blyg, men det slappte snabbt. En klasskamrat, som ocksa ar var granne, var dar, sa hon lekte med honom. Jag satt och njot av solen fran en bank, med H sittandes bredvid. Det var 14 grader, och jatteskont! Till slut var det bara R och kompisen kvar, sa vi beslot oss for att ga hem tillsammans. Jag pratade med hans mamma som ar jattetrevlig. Nar jag berattade att jag kom fran Sverige blev hon forvanad, och fragade om man verkligen pratar franska dar. Hon trodde att franska var mitt modersmal! Haha. Hon maste ha trott att min accent var en konstig dialkekt pa franskan som man pratar nagonstans langt borta!

Eftermiddagen var lyckad, och de ar verligen snd att jag inte hinner ga tillbaka dit innan jag aker harifran...


Intevju

Den nionde mars svarade jag pa fragor till ett skolarbete, sa nu publicerar jag det har!

"Hej!
Jag ska göra en hemsida i kursen webdesign och den kommer handla om aupairyrket. Jag har tänkt att några aupairer runt om i världen ska få svara på några frågor och att jag sedan ska publicera detta på hemsidan. Jag kommer naturligvis också länka till de aktuella bloggarna på min hemsida. Så det jag undrar är om du skulle kunna tänka dej att svara på dessa frågor om/när du får tid? Vet du några andra aupairbloggare som skulle vilja ställa upp, får du mer än gärna tipsa mej! :)"

Sa har svarade jag pa fragorna:

1.Vart jobbar du som aupair?
I Frankrike.
2.Hur kom du på att du ville jobba som aupair?
Det började med att jag ville spendera ett år i Frankrike efter gymnasiet för att lära mig flytande franska. Från början ville jag inte bli au pair eftersom det verkade jobbigt, men jag hittade inget som jag hellre ville göra. Min inställning blev mer och mer positiv med tiden, och jag insåg att jag faktiskt skulle passa bra som au pair, då jag älskar barn och gärna tar ledarerollen. Jag tyckte om tanken att bo i en fransk familj eftersom jag skulle se kulturen på rikigt då.
3.Om du åkte med en organisation, vilken åkte du med? Om du åkte privat, hur hittade du din familj?
Jag åkte privat, och jag hittade båda mina värdfamiljer (jag har bytt familj sedan jag kom hit) på www.aupair-world.net. Sidan är väldigt praktisk, men man måste komma ihåg att man måste vara försiktig eftersom familjerna inte är kontrollerade.
4.Vilka består din värdfamilj av?
Den består av en mamma, en pappa, en flicka på fem år och en pojke som precis har fyllt ett år.
Den tidigare värdfamiljen bestod av en mamma, en pappa, och tre flickor på 7, 5 och 2 år.
5.Vart bor du och hur är det där?
Jag bor i byn Saint Gingolph i de franska alperna. Den ligger söder om Génèvesjön, och är (enligt mina värdföräldrar) den enda byn som både är belägen i Frankrike och i Schweiz. Det är mysigt att bo här, och alla känner alla. Det är dock jobbigt att bo här utan att ha tillgång till bil eftersom det är en bit till närmsta stad och bussförbindelserna är väldigt dåliga. Byn erbjuder inte heller särskilt många aktiviteter. Tidigare bodde jag i en by utanför Paris, vilket var praktiskt, då jag kunde ta tåget in till Paris varje helg! Det var också lättare att skaffa vänner runt Paris eftersom det finns så många au pairer där.
6.Hur ser en typisk dag ut?
Mina dagar varirerar ganska mycket, men så här kan det se ut:
07.15 jag vaknar och gör mig i ordning
07.30 jag väcker barnen. Jag ser till att flickan klär på sig, och gör därefter iordning frukosten. Vi äter tillsammans.
08.05 jag borstar flickans hår, varefter vi sätter på oss ytterkläderna.
08.15 jag följer flickan till skolan (som börjar 08.30). Om ingen är hemma tar jag även med mig pojken dit.
08.40 jag kommer hem. Pojken äter frukost (mjölk) medan jag gör iordning i köket.
08.55 lek med pojken.
10.00 badar pojken, varefter jag lägger honom i sängen för morgontuppluren.
10.15- 12.15 LEDIG.
12.15 jag väcker pojken och matar honom.
12.40 jag äter med de som är hemma.
13.10 lek eller promenad.
14.00 pojken somnar.
14.00- 15.45 LEDIG.
15.45 jag går och hämtar flickan i skolan (pojken följer med om ingen annan är hemma).
16.20 kommer hem med flickan, ger pojken mellanmål.
16.40- 17.20 bad + torka håret på flickan.
17.30 om jag inte slutar för dagen hittar jag på en aktivitet.
19.00 serverar middag.
efter middagen runt 19.45 läggs barnen.
LEDIG.
De gånger jag jobbar ons-, lör- och söndagar (dqgqr utqn skola) börjar jag jobba kl. 09.00 och är ledig 14.00- 16.00. Jag har lediga dagar istället för att vara ledig varje helg, så mina veckor ser väldigt olika ut.
7.Vad är det bästa med att vara aupair?
Det bästa att vara au pair att man får se så mycket, och får en bredare bild av kulturer och vad det innebär. Man växer som person och blir klokare!
8.Vad är det sämsta med att vara aupair?
Att man får anpassa sig till föräldrarnas regler. Även om man kanske tycker att en regel är jattedålig måste man tillämpa den. Man får inte uppfostra barnen på det det bästa sättet (enligt en själv). Något annat negativt är att man missar så mycket där hemma.
9.Vad brukar du göra på din fritid?
Jag brukar besöka olika platser och städer, som till exempel Aqua Parc, Lausanne och Thonon-Les-Bains.
10.Har du rest något/planerar du att resa något under din aupairvistelse?
Jag har fått se ganska mycket, då jag har bott i två olika familjer på två olika platser, men jag har även gjort dagsbesök i Schweiz, och spenderat en helg i Lyon. Jag tror inte att jag hinner resa mer innan jag åker hem, men hade gärna velat se Marseilles och Cannes i södra Frankrike.
11.Hur mycket tjänar du och hur brukar du spendera dina fickpengar?
Jag tjänar 300 euro i månaden, och spenderar dem genom att besöka olika städer, shoppa och äta ute när jag är på utflykt. Jag sparar dock minst 200 euro varje månad.

Sverige ar inte helt gratt...

I gardagens inlagg verkade det lite som om jag inte ser fram emot nagonting nar jag kommer bo i Sverige, och det ar inte sant. Visst kanner jag mig hemma har i Frankrike, men Sverige har aven sina guldkorn...

En av saker som jag har langtat efter mest under min tid har ar den svenska maten. Inte nodvandigtvis den mat som kommer fran Sverige, utan den mat som jag vanligtvis ater i Sverige. En gang i tiden fascinerades jag over den franska maten, men det gor jag inte langre.. Jag tycker om middagens uppdelning av ratter, med gronsaker till forratt och brod som tilltugg vid sidan om ratterna. Men det ar nog allt. Jag tycker inte om att det inte finns nagot relativt nyttigt alternativ till frukost, da man bara kan valja mellan riktigt sota flingor och brioche med jattemycket socker i (som paminner om sockerkakan i Sverige). Socker till frukost ar inte riktigt min grej, men eftersom jag inte vill hoppa over frukosten, och det inte finns nagot annat, har jag inte sa mycket val. Maten vid lunch och middag ar valdigt valdigt fet. Vi hoppar over forratten titt som tatt, vilket resulterar i at vi bara ater en middag med mycket fett + desert med mycket socker + brod. Vem kanner att energin flodar efter det liksom? Just nu ar jag sa himla trott pa fet mat, och jag vill ata en massa fullkorn!        Sjalvklart ser inte maten ut sa har i alla hushall i hela Frankrike. Men det ar sa har jag upplever den eftersom det ar sa i den har familjen. I min vardfamilj i Paris at vi en valdigt fett- och naringsfattig kost.

Det har ocksa varit jobbigt att ha fatt vara i fran "Desperate Housewifes". I hostas visades tva avsnitt i veckan (eftr varandra) i Frankrike, men sedan i mitten av november har det statt still. Jag har dock en del att ta igen innan jag kan folja de svenska avsnitten..

