November November

Idag är det den sista dagen i november. Normalt brukar jag inte skriva på något särskilt sätt i slutet av en månad, men just nu kändes det nödvändigt. I november har det nämligen hänt så otroligt mycket. Både på bloggen och i "real life".

På bloggen har det gått riktigt mycket uppför. Antalet läsare har ökat mycket, och jag har fått komentarer från folk som jag aldrig trodde skulle skriva till mig. Det har definitivt varit en bra bloggmånad om man tittar på statistiken. Fast jag är något missnöjd också. Under månaden har jag haft datorproblem hela tre gånger. Bloggen har blivit drabbad, och jag har inte alls skrivit lika många inlägg som under de andra månaderna.

I "real life" var den första stora händelsen när mina värdföräldrar berättade att de hade bestämt när deras nya au pair skulle komma. Jag visste redan att de hade en kontakt, men det var inte klart, och då var det inte säkert att det skulle bli just hon. När jag fick reda på det kände jag en skön lättnad. Jag skulle få åka därifrån tre veckor tidigare; tre veckor!! Det var verkligen guld värt! Den andra stora händelsen var när jag åkte därifrån. Att jag den 28 november lämnade en del av mitt liv, och de barn som jag hade börjat komma att älska. Det var svårt, men en viktig händelse.

Min resa till Julle i London är också stort, men jag skriver mer om den senare eftersom den inte är avslutad än.

Sammanfattningsvis så var november en konstig, men väldigt händelserik månad. Den var känslosam i och med att jag lämnade familjen, och att jag fick vara så mycket från satorn, men även givande. Men jag behöver ta det lungt ibland också, så jag vill inte att alla månader skall vara såhär.

Glöm inte julkalendern imorgon! Jag tänkte logga in på SVT:s hemsida och titta på de första avsnitten när jag är hemma.

Min sista au pair- vecka

Eftersom jag har varit ganska dålig på att uppdatera här den senaste veckan, men ändå vill skriva vad jag har gjort och vad som har hänt så har jag bestämt mig för att sammanfatta veckan här. Jag vet inte om jag skulle ha gjort det om det var en vanlig vecka, men då det var min allra sista veckan i min första au pair-familj så kändes den lite speciell.

Lördag
Då Lo var sjuk på fredagen förväntade jag mig inte att jag skulle få sova så mycket innan mina värdföräldrar kom hem. Men hon vaknade bara två gånger, så det var inga problem. Men man skall sannerligen inte ropa hej, för jag fick inte sova så mycket ändå... E ropade på mig halv ett och frågade var hennes föräldrar var, varefter jag sade till henne att somna om och gick och lade mig igen. Halv tre vaknade jag av att E kom in på mitt rum för att pussa mig god natt för att sedan komma tillbaka halv fem på morgonen. Då gick hon och lade sig i andra änden av dubbelsängen och försökte sova. Det gick inte så bra eftersom det var mörkt i rummet och hon saknade sin snuttenalle, och eftersom hon pratade hela tiden så kunde inte jag sova heller. När klockan var halv sex skickade jag i alla fall ned henne på sitt rum, och jag somnade om. Lo hade dock ingen förståelse för detta, och vaknade klockan sju och skrek... Till allas stora förvåning sov E till 09:40 på morgonen, men med tanke på hur lite hon sovit under natten så var det kanske inte så konstigt.

När alla hade stigit upp gick vi till biblioteket och lånade böcker. De stora flickorna fick ta tre var, Lo en, och vi "stora" hur många vi ville, vilket resulterade i sammanlagt 14 böcker... Men så blir det lätt när man är 6 personer. Det var första gången vi gjorde en familjeutflykt alla 6 personer sedan min andra dag hos dem, men det kändes bra. Jag lånade bara ungdomsböcker eftersom jag tänkte att vuxenböckerna skulle vara för svåra. Det blev en fransk bok om en drottning och Systrar i jeans (vilka min värdmamma tyckte var i svåraste lagret).

Efter att jag hade ätit lunch och slutat jobba tog jag tåget in till Paris. Jag gick längs Champs Élyssées, vilket var jättemysigt. De hade hängt upp julbelysning och ett femtiotal stånd hade ställts upp på trottoarerna... Det var dyrt att handla, men man fick verkligen julstämning. Det är verkligen något som jag kan rekommendera om ni besöker Paris runt julen.

Söndag
I söndags åkte jag till Paris tidigt, så att jag skulle hinna med mycket. Det första jag gjorde när jag var där var att ta mig till "Le centre George Pompidou", där jag glatt gick in. Jag kom in gratis eftersom jag är EU- medborgare och under 26 år, men det skulle faktiskt ha varit värt att betala för. Museet var väldigt fint, och jag stormtrivdes verkligen! Det var utställt mycket som hade med arkitekt att göra, och dessutom hittade jag flera tavlor som jag absolut vill ha i julklapp. Lite dyra bara, men annars skall det nog gå bra ;) När klockan var tre var jag hungrig, och jag gick ut från byggnaden på baguette- jakt. Några minuter senare åkte jag till svenska kyrkan (med min baguette), där jag mötte Maria. Ledarna och au pairerna förberedde för kyrkans årliga svenska julmarknad, och där var minst sagt mycket folk. När jag hade pratat med några en stund hjälpte jag till med att snickra upp en bokhylla, för att därefter fortsätta med att prata. När jag väl skulle gå kramade jag Hanna och Maria hejdå och vi önskade varandra "ett Bra liv".

Måndag
Jag hade inte gjort måndagsläxan, och var för en gångs skull ärlig och berättade det för läraren. Hon verkade inte alls tycka att den kommande flytten var någon bra anledning, och blev inte så glad när det visade sig att jag inte var den enda som hade slarvat med det... Hon sade att vi alltid gjorde våra läxor förr, och frågade om hon hade blivit för snäll...

Tisdag
På tisdagen skolkade jag för första gången i mitt liv. Jag skickade ett mejl till läraren om att jag var sjuk (och där jag frågade om läxan), och ägnade därefter dagen till gå till posten och att packa. Detta var väldigt planerat, och min förkylning var inte alls så allvarlig att den var en anledning till att stanna hemma. Jag fick dock feber på kvällen. När jag gick ut från posten kom en svart man springandes efter mig. Han hade hört mig prata om Sverige, och blev väldigt exalterad över att jag kom därifrån. Han berättade också att han hade varit i Sverige för en vecka sedan, men det visade sig dock att han hade blandat ihop Sverige med Sweigtch... När jag väl hade lyckats skaka av mig honom stack jag hem och packade.

Onsdag
Min värdmamma skulle jobba på kontoret i onsdags, så jag fick jobba i hela tolv timmar. På förmiddagen var hon dock med L på musiklektionen, medan jag gjorde loppor åt E. Först gjorde jag en för att visa, men när hon visade sitt starka intresse för det gjorde jag en till henne och en till L också, som de fick dekorera själva. E ritade bilder i sin eftersom hon inte kan skriva, och L skrev senare om sjur i sin. Efter lunchen blev jag själv med barnen, och gick upp på mitt rum för att tvätta. De tittade på Barbapappa, men bytte snart till en film från en gammal familjesemester eftersom filmen krånglade. Jag tittade också, och tyckte att det var jättekul att se barnen som små med varandras kläder (de ärver ganska mycket). Vid fyra gick vi till biblioteket, varefter vi hämtade Lo. Hon ville - för första gången sedan jag kom dit - inte gå hem, men det var gulligt när hon visade sig ha en bra anledning till det. Det är så roligt att hon pratar så mycket nu och kan berätta saker för oss! Vid middagen ville inte barnen äta, och det blev lite kaosartad. Det var en sur värdmamma som kom hem, men eftersom mina världföräldrar skulle på födelsedagsfirande så stannade hon inte så länge. Barnen sov jättebra, och jag slapp ta hand om dem på kvällen (mer än att vara där).

Torsdag
Min sista dag i skolan! På morgonen påminde E mig om att det endast var två dagar kvar tills jag skulle åka därifrån. Väl i skolan diskuterade hurvida lärarna var personliga eller inte på franska universitet, samt gick igenom lite grammatik. När jag skulle gå fick jag kindpussar av min lärare Olga. Den som jag oftast arbetar med när vi arbetar två och två åkte (praktiskt nog, eftersom ingen blir ensam nu) ifrån sin by förra veckan, och jag är ganska säker på att hon fick en kram och inga kindpussar... Men det är väl inte så konstigt när jag faktiskt inte hade gjort måndagsläxan. Efter skolan dröjde jag mig kvar på skolan för att säga hejdå till några vänner, och efter att ha stigit av tåget sade jag hejdå till de andra byborna.