Jag avslutar inlagget med att tacka alla lasare som har skrivit kommentarer! Ibland undrar man som bloggare om statistikens utrakningar pa lasare verkligen stammer eftersom man far sa fa kommentarer. Men nar man, eller jag, blir jag jatteglad! Att logga in pa sin blogg och se att man har fatt kommentarer ar en obeskrivlig kansla! Da vet man att allt slit ar vart det... Sa tack till er som har skrivit kommentarer! Det varmer! :)


Fyra dygn kvar!

Om fyra dygn befinner jag mig pa flygplatsen i Schweiz, och vantar pa att jag skall fa checka in. Om fyra dygn kommer mina 6 manader som "boende i Frankrike" tillhora mitt forflutna. Om fyra dygn sitter jag antagligen och tanker pa hur det kommer bli att komma hem igen...

For det ar val hem jag skall till? Sverige ar landet som jag ar uppvaxt i, med samma officiella sprak som jag har som modersmal. Det maste val vara mitt hemland?   Men kanns det som hemma att prata svenska istallet for franska och betala med kronor istallet for euro? Nej, det gor det inte. Att affarerna inte har lunchstangt, utan ar oppna hela dagarna? Och att inte nia folk som man inte kanner? Att bo i ett land dar man hanterar spraket nast intill fullstandigt? Och att de amerikanska serierna visas pa engelska istallet for dubbad franska? Nej, det kanns inte som hemma for mig. Men anda ar det detta land som kopplas till mitt hemland... Landet som jag om fyra och ett halvt dygn kommer bo i! Just nu ar mitt hemland Frankrike.. Det ar markligt att man bara behover bo iett land i ett halvt ar for att det skall kannas som hemma. Trots att alla hor att man inte kommer harifran sa fort man oppnar munnen, och trots att alla andra har en helt annan bakgrund an mig. Trots detta kanns Frankrike sa bekant, och sa <<hemma>>. Men ar det hemma bara for att det kanns hemma? Betyder det att jag maste stanna har hela livet bara for att jag kanner mig hemma har? Jag tror inte det. For 8 manader sedan kande jag mig hemma i Sverige, sa da borde jag kunna vanja mig vid att bo i ett annat land an Frankrike? Eller? Det kommer jag val? Jag kommer val inte kanna mig som en invandrare bara for att jag har bott i ett annat land ett tag??

Det ar aven det har som ar sa svart. Det gallar alla au pairer. Man vistas i ett nytt land som man, langsamt men sakert, vaner sig vid och som plotsligt borjar kallas "hemma". Men nar nagon fragar var man kommer ifran eller varfor man har den dilekten sa maste man ju svara Sverige... Man kanner sig som en svensk som ar mycket anpassad till det nya landet. sedan kommer man tillbaka till Sverige igen, och alla forvantar sig att man for all framtid skall kalla detta land for hemma. Men oftast finns det nagot som gor att man langtar tillbaka. Nagot som man saknar i sitt forra hem, och gor att man kanner att man sticker ut som svensk... Sa i det landet som man tillfalligt bott i var man inte en "riktig" medborgare eftersom man var svensk... Och i Sverige kanner man sig ine som en riktigt svensk for att man har paverkats i det landet som man en gang har kallat sitt hem.

Jag trivs med att bo i Frankrike. Med att vara har. Med att betala med euro, och kanna till allt. Aven om jag har en accent, som alltid har, och som alltid kommer, hatas av mig. Den har blivit en del av min identitet. Jag tycker om att anpassa mig till det franska livet medan jag berattar om Sverige. Att ata fransk mat, och gora sadant som man gor i Frankrike. Jag tycker om det. Jag kanner mig hemma har. Men anda har jag kannt att jag har fatt uppleva allt som gar att uppleva, och att jag skall hem. Till ett annat land, dar jag en gang var barn. Dar jag pratade svenska och tog mig fram pa gatorna med min cykel. Dar jag gick i en svensk skola, och tyckte att Sverige var nagot naturligt for mig.

Om fyra dygn och ett halvt kommer allt detta vara slut. Ingen kommer tycka att mitt franvarande har gjort att jag har svikit dem eller landet, och min vistelse har kommer betraktas som en resa. Av alla andra kommer jag betraktas som en hederlig svensk att vara stolt for. Men ar det verkligen sa jag kommer se mig sjalv??

29 augusti 2009- 28 mars 2010 - mitt liv som fransk.
28 mars 2010- resten - mitt liv som svensk?

Om fyra dygn tar mitt liv en stor vandning! En vandning som ar mycket storre an nar jag tog steget och flyttade hit, en vandning som ar storre an nar jag bytte familj. Jag kommer tillbaka till Sverige igen, och skall forsoka smalta in. Framfor mig vantas nagot stort!


Thonon for sista gangen

Det har varit en bra dag idag. Eftermiddagen spenderades i Thonon, dar jag gick omkring for sista gangen (om inte for hela livet, sa i alla fall pa en lang tid). Jag kopte inte sa mycket eftersom mina vaskor inte bor vaga sa mycket mer... dock hittade jag jattefina underlagg som inte vager sa mycket. Jag har pecis atit, och skall inte ga och lagga mig sa sent idag. Det ar ingen skola imorgon pa grund av strejk, men jag vet inte nar H kommer vakna... Jag ar fortfarande forkyld, och det kommer antagligen inte forsvinna innan ja kommer hem. Men det ar okej, for jag har gjort en sa stor del av packningen att jag inte behover sa mycket kraft till nasta del.


Svammel, svammel

Jag har precis atit med E, och vi tittar just nu pa TV. Lu & Su jobbar, och det ar valdigt lungt har. Jag har laget under kontroll, och det kanns bra nu. Packningen ar nastan klar trots att det ar 6 dagar kvar, jag har kollat om man fick ha med handbaggage, vilket man fick, och det har gatt bra med barnen idag. Dessutom har jag och E haft kul ihop. Barnen har varit sota idag. R och jag har lekt med ponneysar,och nar jag satt och vaktade lekande barn kom H fram med en kam och kammade mitt har! Han vet inte riktigt hur man gor, men det kanndes lite som massage. Nar han kammade harflatan gjorde det dock ont... Det har blir osammanhangande, och ag skyller pa trotthet... Ah, jag maste beratta om siestan idag. E sov eftersom hon hade sovit pa natten, sa jag var extra man om att barnen skulle vara tysta. Jag fick saga till R tre ganger, och det var forst nar jag sade att jag inte tankte leka med olydiga barn efterat som hon skarpte sig. Hon slutade skratta, och nar jag tittade in i rummet sov hon. Grannarna gjorde en massa ovasen, men det var valdigt tyst har. Nar jag skulle vacka barnen efter tva timmars sovstund sa lag bada tva och sov. Det brukar inte handa eftersom de vanligen vaknar nar dorren oppnas om de inte vaknat innan. Idag fortsatte de att sova, sa jag stod och skrattade. Jag fick plocka upp H ur sangen for att det skulle handa nagot, och R lag kvar ett tag...

Vidlunch berattade Su att jag ar ledig imorgon och jag kunde inte dolja min forvaning! Men efter den har arbetsvecka med oerhort mycket jobb sa ar det egentligen ganska rimligt..


Lek- och ansvarsfull!

Nu kommer dagens andra inlagg (sa det blev tva idag da!). Jag ar valdigt glad just nu, fast att jag har ont i halsen. Jag lekfull, men anda ansvarsfull och "vuxen". Det ar sa det skall vara! Nu skall jag aterga till att titta pa brandman pa TV.

Ja, just det! Su har varit irreterad pa mig i en vecka, och jag vet inte varfor. Det kanns pinsamt att ta upp det med henne, men vi maste ju prata om det. Hmm...

Ingen overvikt?

Jag ville bara titta in och beratta om laget idag. Jag har vagt mina vaskor, och de vager just nu 37 kg tillsammans (far vaga max 20 kg var). Jag lade de tunga bockerna i handbaggaget... Men hur jag skall gora med min vinterjacka ar fortfarande osakert. Dessutom har jg lite som jag inte har packat ned an. Och sa undrar jag en sak. Om det star att man far ha med sig "2 kolli", far man ha handbaggage da? Raknas det in automatiskt?

For ovrigt ar H sjuk, men inte mer an innan. De andra har dock borjat ta det mer pa allvar nu, sa de tycker att han ar jattesjuk. Just nu ar jag sjalv med barnen, och det ar han inte! Han ar nastan som vanligt. Han gnaller dock mer i deras sallskap.. Min feber kan aven vara pa vag nu eftersom jag ar jattetrott. Jaja...


Packning

Hej!

Vilken dag! Imorse skrek H redan klockan sju, och jag var superstressad. Jag visste inte hur set skulle ga med packningen. Skulle det bli overvikt, och skulle jag ens hinn bli klar i tid? Nar jag akte hit sade min mamma att hon skulle komma och halsa pa mig, och da ta hem lite at mig. Det har on inte gjort. Ja hade redan for mycket med mig, sa jag vet inte hur det blir nu... Jag lade H och gick jattesnabbt ned till posten for att skicka ett brev och for att fraga vad det kostar att skicka saker... Jag fick en lista, men jag har ju fortfarande inte nagot att skicka i! Jag gick hem, och H verkade vara okej! Lu & Su har sagt att jag far ga ut nar han sover nar de ar hemma, men jag var anda orolig. Tank om de inte hor nar han vaknar? Han ar ju faktiskt sjuk.. Jag packade pa riktigt, och efter mer an en timme hade jag hunnit med jattemycket, sa lyckligtvis sa kanner jag mig mycket lugnare! Jag at lunch med Lu & Su, och H gick faktiskt med pa att sova nu. Igar sov han bara i 15 minuter i strack (han vaknade efter att jag skrivit inlagget), men idag gar det mycket battre! Han har redan sovit i 45 minuter, och han borde fortsatta sova. Han ar mindre sjuk idag. Dock valdigt trott och han gnaller fortfarande ovanligt latt (mindre an igar). Jag haller pa att bli sjuk ocksa, sa jag vill garna ha hunnit packa mycket innan jag blir sangliggande, haha. OCH vem vet, idag kanske man kan sova!?

Febrig bebis!

H vaknade runt klockan 6 imorse, och jag tog upp honom eftersom hans foraldrar inte var hemma. Jag lyckades fa in honom i sangen igen och gick och lade mig. Nar Lu kom hem fran jobbet vid sju skrek H igen, och han tog hand om honom. R vaknade, och Lu gav henne frukost. Sa nar jag borjade jobba halvatta hade hon redan atit frukost, och vi hade en lugn morgon! Vi kom till skolan tio minuter for tidigt, och fick sta och vanta utanfor for att dorrarna inte hade oppnat! darefter har jag umgatts med H. Han ar forkyld och har feber, sa han ar inte sa jatterolig att ha att gora med... Det var svart att fa honom att ata, och han ville inte sova middag fast att han var jattetrott och snallig. Nu sover han dock, men snart ar det dags att vecka honom eftersom vi skall ga till skolan... Nej, nu skall jag ocksa sova lite innan det ar dags. Hej sa lange!


300!

Detta ar bloggen 300:e inlagg som publiceras!

Att jag har legat i hart, och lyckats publicera 300 blogginlagg pa 7 manader (och 12 dagar) skall givetvis firas! Nedan visas utdrag fran min blogg! Titta dar..

Inte for att jag uppmarksammade det da, men har kommer inlagg 100 och 200!

"Meme på plats!

Nu har barnens mormor slutligen kommit. Hennes tåg hade problem, vilket resulterade i en försening på ca. 3 timmar. De äsldta barnen är överlyckliga över att hon är här och vill kramas hela tiden. Lo bara tittar på henne som hon försöker förstå vem hon är. Vi har precis ätit middag, och för ovanlighetens skull åt barnen med de vuxna. Meme skall sova på L:s rum, och L skall sova på en madrass i E:s rum. Jag var först rädd att de skulle låna ut mitt rum till henne, men lyckligtvis så slapp jag det! Det hade jag tyckt va riktigt jobbigt!
2009-10-24 @ 20:48:37 Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks (0) "

OCH

"Gnall, ensamhet och gronsaker!

Min dag borjade jattedaligt. Nar jag gick in i barnens rum for att vacka R vaknade H. Han var gnallig och ville inte alls ligga kvar och sova (som han brukar nar jag lamnar R i skolan). Sa jag tog upp honom ur sangen for att trosta honom innan jag satte tillbaka honom igen. R blev upprord och borjade grata. Nar vi hade gatt ut ur rummet grat hon fortfarande, vilket kanske inte var det basta med tanke pa att tre personer (exklusive H som inte hade hunnit somna an) sov. Jag forklarade for henne att jag tar hand om bada tva, och att det ar synd om H om ingen ser honom. E, som tror att hon alltid maste rycka in, stortade ut fran sitt rum for att fa R att sluta grata. Hon lyckades efter en stund, men jag tyckte att det var storigt, da jag ville losa det sjalv. Nar jag kom tillbaka fran skolan var H pa jattebra humor. Han blev dock snart gnallig igen. Da han var trott och dags for att sova lade jag honom. Nar jag vackte honom vid lunchtid mottes jag inte av den finaste vyn. H hade pa nagot satt lyckats kleta bajs i hela sangen och handerna var jattesmutsiga. Hur han hade kommit at det med den hart spanda blojan ar en gata, men det var i alla fall mycket att gora innan han kunda ata. Jag badade honom medan Su bytte lakan och efterat kladde hon pa honom nar jag fixade mat. Han var jattehungrig, men det var val inte sa konstigt nar klockan hade blivit sa mycket. Detta foljdes av flera timmars gnall. Nar han satt pa filten pa golvet gnallde han, nar jag tog upp honom gnallde han, nar jag lekte med honom gnallde han... Det gick helt enkelt inte att fa honom sluta gnalla! De andra gick hemifran, och det var bara vi tva kvar. Han somnade i vanlig tid for eftermiddagstuppluren, men vaknade efter tio minuter och ville inte sluta skrika. Jag undrade om han hade haft en mardrom eller om han hade slatt huvudet i spjalsangen.. Jag lyckades fa honom att somna tillslut (puuuh!), vilket var viktigt eftersom han var jattetrott. Nar jag vackte honom for att vi skulle till skolan var han inte sarskilt glad, och jag fick lyssna pa mer, mer och annu mer gnall... Val i vagnan blev han tyst, och han var relativt nojd pa var lilla promenad. Nar vi gick i centrum kom en yngra tant fram och sade att han var sot.

R hade tydligen bestamt sig for att vara snall, och (forhoppningsvis) lart sig en laxa pa morgonen. Hon markte nog att jag var pa uruselt humor och gjorde allt for att hjalpa till. Hon bar mina vantar i trapphuset (nar jag bar H), och sedan stallde hon undan mina skor OCH satte fram innetofflorna till mig. Pa vagen till skolan var jag pa sa daligt humor att jag undrade vad jag gjorde har... Jag antar att det hade att gora med att det nu har gatt 3 veckor sedan jag var med en kompis senast, da jag inte har hittat nagon har. Jag tror inte jag riktigt insag hur mycket jag behovde umgas med vanner innan jag kom hit (aven om jag trodde det).

Allt eftersom eftermiddagen gick blev jag pa battre humor. Jag lat R titta pa film eftersom jag verkligen inte hade lust att leka med henne. Sa lange umgicks jag med H. Han har utvecklats jattemycket vad galler balansen nar han skall sta upp. Jag blev forvanad, da han nastan kan sta upp sjalv nu! Det ar bra att vi ovar! ;) Darefter forberrede jag middagen. Jag ville vara ute i god tid, eftersom jag ville att barnen skulle lagga sig tidigt och for att jag inte hade nagot annat att gora. Jag rotade i kylskapet OCH skafferiet, och hittade faktiskt bland annat gronsaker! Jag blev glad, da vi knappt ater det har (Su tycker inte om gronsaker). Sa jag gjorde precis vad jag hade lust med; hjorde i ordning en tallrik fylld med gronsaker at mig. Och da var jag ju tvungen att gora en at R ocksa eftersom det var jag som hade ansvaret over henne. Jag serverade aven ravioli, som har blivit min favoritratt har. Synd bara att det ar ravioli overallt nar man ar klar, men fordelarna overvager. Jag visste att det har med R och gronsaker var ett osakert kort.. Barn och gronsaker kan ju ga, men hon ar ju inte van vid att ata det. Och dessutom ar hon ganska val medveten om vad hennes foraldrar tycker om gronsaker... Jag sade i alla fall till henne att jag alskar gronsaker, och att jag tyckte att hon skulle smaka. Forst sade hon att hon inte gillade gronsaker, men hon smakade pa allt (yay mig!) och det visade sig att hon alskade paprika! Jag lat henne hoppa over det andra, och sedan at vi raviloi. Hon brukar knappt ata nagonting, men som hon at! Gronsaker, 2 portioner ravioli och flan till dessert (som hennes mamma har gjort). Under tiden satt H och tittade pa, och efter ett tag borjade han gnalla. Nar vi hade atit upp var det mattid for H, sa jag gav honom en slags morotsrora. Sedan lade jag bada barnen, och hade en bra stund fylld med disk framfor mig. E hade kommit hem precis fore middagen, men satt sig i vardagsrummet, och till min gladje inte lagt sig i nar jag tog hand om barnen. Efterat var jag jattestolt; jag hade lagat mat helt sjalv och jag hade tagit hand om barnen pa ett bra satt! R, som vanligtvis grater mycker, grat ingenting pa eftermiddagen (bortsatt nar hon trillade ned fran stolen, men det slutade snabbt). Och jag hade till och med fatt henne att ata gronsaker, yay! Nu ar jag trott. Jag ar fortfarande lite ledsen for att det ar nagot ensam, men just nu gar det. Ikvall skall jag satte pa en film eller en DVD och bara skamma bort mig sjalv. Imorgon ar det jobb igen!
2010-01-19 @ 20:40:01 Permalink Allmänt Kommentarer (1) Trackbacks (0)"