Vid middagstid visade det sig att min värdpappa inte skulle äta hemma, då han hade jobbarkväll (med tävlingar). Jag åt en stel middag med min värdmamma, och spänningen var så tjock att man nästan kunde röra vid den... Hon frågade i alla fall hur det var i skolan (så pass nu, men jag skall inte klaga), och gav mig en detaljerad beskrivning över hur jag skulle städa mitt rum. Jag påminde henne om att jag inte hade fått min senaste lön, och hon försökte även luska fram så mycket fakta som möjligt om mina eventuellt blivande värdfamiljer. På kvällen packade jag mycket för att kunna bli klar sedan på fredagen.

Fredag
När jag hade lämnat barnen på skolan/dagis råpackade jag för att bli klar så snabbt som möjligt. Det tog mycket längre tid än vad jag hade trott, men vid tolv stod dock väskorna nästan färdigpackade i mitt rum. Jag åt lunch, fixade lite, och tog därefter med mig en av väskorna till posten. Det var ingen rolig historia, och jag var lättad när jag kommit fram. Väskan går inte längre att rulla och den råkade väga 19 kg. Det tar normalt 10 minuter att gå dit, men det tog 25. När jag väl kom fram hade jag ont i armarna och ryggen och var helt slut. Det visade sig att posten hade lunchstängt (klockan var över två...), och jag fick vänta utanför i en kvart. När jag skrev adresserna på blanketten skakade mina händer, så jag hoppas verkligen att det går att läsa vad det stod. Hon som tog emot mig var otrevlig, och när hon rev sönder tejpen, som jag hade satt på för att märka om någon hade öppnat väskan, var det ganska klart att hon skulle öppna den. Om något är borta vet jag vems fel det är...

När jag kom hem var jag fortfarande slut, men fick tvinga mig själv att städa. Jag städade jättenoggrannt, och när jag såg resultatet var jag riktigt nöjd.

På kvällen åt jag middag med föräldrarna. Min värdpappa upprepade att det var den sista kvällen om och om igen och det kändes overkligt. Vi åt restmat, så det var inte den godaste måltiden där precis. När jag hade gått upp på mitt rum ritade jag kort till barnen och pratade i telefon. När klockan var tolv gick jag äntligen ( =) ) och lade mig.

Hejdå Paris!

Efter att ha vaknat klockan åtta tog jag hand om barnen för sista gången. Vi gick till biblioteket med min värdpappa för att lämna tillbaka och låna böcker. När vi kom hem tog min värdmamma bilder på mig tillsammans med barnen, och jag tror att hon lyckades ta några bra. Det var dock lite svårt med Lo eftersom hon inte ville vara med på kort, men vi lyckades lura henne in i två kort tillsammans med mig. När vi hade satt på oss ytterkläderna sade jag hejdå till Lo och min värmamma. Min värdmamma sade faktiskt tack och frågade om jag kunde höra av mig ibland. Sedan bar det av till Gare du nord med min värdpappa, E och L. Jag kramade barnen och min värdpappa, gav mitt avskedskort till E (även om det var till allihopa) och gick in på stationen med alla mina väskor. Det var jättesorligt, men jag grät inte.

Ordnar

Nu kommer ett sista inlagg fran mig innan jag lamnar Bailly och Île-de-France for ett tag. Som ni har markt har det inte blivit skrivit sa mycket pa sistone, vilket jag beklagar. Mina datorproblem kvarstar, och jag vill inte sitta for mycket vid mina vardforaldrars dator. Dessutom har jag minst sagt mycket att ordna & gora. Jag skall packa, tvatta, stada, organisera... Jag har hallit pa med det nagra dagar, och har kommit en liten bit pa vagen, men jag ar inte klar. Det hander sa mycket just nu, och jag skulle alska att skriva om det, men vi far vanta. Jag far vanta med att skriva det, och ni far vanta med att lasa det. Just nu forsoker jag i alla fall ta vara pa den sista tiden med barnen sa mycket som mojligt. Som E konstaterade i morse ar det 2 dagar kvar! Jag uppdaterar nasta gang fran London.

GRATTIS SARAH!

Gratts pa fodelsedagen i efterskott Sarah!
Hoppas att du njuter av att vara 19, och att den var bra!

Snacka om att ha mycket att g..!

Jag kommer nog tyvarr vara ganska franvarande pa bloggen den har veckan. Jag skall packa, fixa med allt, planera saker, och har valdigt mycket att gora. Jag forsoker i alla fall uppdatera ordentligt i helgen fran London. Pust!