Om jag skulle ha vetat att det var inlagg 100, resp. 200 som skrevs da hade jag nog gjort dem mer hogtidliga, men nar man tanker efter kanske det inte gor sa mycket. For bada tva ar typiska vardagsinlagg, och jag skriver ofta sadant. Det aven roligt att se hur allt andras efter bara 100 inlagg... Inlagg 100 skrevs i Bailly precis efter att jag hade berattat att jag ville lamna dem i fortid, och darmed bryta kontraktet. Jag hade ingen aning om nar jag skulle aka darifran, vilken familj jag skullr hamna i, och vad som vantade mig dar nast. Knappt tre menader senare skrevs det 200:e inlagget. Da hade jag bott i min vardfamilj i alperna i nastan 4 veckor. Jag hade hunnit med att ma jattedaligt i borjan, men aven att kanna hur det blev battre. Jag holl fortfarande pa att lara kanna barnen, och jag visste nte hur lange jag skulle vara kvar... NU har jag varit har i nastan 12 veckor. Jag har berattat nar jag vill aka harifran (eftersom jag kanner mig klar), och da de har hittat en ny au pair har jag bara 9 dagar kvar har. Och precis som for 200 inlagg sedan vet jag inte vad som vantar...

Sitt inte och vanta pa inlagg 400, for det kommer inte skrivas. Min tid som au pair i Frankrike borjar ga mot sitt slut, och jag ser aven ett slut pa denna blogg... Jag kommer inte sluta blogga direkt nar jag kommer till Sverige, men jag kommer inte heler fortsatta i flera manader. Det har ar ar en blogg om nar jag var au pair i Frankrike, och liksom den har en borjan har den ett slut...

Promenad i Evian-Les-Bains

Idag akte jag, barnen och Lu till Evian- Les- Bains for att ga en promenad vid sjon! Det var sol och varmt, sa det var jatteskont! Sedan akte vi till en bilaffar och kopte tillbehor till bilen. Det blev varken siesta eller mellanmal idag, men det gick bra anda. Jag tar ju inte heller siestan varje dag... Nu skall jag kolla bloggar, sa jag skrivr mer imorgon.

10 dagar kvar..

TV- program om halsa

I sondags paxade jag TV:n for att se ett franskt program om halsa, traning och att ga ned i vikt. Jag ville se Frankrikes syn pa amnet (aven om kanske inte ett enda program racker for det), och sag fram emot det. Programmet borjade med att visa olika personer som hade eller ville ga ned i vikt. De kontaktade en lakare (vilken de betalade ca. 1000 kr per besok), som berattde for klienterna vad de skulle, respektive inte skulle ata. Sedan visade de nagra experter som man kunde ha naglig kontakt med via natet. Man skrev upp exakt vad man at varje dag, och sedan skickade experten tillbaka ett mejl om vad de skulle tanka pa, respektive skara ned pa. Expertern hade aven tidsbrist, och kunde inte agna mer an 4 minuter at varje kund. For detta fick kunderna betala0,5 euro per dag, det vill saga nastan 15 euro i manaden, anda tills de abrot eller nadde sitt resultat. De visade ocksa olika gym. For ett normalt gym i narheten av Paris kostar det over 100 euro varje manad, men det gar aven att hitta gym i valdigt sma lokaler med lagpris, dar man betalar ned til 17 euro per manad. Tydligen finns det nagot billigt stalle i narheten av La Defense... Efter det borjade de prata om botox och skonhetsoerationer, och till min stora forvaning (!) filmade de i Stockholm nar en brostforstoring utfordes. Inte trodde jag att vi var experter pa sadant? De pratade nastan bara om Frankrike, men brostforstoringen filmades i Stockholm. En svensk som hette Bengt pratade pa engelska, och sedan fick man se hur en som hette Anna fick titta pa sina nya brost under oprationen och bedoma om de var tillrackligt bra (det var de). Det storiga var att de pratade engelska med en fransk rost over... Nar man ser svenskar vill man ju bara att de skall prata svenska! Inte ett enda svenskt ord fick jag hora... Sedan gick de over till spa, och da visades ett dyrt spa i en by vid Génèvesjon i Schweiz. Sa forst pratade de om Paris, dar jag har bott, sedan om Sverige, dar jag ar uppvuxen, och till sist om ett spa som ligge mindre en timmas bilvag fran stallet dar jag befinner mig just nu. Vad ar detta? Jag brukar inte titta pa sadana program pa fransk TV, men nar jag val gor det far jag upp en massa saker som anknyter till mig, och till och med Sverige. Det visste jag ju liksom inte nar jag bestamde mig for att se programmet... Jag kanske skall titta pa fransk TV oftare om man far se Sverige da? Efter det med spa:et hade jag suttit vis TV:n i 80 minuter, och da jag var jattetrott bestamde jag mig for att lagga mig. Sa jag sag inte de sista 30 minuterna... Men ni maste erkanna att det var coolt at jag fick se sa mycket? dessutom lade jag mig strax efter tio och var anda sist med att ga och lagga mig... Jag tror att det ar forsta gangen det hander.



Jag i Lausanne den trettonde mars tjugohundratio.


Barnvagnsvader!

Idag sken solen och det var, om mojligt, varmare an tidigare i ar. Lu laste av att det var 8 grader i skuggan pa termometern! Sa inte skulle jag sitta inne, inte... Jag och H tog en promenad med barnvagen. Det roliga var att vi knappt sag nagra "vanliga" fotgangare, utan valdigt manga personer med barnvagn. 3 av barnvagnarna fardes samma runda som varan (vi gick alltsa inte samma vag tillbaka, utan gick runt), sa vi motte varje barnvagn tva ganger. Haha! Den forsta vagnen var en tandemvagn med tvillingar i, och de tva andra barnvagnarna kordes av mammorna pa promenad med hela (?) familjen. Nu sover H efter var runda, och det ar snart dags att ga till skolan! =)

Spring och skrik

Jag har inte berattat om i fredags an, sa nu gor jag det. Jag var pa jattebra humor pa eftermiddagen och hade mycket energi till arbetet. Nar jag hamtade R i skolan berattade hon for mig att hon hade bestamt att vi skulle ga pa promenad. Det var kallt, och jag visste att H skulle frysa om vi gjorde det, sa jag sade nej. Vi gick mot huset medan R upprepade att jag var elak. Hon fortsatte med det, tills vi var ca. 200 meter fran huset. Da bestamde hon sig for att ga pa promenad sjalv och sprang at andra hallet. Jag vet att man aldrig skall jaga ett barn, men da det inte finns trottoarer kor det bilar har, och hon har sa pass daligt lokalsinne att hon inte skulle ha hittat hem sjalv om hon sprang ivag. Sa jag stannade vagnen, sprang och hamtade henne, och bar sedan en gratande tjej medan jag korde vagnen. Nar vi kom fram hade hon lugnat sig sa pass mycket att hon inte skulle springa ivag om jag satte ned henne, sa hon fick sta sjalv. Det ar valdigt lyhort i trapphuset , sa det slutade med att jag bar upp tva barn pa sammanlagt 25 kg uppfor 2 trappor. Nar vi kom fram skickade jag R till sitt rum for att lugna ned sig. Efter en stund kom hon till koket. Hon hade slutat grata, och var glad igen Men vad var det har for nagot egentligen? Hon hade hort mig och Su prata om vilket datum jag skulle aka hem tidigare samma dag. Sa jag tro att det har egentligen var en protest mor det, och att hon tycker att jag ar elak som skall aka harifran... Ibland ar det battre att analysera barns beteende an att ta at sig. Om det nu ar sa handlar ju det har om att hon tycker om mig, och inte for att hon inte far promenera i kylan. Vad tror ni?

Mynt

Detta ar en bild pa mina mynt. Svenska kronor i den ovre vansterrutan, schweiziska  franc i rutan bredvid, eoro till vanster i den nedre raden, och danska kronor i rutan till hoger i samma rad. Det var dags att rakna dem idag, sa jag passade pa att ta ett foto. Jag vet inte vart mina brittiska pund har tagit vagen (?), men det ar val lika bra. Det racker faktiskt med att ha fyra valutor i sin planbok...

Nu skall jag beratta varfor jag har dem.
De svenska kronorna har jag sedan jag bodde i Sverige.
De danska kronorna har jag sedan mars 2009, da jag betalade med svenska pengar pa tax-free:n pa vag till Nevers, men fick danska mynt tillbaka.
Eurorna harstammar ocksa fran resan till Nevers, men har bytts ut och okat under min tid i Frankrike (aug 2009- nu).
De swheiziska franc:en kommer fran mina ataliga turer till Schweiz. Fran borjan betalade jag med sedlar i euro, och fick tillbaka vaxel i schweiziska franc, men da alla affarer inte accepterar att man betalar med euro har jag aven samlat pa mig lite medvetet, som till exempel genom att lamna fram en sedel med hogt varde (i jamfort med vardet pa det man koper) for att fa mycket vaxel tillbaka...

MYNTENS VARDE:
svenska kronor 53,50 kr
danska
kronor 34,50 k (=34,14 svenska kronor*)
euro 22,51€ (=219,20 svenska kronor*)
schweiziska
franc 35,10 CHF (=233,89 kronor*)
53,50+34,14+219,20+35,10= 651,73 svenska kronor*. Jag har alltsa pengar i mynt till ett varde av 651,73 kr(!). Vadda smapengar??

Observera att detta endast ar mina kontanter i mynt. Vardet av mina sedler tanker jag inte publicera har med risk av ran (HAHA).

Da jag snart skall aka till Sverige har jag funderat pa hur jag skall gora av mig med mina schweiziska franc. Men nar jagvar i Lausanne i lordags kom jg pa att inte inte bara behover gora mig av med dem, utan aven med mina euros... Jag tror inte att jag har smalt det har med att jag snart inte langre kommer bo i Frankrike an..


* Utrakningarna ar utforda mandagen den 15 mars 2010 utifran detta datums varde pa pengar. Darfor kan (och kommer) deras varde i valutan svenska kronor att andras.

Slutdatum satt

I fredags berattade Su att de hade bestamt sig for vilken au pair de skall ha nast, och nar denne kan tnka sig att komma. De gav mig tva datum att valja mellan att aka hem pa, och sa fick den nya au pairen anpassa sig darefter. Datumen var den 27:e mars, respektive den 1:a april. Den 1:a april hade jag haft som onskemal innan, men nu kunde jag alltsa valja mellan det och det tidigare datumet. Det letades efter flyg, och efter att summerat ihop all fordelar med de olika datumen valde jag det forsta. Nu blir det lite lugnare, da jag kommer nagra dagar innan pask! Sa jag kommer hem pa kvallen lordagen den 27:e mars, och man far garna mota mig pa flygplatsen! Nu ar det 12 dagar kvar...

Fler besokare!

Jag har hittat en "ny" sida som hjalper mig att fa flerbesok pa bloggen. Det kandes passande nu nar antalet besok pa bloggen har minskat, sa nu har jag blivit medlem. Man far 2 poang varje gang man laser en (slumpvis utvald) blogg, och blir av med 3 poang varje gang nagon annan gar in pa ens blogg via sidan. Man samlar alltsa ihop fler besok genom tt beska andras bloggar! Dessutom far man 100 poang varje gang man varvar en medlem. Sa om ni som har bloggar ar intresserade av fler besok, och samtidigt vill ge mig 100 poang klickar ni har: http://www.bloggtrafik.nu/index.php?sponsor=aupairis.


Varfor ar jag har?

Pa sistone har bloggen inte varit en plats dar jag skrivit av mig, utan mer en plats sar jag berattat och noterat vad som hant. Jag vill och behover skriva av mig. Det kanns jattebra vissa dagar, som igar, medan det kanns daligt nasta, som idag. Jag mar inte jattedaligt idag, men allt kanns sa trakigt och meningslost. Sa jobbigt. Mn undrar va meningen med att man ar har ar... Ar det for att se en femaring grata? For tvinga en krasen ttaring att ata? Att stanna hemma med barnen nar alla andra roar sig? Att bli kallad for elak nar man gor sitt basta? Visst ar det bra ocksa, men inte idag. Idag ser jag inga flickor som skrattar, sager "jag alskar dig" och valdigt garna kramar mig. Inga pojkar som skrattar nar man kommer in i rummet. Inga som lar sig det jag lar ut. Inga som lysntnar och forstar. Sadana har inlagg kan naturligtvis skramma bort folk fran att bli au pairer, men jag maste skriva av mig, sa i sa fall far det gora det. Man kan ju lasa fler inlagg pa min blogg for att se de positiva inlaggen ocksa. Jag skall namligen vara hard med det har nu. Just nu kanner jag sahar, och da skriver jag det. Bloggen ar delvis till for att jag skall smalta vad som hander, och ma battre efter att skrivit av mig. Da blir det sa har. Ibland kommer inlagg med hur fantastiskt det ar att vara au pair, och ibland kommer alla nackdelar. Det ar det ni fa sta ut med.

Trakigt

Jst nu kaner jag mig sa uttrakad. Det hade precis blivit kul att jobba, men efter min lediga dag igar kanns det inte sa himla roligt langre. Jag har markt att det brukar vara sa. Nar man borjar ar det jobbigt och trakigt, och sedan blir det lite battre, for att darefter bli bra. Men efter att man har haft en ledig dag sa borjar allt om fran borjan igen. For den kanslomassiga biten hade det varit battre att skippa lediga dagar, och jobba alla dagar. Fast da kanske man ocksa hade blvit less pa det i langden? Nar jag var ledig igar hade jag jobbat i 13 dagar i strack (aven om vissa var halvdagar), sa jag antar att det blev extra jobbigt da. Det ar som om man kommer ifran jobbet, aven om man bara ar borta en dag. Man kommer ihag rutinerna, och ar van, men det ar pa nagot satt trakigare och kanns mycket samre an innan den lediga dagen. Det kan ha att gora med att man inte har varit tillrackligt mycket ledig, och att man inte har hunnit njuta av ledigheten tillracligt mycket. Nar jag har varit ledig i 2 dagar har jag ju tyckt att det varit extra kul i borjan. Sa ja, jag ar less idag. Allt ar jobbigt. Barnen ar tramsiga och skriker. De vill inte gora som man sager. OCH de vaknade e timma tidigar an vanligt. Dessutom ar Lu & su i en skidort med E hela dagen, sa det har blir instensivt. Kanske inte det man vill komma tillbaka till... Det hade varit mer lagom att jobba ca. 6 timmar idag, SOM MAN SKALL GORA. I sa fall hade jag slutat for nastan en timma sedan, och hade kunnat se fram emot en ledig eftermiddag. Det ar stokigt, sa jag far val stada i eftermiddag ocksa. Suck... Det positiva ar att det ar svart att uppskatta de bra dagarna om man inte har provat pa de daliga!

Lausanne igen!

Jag har haft en ledig dag idag, vilken har spenderats i Lausanne. Egentligen hade jag tankt besoka Génève, men det gick inte pa grund av att bussarna gar sa sallan pa lordagar. Det var synd eftersom jag bara har varit pa flygplatsen, och garna hade velat se staden, men jag fick gora det basta av laget istallet. Forra gangen jag var i Lausanne promenerade jag runt i centrum och shoppade, sa jag ville gora nagot annat idag. Jag passade naturligtvis pa att ga runt i centrum, men jag gick aven pa museum! Det var jattekul, och jag angrar absolut inte det! Jag ar dock trott efter att ha gatt upp 06.15 OCH varit igang hela dagen... :)


Forvirringar

Idag ar det en sadan dar forvirrad dag, da man inte vet om man ar glad eller ledsen, eller vad man vill respektive inte vill. Det ar sa manga faktorer som summeras nar man bestammer sig for vd man vill, och det kanns inte som om det arbetet ar gjort idag... Min personliga sorterare har somnat alternativt strejkat, sa faktorerna ligger i stora dammbildande hogar. Inte for att de verkar vaxa, men jag maste anda ta mig igenom dem. Sortera, och granska dem en efter en for att ense vad som ar viktigt, och vad som ar vart att slanga... De har legat dar i en evighet, och det kommer ta en evighet att sortera dem. Suck.. Jag maste dessutom plocka fram sorteringsmaterial i form av papper och penna till processen, och behover framfor allt TID till det. Nar skall jag hinna allt detta?