Sjukdom

Idag har jag jobbat jattemycket. Dagen borjade med att jag gick upp 20 minuter tidigare an vanligt (!) for att verkligen se till sa att alla barnen vaknade. Vi skulle ga till skolan 10 minuter tidigare an vanligt, vilket inte ar sa latt med en 5-aring som normalt har svart att bli klar i tid. (Sedan visade det sig att planerna hade andrats, sa vi kunde ga i vanlig tid i stallet.) L var sjuk och ville stanna hemma fran skolan, men det gick inte hennes mamma med pa. Nar jag hade lamnat barnen i skolan, skrivit ett inlagg i bloggen och gjort i ordning lite i koket sa ringde telefonen. Det var min vardmamma som ringde. Lo:s dagis hade ringt till henne och sagt att Lo hade blivit sjuk och hade 39 graders feber, sa jag fick hamta henne. Jag blev ganska orolig eftersom alla var sa uppspelta (pa rtt negativt satt). Bade min vardmamma och en av dagisfroknarna gav mig exakta instruktioner om hur jag skulle gora. Dagisfroknen var varst, da hon sade saker som att jag skulle lata Lo sova. Ibland kanns det som om folk har omkring tror att jag inte fattar nagonting bara for att jag ar ung. Jag slutade i alla fall att vara sa orolig nar jag insag att hon inte var sa sjuk. Nar vi kom hem ville hon dricka vatten och leka, och vagrade att lagga sig innan hon fatt mat i magen (hon hade vagrat ata pa dagis). Hon somnade dock direkt nar jag lade henne, och sov darefter i tre timmar. Nar hon vaknade var hon hungrig och ville ha sin nappflaska. Hon var ganska pigg nar vi hamtade E och L pa deras skolor. Nar vi lamnade L pa basketen blev hon samre. Hon gnallde for ingenting (grat nar E rorde vid henne), och halvsov pa vagen hem. Men det brot verkligen ut nar jag skulle ta febern pa henne. Det var som att trycka pa en knapp, da hon bara skrek och skrek och skrek. Enligt svaren till mina fragor hade hon inte ont, sa det var svart att klura ut varfor hon skrek. Hennes mamma kom dock hem precis efter att hon hade slutat skrika, da hon hade bestamt sig for att komma he, 2 timmar tidigare an vanligt. Efter att hon gav henne febernedsattande medeiciner blev det battre, och vid middagen var hon nastan som vanligt. Anledningen over att hon inte var sa dalig nar jag kom och hamtade henne var att de hade gett henne medeiciner pa dagis, sa pa kvallen hade de helt enkelt slutat hjalpa. Det gar bra med baby- sittingen fast att hon ar sjuk, for hittils har hon sovit i ett strack! Man blir dock trottare av att jobba 11 timmar an 7,5!

Tillfalligt avbrott

I helgen kommer det antagligen ske ett "tillfalligt avbrott" har pa bloggen. Min dator har problem IGEN, sa jag kommer inte kunna vara sa aktiv har tills den blir lagad. Nar jag kommer till Sverige skall jag verkligen se over min dator, for det har ar inte okej!


Snart tar det slut...

Nu borjar det knyta ihop sig...
Nu ar det bara 8 dagar kvar till avresa, varav 7 arbetsdagar. Efter mer an 60 arbetsdagar har jag alltsa bara 7 kvar har. Det kanns bade konstigt och markligt. Mina knappt 3 manader har tar snart slut. For varje dag som gar forstar det mer, men jag har anda inte fattat det an. Detta ar stort; detta ar enormt. Det ar sa svart att lamna mina alskade vardbarn. Och den sista tiden har jag faktiskt borjat gilla skolan. Jag trodde inte att det skulle vara sa har svart att lamna mitt liv har. Man borjar uppskatta allt mer nar man inser att man skall lamna det, och det ar precis vad som har hant. Jag har val alltid uppskattat mina vardbarn, men nu borjar jag uppskatta sa mycket mer. Men tro inte att jag har angrat mig, for det har jag inte. Jag inser fortfarande att detta ar nagot som jag maste gora. De sista dagarna har jag ocksa borjat sakna Sverige. Jag vet inte om det har med att gora att det ar jobbigt just nu, eller att jag snart skall aka hem. Igar at jag en belgisk kakka med pepparsmak, som ar som en pepparkaka fast tjockare. Jag har alltid alskat pepparkakor, och detta fick mig att sakna Sverige, och svensk mat. Jag har redan borjat tanka pa julbodet med prinskorv och kottbullar! Aldrig forr har julmaten varit sa efterlangtad som igar. I ar kanske julen verkligen blir arets hojdpunkt!

Toppen...Trött!