Uppdatering!

Nar jag vaknade imorse var det sno ute. Vi har knappt haft nagon sno pa 2 veckor, men i natt kom det pudersno! Jag blir sa besviken. Nar skall detta ta slut? Jag vill inte ha sno, jag vill ha var!

Just nu ar R i skolan och H sover. Jag skall egentligen ocksa sova, men jag ville blogga forst. Kvallen blir nog som vanligt, men pa lordag ar jag ledig! Siestan vantar. Ha en givande dag!


Att stanna kvar

Nu satts bloggen i fart igen nar jag skriver andra gangen for idag! Den har eviga berg- och dalbanan fortsatter, och idag kanns det valdigt bra! Av agon anledning har ratt energi funnits dar... Pa kvallen nar Lu kom in i barnens rum hade jag kunnat valja att sluta. Att skutta darifran, och stanga in mig pa mitt rum. Men idag gjorde jag inte det. Idag satt jag kvar. Framst av tva anledningar; den ena var att jag ville kannas hur det var att sitta kvar dar nar han var dar med och den andra var att jag inte hade lust att sluta. Men visst var det en rik ocksa. Om man gor pa det sattet ofta kanske foraldrarna tar det for vana att man ar dar och inte har nagot emot att jobba, och lamnar en mer med barnen an de redan gor. Ibland har jag gatt ifran av den anledningen innan, men nu kanns det inte som om det spelar nagon roll. Jag tror att Su ar mer benagen av att utnyttja mig an Lu, och dessutom blir jag inte kvar har sa lange till. Nar jag da tycker att det ar kul och vill stanna, vara med i gemenskapen, sa gor jag det. Inte i borjan, men nu. Sedan at vi mat och nu lagger Lu barnen. Jag undrar om han kommer titta pa TV nar han ar klar. Nu skall jag njuta av att jag for en gangs skull mar bra (haha)! Ha en toppenkvall!


Promenad!

Idag efter lunch gav jag mig ut pa en riktigt skon promenad. Barnen fick ocksa folja med, och det var faktiskt forvanadsvart varmt. I borjan ville R vanda, men jag overtalade henne om att fortsatta. Sa vi gick till sjon, dar barnen lekte pa lekplatsen. Det var sa populart att H borjade grata nar jag satte honom i vagnen for att han ville fortsatta leka dar. Jag var dock radd stundvis eftersom jag inte kunde ga pa trottoaren med vagnen nar vi passerade stan. De verkar bygga hur lange som helst, och har lagt smala plankor att ga pa pa trottoaren. Sa R fick ga dar, medan jag gick med vagnen ute i gatan. Kanske inte sa bra, men vad skulle jag gora? Jag visste ju inte innan att de hade borjat gora om trottoarerna ocksa. Vid sjon var trottoarerna for smala, sa jag kunde inte ga dar heller. I sadana har situationer skulle det vara battre att ha barsele (aven om det blir tungt). Jag forstar inte varfor Frankrike inte kan satsa pa lite bredare trottoarer. Man kan ju knappt ga pa promead har!


Svenska Hollywoodfruar ar tillbaka!

Nu ar det en ny dag igen! Lu & E tittar pa fordon i Génève och H sover, sa jag har det lungt och skont! Jag laste just att Svenska Hollywoodfruar ar tillbaka, sa jag skall se om det ar lika bra som innan. Ha det bra!


Denna envisa sno!

Vi tittar pa nyheterna och det snoar i Nimes, pa Korsika och i Barcelona. I Nimes gar de vanligtvis i T-shirt under den har arstiden, och det har inte hant nagot liknade pa 35 ar. Jag undrar om pappa ar hemma i Barcelona just nu. Han bor ju inte i Sverige for att han bland nnat inte gillar vadret!

Jag befinner mig norr om samtliga tidigare namna platser.  Varfor snoar det inte har?


Energi

Forra veckans trotthet har forsvunnit, och bytts ut mot ENERGI! Jag har jobbat lite mindre an vanligt idag, och fast (eller knske pa grund av) att jag har sprungit har jag overskottsenergi. Jag har redan stadat mitt rum och damsugat lagenheten, sa ad skall jag gora nu??? Vardagsrummet skiner, sa det kan jag inte stada. Snart far jag val gora fysiska ovningar for andra gangen idag... Men jag skall inte klaga, det ar battre an att ha naringsbrist och att vara trott!!!!

Jag vet att jag har skrivit samre skrivna texter pa bloggen pa sistone, och jag skall forsoka andra det. Men ni far ha talamad, for det ar inte sa latt med allt som pagar omkring mig!


Njuta av att jobba...

Vet ni vad? Det har har varit en superkvall! Jag vet inte hur jag lyckades, men det kands sa bra!!!! Ikvall njot jag verkligen av det har jobbet, och med tva glada barn blev de helt perfekt! Jag och R lekte jattemycket, med H med pa ett horn. Hon brukar vara ganska krasen och bara vilja leka en lek, men inte idag. Vi malade, lekte favoritleken "mamma pappa" och pusslade tillsammans! De forstnamnda lekarna var jattelyckade, men det var svart att pussla. H ar ju for liten for det, och var inte sa jatteglad nar han holls borta. Det ar svart att komma pa vad man skall gora ibland eftersom de ar olika gamla och ar inne pa helt olika mognadsnivaer. H var med nar vi lekte "mamma pappa", och det fungerade bra. Visserligen forsod han inte vem han var, men salange han ocksa fick en plasttallrik vid "maltiderna" var han glad! Nu har jag atit en god middag sjalv, och skall surfa runt pa datorn. Ha det bra!

sondagsjobba

Jag jobbar idag igen... Jag har det ganska sparsamt med lediga dagar just nu eftersom jag var edig sa mycket nar barnen var pa semester. Lu & Su (som for en gangs skull ar lediga en hel helg tllsammans) aker skidor, och i skrivande stund sover barnen middag. Det har gatt bra att jobba idag, men R ar valdigt gnallig. Det borjade imorse nar hon skulle satta pa sig inneskorna. De har en regel har att hon maste ha dem pa sig, vilket i vanliga fall ine brukar vara nagot problem. Men idag vagrade hon, och ville mycket hellre ha pa sig Su:s hogklackade stovlar. Jag forklarade att hon inte fick ha pa sig uteskor inomhus, och det slutade med att hon grat i en halvtimme. Till slut satte hon pa sig dem och kom in i koket, dar jag lagade mat till oss. Nar vi satt och at berattade hon att hon var trott, men nar det en halvtimme senare var dags for att sova vagrade hon och sade att hon skulle busa hela tiden. Hon delar rum med H, sa om hon skulle ha gjort det skulle inte han fa sova. Nu verkar hon dock sova, och jag hoppas att hon vaknar pa ett battre humor sa jag slipper fler tjafs!

Jag tankte uppdatera er om hur det har gatt for familjen att hitta en ny au pair. De (eller snarare Su kanske) letar, och har faktiskt kontakt med ganska manga mojliga au pairer. Men da de inte har bestamt sig an vet de inte vilket datum personen kan komma, sa jag far vanta med att boka flygbiljetten ett tag till.


Monthey

Onsdagen den 3:e mars besokte jag staden Monthey (uttalas som "Monte" med betoning pa den sista stavelsen) i Schweiz.

Jag forstod inte om jag var ledig eller inte, sa jag gick upp och tog hand om barnen som vanligt. Min vardmamma steg upp och lagade en tidig lunch som hon at med mig, Lu och R. H sov fortfarande middag. Under lunchen berattade Su att jag skulle vara ledig under eftermiddagen, och hon undrade vad jag ville hitta pa. Jag bestamde mig for att forst ta en joggingrunda, och sedan att ga till den delen av byn som ligger i Schweiz. Dar gar det manga fler bussar an i den franska delen, sa jag kunde ga dit utan att veta nar bussarna skulle ga. Jag visste dock ingenting om platserna som man kan aka till, sa jag beslot mig for att aka till andhallplatsen. Jag var lite nervos eftersom det faktiskt kunde vara en liten hala utan affarer, men till min lattnad var det en sor liten stad. Nar jag val hadehittat centrum kopte jag mellanmal och satte mig pa en parkbank och at (en polis kom och halsade pa mig nar jag satt dar). Sedan tittade jag runt i affarer. De var dock mycket mer stranga med att de inte tar emot euoro an de ar i Lausanne, sa jag kunde inte kopa sa mycket. Jaa hittade en jattefin present till mamma som jag fick lamna tillbaka pa grund av att jag inte hade tillrickligt mycket pengar i CHF. Men da de glatt tog emot euro i mataffaren kunde jag i alla fall kopa nytt schampoo och balsam. Jag et att det kanske inte ar sa jattesmart att gora det i dyra Schweiz, men jag behovde verkligen det, och man vet aldrig nar jag besoker en storre stad nasta gang. Nar jag kom hem vid atta hade Su stadat nastan hela lagenheten, och jag at middag efter en spannande eftermiddag i Schweiz!

Shopping + Quic

Igar blev det inget bloggande, sa jag far skriva ett extra bra inagg idag istallet! ;)

Gardagen borjade med att jag jobbade. Jag gick upp vid nio, gav barnen frukost och badade dem. Su lagade en jattegod middag, och eftersat tog hon intiativet att ta hand om barnen sjalv. Pa sistone verkar hon vilja umgas med barnen en del, vilket jag ar glad for. Inte bara for min skull, utan aven for barnens skull. Vid fyra markte jag att de gjorde iordning sig for att aka harifran. Su berattade att de skulle handla till R, och jag ville inte fraga om det var tankt att jag skulle folja med. En tom lagenhet lockade mig, och jag visste inte ens om jag hade lust. Men nar Lu sedan fragade om jag ville folja med tackade ja. Jag har aldrig hittat pa nagonting med allihopa (forlat E) utanfor lagenheten forut, sa det var vart att testa. Och det gick jattebra! I borjan kandes det som om jag bara gick bredvid dem, men sedan fick jag vara med och saga vad jag tyckte var snyggt ocksa. R fick ett par skor som hon kan ha nar hon har pa sig strumpbyxor. Och i mataffaren var det jag som korde kundvagnen. (Mamma, kommer du ihag hur det skakade nar jag gjorde det for nagra ar sedan? Nu korde jag bra med bebis i!) Nar vi var klara var klockan mycket och vi akte till Quiq hamburhgerrestaurang for att ata middag. Vi kom hem strax innan elva efter en 7 timmar lang utflykt! Jag skall definitivt folja med om vi aker ut igen, for det kandes valdigt bra!

Hotmail fungerar och jag ar pigg!

Det funkar, det funkar, det funkar, det funkar! Jag lyckades nyss ta mig in pa mitt ena hotmail- konto, och mottes av 18 olasta mejl (mycket reklam och skrap). Yay! JNu hoppas jag bara pa tva saker (i det har samanhagnet ;) ). Den forsta ar att facebook och allt annat ocksa fungerar. Den andra ar att det fortsatter att fungera, och att det ar inte bara var en ren tillfallighet.

Och vet ni vad? Jag ar pigg just nu! Jag har precis atit tva agg med grona boner, och ar bade lagom matt och pigg! Det har med trottheten misstanker jag ar naringsbrist, sa jag forsoker ata naringsrik mat. Agg ar en hojdare, sa det ar tur att jag gillar det! Jag vet att jag sjuter pa mycket skrivande (jag hallr fortfarande inne pa onsdagens historia), men jag tanker beratta varfor jag har naringsbrist i ett annat inlagg. Jag hoppas att ag ar lika pigg imorgon, sa att jag far mycket saker gjorda! Ha det bra!

Jag ar trott

Datorproblemen har fortfarande inte lost sig, men det ar inte nagon som forsoke gora det heller. Su behover varken ga in pa facebook eller hotmail, sa det ar knappast nagot problem for henne. Jag hoppas att det borjar fungera snart - for jag behover hotmail! Tank om jag hade haft internet pa min dator, vad mycket enklare det har hade varit da. For ovrigt ar jag valdigt trott idag, och orkar tyvarr inte skriva ett engagerat blogginlagg. Vi vantar ett tag med det... Nu skall jag ata mellanmal, sa att jag hinner det innan jag skall till skolan. Ha det bra!
Ps. Om nagon forstar varfor datorn haller pa sa har far ni garna hjalpa mig! Ds.

Datorproblem

Datorn kranglar idag. Det gar att logga in pa blogg.se, ga in pa blogga och vissa andra hemsidor, men varken hotmail eller facebook fungear som de skall. Sa skicka inga bradskande mejl/ meddeanden till mig pa dessa sidor. Isa fall far ni hora av ergenom bloggen! Jag vet inte vaken vad det beror pa eller hur man fixar det... Me da det intear min dator lar ju Lu & Su ta tag i det Och oroa er inte, det ar inte jag som har orsakat detta... Den var sa efter att Su haft den hela natten (medan hon sov, men datorn var pa). Den endafordlen med det har ar att E inte vill ha datorn nar man inte kan ga in pa facebook, sa jag far ha den hela kvallen. A andra sidan har jag inte sa mycket att gora pa den, a ja inte har fler an 18 bloggar att lasa (vilket gar ganska snabbt). Jag har i alla fall sett pa ett program om unga mammor fran Outsiders, och tanker snart sova. Datorklockan fungerar inte, men hon a val nastan tio? Jag hoppas att problemen loser sig imorgon. Ha det bra!


Solen ville tyvarr inte ga upp idag!

Pa vag till skolan imorse:
  Jag: Solen skiner inte idag.
  R: Nej, solen sover. Den ligger kvar i sangen for att den var for trott for att ga upp.

Bra morgon!

Den har dagen har startat bra! Nar jag vaknade idag var jag fast besluten om att vi inte skulle vacka E. Hon jobbar inte idag, och hade bett om att fa sova ut... E vaknar ofta av att R springer, grater eller pratar hogt, eller for att H skriker. Sa jag skulle se till sa att bada barnen var tysta. Jag gick in i rummet som vanligt for att vacka barnen. Jag och Su har diskuterat om det ar jag eller R som skall satta pa henne kladerna, och det slutade med att Su sade till mig att sta bredvid R om hon skulle behova hjalp. Sa ja berattade att vi hade andrat rutinerna, och att jag skulle finnas dar, vid sidan om henne. Jag bytte blojor pa H, och nar jag var klar satte ag mig ned bredvid R. Da bad hon mig att lamna henne ensam. Hon lovade att hon skulle vara tyst OCH kla pa sig jattesnabbt. Jag tycker egentligen att hon r for stor for att bli pakladd, sa jag sade att i kunde gora ett forsok (medan jag jublade inom mig) och tog med H till koket for att forbereda frukosten. 3 (tre!!!!) minuter senare kom R in i koket fullt pakladd, och da var jag absolut inte klar. Jag beromde henne och fick ett stort leende tillbaka. Jag gav H sin mjolk, varmde R:s mat, och plockade fram frukost till mig sjalv. R tyckte att det var jattekul att ata frukost med mig. I vanliga fall klar hon sig sa langsamt att hon maste slanga i sig maten, och da borjar jag ata fore henne eftersom jag vill ata i lugn och ro. Jag borstade haret pa henne, och vi plockade fram leksaker som H kunde ha i spjalsangen tillsammans. Vi gjorde allt lungt och stilla, och sedan gick vi ut i hallen for att kla pa oss ytterkladerna. H protesterade inte for att vi lamnade honom, och nar efter att ha knutit skorna pa R begav vi oss ivag till skolan. Fyra minuter for tidigt... Vi gick langsamt, och da jag inte behovde tjata pa R att ga snabbare var hon valdigt glad. Hon gav mig ett blomblad i present. Men vet ni var det basta var? Det var inte att E inte vaknade, eller att vi ine var forsenade. Eller ens att det var lugnt. Nej, det basta var nar jag lamnade henne pa skolan. Da sprang hon fram till froken for att halsa glatt, och skuttade senare ivag. R var jatteglad!!!