Idag har jag haft en topendag! Detta är ovanligt på onsdagarna eftersom de vanligtvis är långa och tuffa dagar. Idag var det en extra lång dag, men på något vänster var den inte tuff. Barnen busade och gjorde hyss som vanligt, men jag hade verkligen kraft och energi för det! Jag hade sovit jättelite på natten, så det var lite konstigt (men bra!). Jag hade verkligen kul och fick inte ont i huvudet på hela dagen (även om det var nära när E skrek i badet)! Det, mina vänner, är en toppen- onsdag! Jag njöt av att umgås med barnen, och kände att jag verkligen älskar mitt jobb! Min värdmamma var på bra humör hela dagen, jag fick inte en enda utskällning, och hon var med barnen mycket mer en vanligt! Hon hann faktiskt med jättemycket, och för en gångs skull verkade hon ha kul medan hon gjorde det också. Hon lagade mat med 2- åringen, hjälpte 5- åringen i fotbollsspelet, klippte 7- åringens hår och 2- åringens naglar. Och ändå var hon inte hemma hela dagen! Jag var nöjd hela dagen. Och det är inte heller varje dag man får höra roliga skämt (av 7- åringen) och spela fotbollsspel under arbetstid. Jag lyckades till och med få E att sluta gråta varje gång hennes motståndare gjorde mål, och kände mig stolt. Nu är jag såklart trött, men det kom efter arbetsdagen! Tuppen upp för toppendagar!


Vad är jag?

Sedan jag kom hit har jag funderat mycket över en sak, nämligen vad jag är? För jag är ingen turist. När jag ser turister på stan tänker jag "Åh, en turist", men jag skulle aldrig sätta in mig i denna grupp. Det är svårt att förklara, man man kanske kan säga att de är "ett steg under mig". För jag bor, och hittar här. Då är jag ingen turist. Men jag är inte heller fransk. Jag är uppväxt i Sverige med modersmålet svenska, och jag har inte alls bott här tillräckligt länge för att kunna kalla mig själv för fransyska. Så vad är jag då? Uttryck som "tillfälligt bosatt" och dylykt kan beskriva det, men av någon anledning tycker jag inte att de passar in. De är så... uttryckslösa! Något annat uttryckslöst är att göra det enkelt för sig och bara säga "au pair". Visst är jag en au pair, men det är mitt jobb, och jag tycker inte att det uttrycker min situation tillräckligt bra. För vissa människor räcker det med att beskriva liknande situationer med ovanstående uttryck, men inte för mig. Det är väldigt inviduellt, och det är bara man själv som bestämmer hur ens tillstånd bäst skall beskrivas. Någon kanske rycker på ögonbrynen för att han/hon inte tycker att det spelar någon roll, men för mig gör det det. Detta är verkligen något som jag funderar mycket över, och jag känner mig "utkastad", när jag inte passar in i de olika kategorierna. Är det någon som har ett förslag som jag kanske nappar på? Jag kommer fortsätta att leta efter rätt uttryck, eftersom jag vill vara med i kategorierna! När någon frågar vill jag inte bara svara mitt yrke "au pair", utan någon som jag trivs med att svara.

Steg 2

AU PAIR- STEGEN
När du väl har bestämt dig för att bli au pair bör du besluta dig för i vilket land du vill vara i. Fundera över vilket språk du vill bli bättre på och vilken kultur du vill lära känna. Vad du vill få ut av vistelsen, och vilken världsdel du föredrar att bo i spelar såklart också roll för beslutet. Många svenskar väljer att åka till USA, men det är absolut inte fel att välja ett land i Europa, eller varför inte besöka en helt annan världsdel? Ge dig tillräckligt med betänketid - detta kommer faktiskt förändra hela ditt liv! Lycka till!


3 år sedan!

För exakt 3 år sedan åkte jag på en week-end- resa till Paris med min pappa. Jag kom fram på fredagskvällen, och åkte hem igen på söndageftermiddag. Det var jättemysigtt, och vi hann se Eiffeltornet, Triumfbågen, Champs Elyssés och en del av Louvren (med anknytning till Egypten). Vi hann också åka båt i floden Seine med en turistguide, gå på restauranger, äta fransk frukost på hotellet och promenera. Jag kommer ihåg hur kul det var, och hur exalterad jag var av alla som pratade franska. Då visste jag inte att jag, tre år senare, skulle bo i staden, och allt det (inklusive språket) skulle vara vardagsmat. Att jag skulle prata franska i mitt eget hem, och se Eiffeltornets topp ofta. När jag tänker tillbaka blir jag förvånad över allt som har hänt, men också av allt som stått stilla. På tre år har jag avklarat nästan hela gymnasiet, och växt jättemycket som person. Min franska är mycket bättre nu än då, då jag fortfarande var nybörjare (Jag trodde nog inte att franskan kunde utvecklas så mycket på tre år). Men samtidigt så har jag nästan samma drömmar, och är samma person. Visst har jag blivit visare och utvecklats, men i grunden är jag samma person som jag var då, den 17:e november när jag var 16 år.