Och angaende kladerna kanner jag mig stolt over henne att hon valde sjalv att kla pa sig. Och stolt over mig. Nar jag kom hit ville hon absolut inte kla pa sig sjalv, och jag ar ganska saker pa att det ar jag som har paverkat henne! Aven om vi bytte rutiner sa vet hon om mina varderingar och att jag tycker att det ar viktigt att man skall gora mycket sjalv for att kunna vaxa upp. Hon visste att jag skulle bli glad, och kanske, kanske, har hon markt att hon mar battre och kanner sig duktigare av att gora mycket sjalv...

morgonjobb och Schweiz

Idag har jag jobbat pa morgonen, och upptackt en del av Schweiz pa eftermiddagen. Det har varit en bra dag, men jag skriver mer om det imorgon eftersom Su skall ha datorn. Jag skall i alla fall jobba imorgon och i overmorgon, och jag vet inte hur det blir i helgen. Om jag ar ledig pa lordag kommer jag nog besoka Génève, for jag har inte gett upp det an... Det ar nagonting som jag absolut vill gora innan jag aker harifran, sa jag hoppas verkligen att jag far in det en dag! God natt!


Konvesationer

Igar berattade Su att hon skall jobba skiftet morgon idag. Jag blev forvanad och papekade att det stod att hon skulle jobba kvall pa schemat. Su gick och tittade pa schemat, och det slutade med att hon fick ringa jobbet for att hon blev forvirrad. Hon skulle jobba pa kvallen, precis som jag sade. Det ar tur att hon ar mig, som kommer ihag hennes arbetsschema!!!

Sa nu jobbar bade Lu och Su. H sover (som vanligt) och jag ar faktiskt pa ganska bra humor! Jag tror att det ar Su som har smittat av sig. Hon var pa bra humor innan hon akte till jobbet. Hon tyckte att det var sa roligt att det hade hort av sig killar som ville bli hennes nasta au pair att hon sprang till barnrummet och berattade det for mig. Da utspelades den har konversationen:
Jag funderar: Jag tror att det ar sympatiskt. MEN det gar inte med rummet. Det ar ett flickrum!
Su: Det ar det val inte! Det ar ju inte rosa.
Jag: Men det har sminkhorna.
Su: Ja... vi far skaffa en kille som sminkar sig!

Fast om man tanker efter sa kanske det inte gor nagonting. Jag sminkar ju mig inte heller!

Jag glomde fraga om jag ar ledig imorgon. Su sade till H att hon skulle ta hand om honom hela dagen, sa jag antar det, men jag vill ha det bekraftat. I sa fall kanske jag kan aka till Génève!!.. =)


Hundar!

jag tror inte att jag har tankt sa mycket pa hur hundar beter sig nar de promenerar med sina agare tidigare, sa jag kan igentligen inte jamfora Frankrike med Sverige. Jag har hort att folk har blivit attackerade av hundar, men inte sett det med egna ogon. Nu har jag sett tva olika hundar handla nastan likadant tva dagar i strack. Den forsta gangen var i sondags nar jag joggade. En ganska stor hund sprang emot mig, och jag stannade for att nte hetsa upp den. Jag trodde att den skulle attackera mig, men den hoppade "bara" upp pa mig med framtassarna. Agaren, som befann sig nagra meter bakom, skrek pa hunden och ropade till mig att han var snall. Igar sprang en lite mindre hund emot mig nar jag gick pa barnvagnspromenad med H. Jag visste inte om den var farlig, sa jag blev smaradd. Tank om den skulle bita mig eller fa mig att ramla. Vi befann oss i en nedforsbacke, och jag var radd att hunden skulle gora sa att jag slappte vagnen (pa grund av reflexer, etc.). Jag kunde se barnvagnen rulla nedfor backen, och valta dar vagnen svangde, i huvudet. Jag undrar om H skulle klara det? Det ar sa laskigt! Han stannade dock nar han hade sprungit in i mig. Jag undrar dock varfor agarna inte kan ha sina hundar kopplade nar de gar pa promenader? Aven om de vet att de ar "snalla", sa vet ju inte vi andra fotgangare (och joggare) det. Man kan bli radd av det. Sarskilt nar hundarna springer mot manniskor som inte ar hundvana... Och jag tanker hur det skulle vara om jag hade haft var hund med mig. Som tur var hade jag inte det nagon av gangerna, vilket jag ar glad for. For hur skulle jag gora om han blev attackerad av en okopplad hund? De kanske ar lite svart att dra undan en hund som bits... Vi har bara mott kopplade hundar nar vi promenerar tillsammans, men jag har nu insett att det bara ar en tidsfraga tills vi moter en okopplad hund... Jag har funderat lite over varfor hundarna ar sa inresserade av mig. Jag kanske luktar hund? Men jag forstar inte varfor de inte kan satta koppel pa ina hundar! Ar det sahar i Sverige ocksa? Moter ni ofta okopplade hundar som galopperar emot er jattesnabbt? Vad tycker ni om detta? Ar det okej att ha sina hundar losa?


Promenader och krangel

Nu marks det att barnen ar tillbaka, for jag bloggade bara en gang igar! Jag skall dock forsoka vara lite mer aktiv idag!

Igar var ingen annan vuxen hemma pa formiddagssiestan, sa jag kunde inte lamna huset for en joggingtur. Jag blev lite besviken, men da jag andrade planerna tog jag en lang promenad med H i vagnen efter lunch. Vi gick precis efter maten, och kom inte hem forran det var dags for att sova middag igen. Det var jatteskont! Jag njot av att rora pa mig, och H vred pa huvudet hela tiden sa att an skulle hinna med allt! Ni skulle se honom i nedforsbacken... Jag gick ganska snabbt, och han satt och skrattade for att det var sa roligt. Har behovs inga karuseller! Su kom hem sent igar (jamfort vad hon brukar gora nar hon jobbar det skiftet), och var sa trott att hon gick och lade sig. Hon tog dock hand om H i en timma forst medan jag lekte med R. Jag tycker att Su har blivit mer man att umgas med barnen sedan de kom hem, och ar gld for det! sedan kom E hem, och blev forvanad over att jag inte hade gatt ut med hunden. Sag hon inte att jag var upptagen med tva sma barn? Det kanske inte riktigt ar sa bra att ta ut dem i pyjamas...

Imorse var allt inte sa kul langre. Jag var jattetrott och ville ha det lungt och skont. Det ville inte R. Forst ville hon inte kla pa sig, och sedan blev hon arg for att jag inte ville satta pa henne strumpbyxorna forran hon hade testat sjalv. Hon at jattesakta trots att jag hade sagt att vi hade brattom, och hon ville absolut inte tvatta munnen efterat. Efter en smarre utskallning sade hon i alla fall forlat. Nu traffar jag inte henne forran efter skolan, och sedan kommer jag vara sjalv med barnen anda tills laggdags. Vi far hoppas att R skoter sig ikvall, men det lar hon gora eftersom hennes foraldrar har sagt att det ar villkoret for att fa ha pa sig sin prinsessklanning imorgon...

Jag ar valdigt nojd over statistiken just nu. Det marks att semestern har tagit slut!

Hemkomst av barnen

Hejsan hoppsan!

Det ar en helt vanlig arbetsdag idag! Det var langesedan sist, men det kanns faktiskt helt okej. Jag har dock hunnit komma ifran rutinerna litegrann. Jag kommer ihag tiderna som H ater pa, men maste fundera pa vad jag skall ge honom! Jag som kunde allt det har utantill... Jag raknar dock med att det kommer tillbaka snart! R har hittills bettet sig bra, och imorse visadehon  stolt ett flingpaket som tydligen ar till oss bade. Hon sade ocksa "Titta i! Det ar ingen mjolk!" Jag maste dock forsakra mig om det genom att lasa pa innehallsforteckningen, for det fungerar inte riktigt att bara titta... R ar sa sot!!

Igar kom alltsa barnen (och Lu) hem igen! Det hade tagit lang tid att kora, sa de kom inte forran vid halvnio (laggtiden ar halvatta...) pa kvallen. Det var jatteroligt att se dem, och de fick varsin stor kram av mig! H ser ut att ha blivit storre (jag forstar inte hur mycket man kan vaxa pa 2 veckor), men det kanske bara ar en inbillning. R ser ut som vanligt, forutom att hon har fatt en storre mage och utslag over hela kroppen (mojligtvis med undantag i harbotten)... Vet ni vad hon sade nar Su visade hennes nya hakklapp och beattade att jag hade tagit sonder den forra? "Kommer du branna sonder den har ocksa?" Su borjade gapskratta. Haha, jag kommer bli ihagkommen som "au pairen som tog sonder hakklappar, visst kommer jag?

Nu skall jag skicka lite viktiga mejl, sa att jag blir klar innan H vaknar. Ha det bra!

RSS 2.0