Känslor

Efter att ha skrivit gårdagens inlägg insåg jag hur känslosamt det var. Ni får tro mig när jag säger att det inte var med meningen, och jag hoppas att ni tog er igenom det helbärjade. Detta inläggs namn får er kanske inte att hurra, men jag kan flika in att det inte är så farligt som det verkar. Jag upplever väldigt mycket känslor just nu, så det är ingen slump att inläggen handlar om det. Alla är säkert inte glada för detta, men på ett sätt är jag nöjd. Det kan nämligen bli lite FÖR ensidigt när någon skriver en blogg enbart för att marknadsföra något. Man får höra allt positivt, och få kanske inte en korrekt bild av vad som väntar. Men i min blogg har man möjlighet att läsa lite om au pair- livets negativa sidor också. Som vad som händer när man hamnar i "fel" familj, och hur man kan påverkas av ett familjebyte (man påverkas självklart olika). Vilka känslor som uppkommer i sådana lägen. Därför tänker jag inte dölja att allt inte är på topp nu, utan berättar istället att dagen nästan var lika känslosam som igår. Det är hårt, men jag måste stå ut eftersom detta är något som jag måste göra. Vetskapen om när jag får lämna familjen hjälper mig mycket, och jag försöker blicka framåt. De sista dagarna av min vistelse här fokuserar jag på att vara här för barnen extra mycket, och är på min vakt i fall de vill säga något om bytet. Att Desperate Housewifes två sista avsnitt (av säsong fem) visades idag  gör inte det hela bättre precis... Jag sitter här med fuktiga ögon, och vet inte om jag skall vara glad eller ledsen. Allt är så svårt, och så... märkligt.


De VET

Igår före middagen berättade ett av barnen för mig att jag skall åka hem om två veckor. Jag lät bli att protestera, eftersom jag förstod att mina värdföräldrar hade berättat det. Nu vet alltså barnen det, och jag måste säga att det MÄRKS. Barnen har reagerat ungefär så som jag förväntade mig att de skulle göra De två älsdta barnen har reagerat på två helt olika sätt, och det minsta barnet är som vanligt eftersom hon inte förstår vad det är frågan om. Hon kommer inte att förstå förrän jag har åkt här ifrån (möjligtvis när jag åker), och jag kommer inte att behöver handskas med hennes känslor. På grund av reaktionerna har jag haft en omtumlande dag, men jag tycker också att det är viktigt att de får reagera på sina sätt. Jag har också varit ledsen eftersom det är först nu som jag har förstått att jag skall lämna barnen. Innan var det så ensidigt, och något som jag knappt pratade om med någon i värdfamiljen. Men nu när barnen vet och pratar om en ny au pair (med olika höga förväntningar) så har det plötsligt blivit så verkligt. Fast att det är så overkligt. Jag skall lämna barnen. Jag skall åka härifrån. Jag tittade på E idag och tänkte "jag kommer aldrig mer se henne springa". Det är så himla fruktansvärt mycket jag kommer missa. Tankar om lilla Lo dök också upp, såsom "jag kommer aldrig få se henne utvecklas mer", "jag kommer aldrig få se henne färdigtränad på pottan". Jag som har lagt ned så mycket jobb, slit och glädje åt hennes pottträning kommer aldrig få se resultatet av det. Jag som har tränat henne mest av alla kommer aldrig få titta på henne efter att hon gått på toaletten och tänka "Om det inte vore för mig skulle hon inte gå på toaletten". Jag älskar mina värdbarn, och det kommer bli SVÅRT att lämna dem. Men jag känner att detta är det jag måste göra, och för att trösta mig säger jag att jag ändå måste lämna dem förr eller senare ändå ju. Om jag stannar tills i slutet av juli kommer det ju vara ännu svårare. Så även när jag har fått en ny au pair- familj, om jag så får den perfekta, med nya värdbarn kommer jag aldrig glömma L, E och Lo, tre busiga barn som inte blir sedda av sina föräldrar, men som är underbara på sina egna sätt. Jag älskar er!


På väg ut från mataffären...

Igår handlade jag godis i mataffären i grannbyn. Jag betalade för godiset och var på väg ut ur affären när en man frågade om han fick titta i min väska. Jag förstod inte om man var en anställd eller inte, och visade därför den lite försiktigt. Han frågade om jag hade stulit något, och vände på mina saker i väskan för att kontrollera detta. När han hade slutat titta frågade jag om jag fick gå, och han bad om ursäkt. Aldrig trodde jag att jag skulle bli tagen för snattare - att någon trodde att jag hade stulit. Jag blev helt klart förvånad, men händelsen var inte så farlig eftersom jag visste att jag var oskyldig.


Händelser & besök

Nu när jag vet att jag inte har så mycket tid kvar här försöker jag utnyttja tid för att se så mycket som möjligt. Jag vill vara ganska nöjd och ha sett de flesta turistattraktionerna när jag åker härifrån. Jag har skrivit en lista över vad jag vill göra och försöker att pricka av punkterna. Det jag inte hinner nu tänker jag tänker jag uträtta när jag kommer på besök till våren. Jag var inte beredd på att jag skulle få åka härifrån före den 18:e december, och har härmed 3 veckor mindre på mig att göra allt. Jag skall i alla fall skriva om vad jag har gjort förra och denna helg.

För en vecka sedan åkte jag till Jardin du Luxenburg för att bekanta mig lite vid den. Den är en sådan park som alla pratar om, och jag ville inte ha bott nära Paris så här länge utan att ha sett den. Några av mina kompisar undviker den eftersom de är sura över att man inte får sitta på gräsmattorna, men jag tycker om den. Den är mysig, och kändes "höstig" när jag var där. Och att man inte får sitta på gräset gör faktiskt inte så mycket när det finns en massor av bänkar att slå sig ned på. Mitt i parken finns en palatsliknande byggnad, och framför den en trevlig liten damm. I parken är dessutom ett dussintals statyer utspridda, och där finns ett enormt fint vattenfall! Denna parken rekommenderar jag absolut att besöka. Köp med lite mat, och glöm, för all del, inte kameran!

Samma dag som jag besökte parken åkte jag till svenska kyrkan, och gjorde klart pepparkakshus. Det var au pair- träff, och vi hjälptes åt med att sätta på glasyr och m&m på pepparkakshusen. Vi hade press på oss att det skulle bli bra eftersom husen skulle säljas, men vad jag såg så verkade ingen misslyckas. Givetvis pyntar man inte pepparkakshus varje vecka i kyrkan, utan det var bara idag. Däremot träffas man varje vecka, varje söndag klockan tre. Ungefär arannan vecka är det öppet hus, då man sitter och pratar med varandra, och de andra söndagarna har kyrkan anordnat en aktivitet. För er som är rädda för att gå dit på grund av bristen på den kristna tron eller dylikt, är det inte så farligt. Man sitter inte i själva kyrkan, utan i ett hus bredvid, och det är ingen som kräver att man skall vara kristen. Man beöhöver absolut inte gå på gudstjänsterna bara för att man går dit, och kyrkan används mer som en församlingsplats på au pair- träffarna. Om man bor i Paris kan det vara skönt att gå dit i och med att alla pratar svenska, och man kan utbyta och jämföra erfarenheter. Söndagsträffarna är dock ENDAST till för skandinaviska au pairer och studenter. Jag går inte dit varje söndag, men tycker om att vara där. Den ligger i arrondissement 17, endast några minuters promenad från metrostationen Courcelles.

Idag åkte jag till Paris för att bland annat besöka Paris Domkyrk. Jag hade inte läst om den innan eller så, så jag blev förvånad över att det kostade pengar att gå in. Jag avstod från det, och stod istället utanför kyrkan och fotograferade en stund. Den är jättefin med delar i guld- färg, och med sina runda stora pelare liknar den ett palats. Men eftersom det var komplicerat att gå in där kan jag inte säga att jag rekomenderar att titta på den. Om man ändå är i närheten kan man lika gära passa på, men jag tycker inte att man behöver resa långt bara för att se den. Den är belägen bredvid Invalides, och nära Eiffeltornet, och man kan nå den genom att åka till meterostationerna Invalides och Varenne.

Jag har inte varit så mycket i arrondissement 4 under min vistelse här, och beslut mig därför för att åka dit idag. Jag gick runt lite och tittade mig omkring, men jag måste erkänna att det inte är någon höjdare att vara där när affärerna är stängda. Jag gick i alla fall in i den jättelika katedralen Madeleine, och hittade en mängd av fina byggnader att fotografera. Men för de shoppingsugna måste det vara toppen att spendera en hel lördag där!

Steg 1

AU PAIR- STEGEN
Det första du måste göra är att bestämma dig för om du verkligen vill vara au pair. Fundera på vad du vill ha ut av det och om det passar dig. Klarar du av att vara borta från ditt hemland och dina kontakter en längre tid? Är du sugen på att skaffa nya kontakter, och beredd på att kämpa för det? Passar det dig att arbeta med barn? Är du redo att försöka integrera i en annan familj? Vill du se en annan kultur inifrån? Och framför allt: ser du fram emot au pair- tiden, och tror att den kommer ge dig något? Fundera igenom detta nogrannt - det är ett stort val!



Trött Trött - Trött Trött TröTT

Jag känner mig som mitt minsta värdbarn med den här rubriken när hon vickar huvudet åt sidorna. Huvudet vickas rejält åt vänster, och sedan fortsätter hon åt höger. Och så kan hon göra så där en stund. Efter skrattar och sprattlar hon, och när man ser det kan man inte låta bli att tycka att hon är söt! Jag vet inte varför min rubrik påminner mig om henne, men det är för upprepningen antar jag. Det känns också som om det är någonting som hon skulle kunna säga/ skriva (när hon blir äldre).

Vitsen med rubriken är inte att referera till ett av värdbarnen, utan att beskriva vad jag känner. Hela dagen har jag varit trött. Och hela gårdagen... Jag lägger mig helt enkelt för sent! Sedan datorn har börjat fungera igen så har jag suttit vid datorn FÖR mycket. Mest för att jag har haft så mycket att göra an¨gående biljetter till resor och dylikt, men också för att jag har försökt ta igen det jag missat. Som om jag skulle ha tid till det (HA HA HA HA HA), så då blir mina stackars sömntimmar (som redan innan var för få) drabbade istället. Det är inte NORMALT att vara slut klockan sex på kvällen (eller i alla fall så trött så att man skulle kunna somna). Inte för att jag brukar bry mig om vad som är normalt, men ändå. Jag hade tänkt gå och lägga mig tidigt ikväll - 10 - men vi får se om lilla jag klarar det. Jag har väl mycket att uträtta som vanligt. Det är bara två veckor kvar!

15

Goda nyheter! Min värdfamilj har hittat en ny au pair som skall ta över min au pair- plats i familjen. Om exakt 15 dagar, lördagen den 28:e november blir jag äntligen "fri"! Men jag kommer inte hem då, utan åker istället och hälsar på Julle hos hennes värdfamilj i London. Jag stannar där i ca. 3 dagar, och kommer antingen komma hem tisdagen den 1:a december eller onsdagen den 2:a december. Jag har inte bestämt mig för hur länge jag skall vara i Sverige, men det beror naturligtvis också på vilken au pair- familj jag bestämmer mig för.

Ni som undrar mer om den nya au pairen så kommer hon dagen efter jag åker, alltså exakt 3 månader efter min ankomst. Hon blir den tredje au pairen som kommer på drygt sju månader, eller den fjärde au pairen som kommer på 15 månader om man helldre vill uttrycka det så. Jag vet inte så mycket om henne, och det känns bäst att inte veta så mycket. Jag har inte pratat med henne på telefon eftersom det skulle bli ganska onödigt (för familjen, och mig), då jag inte kan rekommendera dem. Barnen vet ingenting om bytet än, och skall få veta det om ungefär en vecka. Jag skulle gärna ha velat berätta det tidigare, men det är inte jag som bestämmer. Det blir så kort varsel för dem nu, och de har en mycket liten tid på sig att smälta det på. Jag tycker ju om barnen, och vill deras bästa. Men detta innebär tyvärr också att jag inte kan börja packa på riktigt än.

Så nu är det alltså helt klart att jag skall lämna familjen, staden och landet. I alla fall för den här gången. Det känns tråkigt att lämna mina kompisar här, men det är sådant man får ta. Detta är också den första gången jag hoppar av skolan. Jag (och ingen annan heller, för den delen?) trodde väl aldrig att jag någonsin hoppar av skolan, men här står jag. 3 veckor före kursen slutar och det stoora slutprovet kommer jag sluta gå dit. Men det är ingenting jag sörjer så mycket över. Jag har inte gillat skolan så mycket, och jag känner inte att jag har lärt mig till max... På grund av tidsbrist har jag inte gjort så många läxor ordentligt, och jag funderar allvarligt om jag verkligen skulle få godkänt på det där provet. Man kan bara få icke godkänt eller godkänt i kursen, och om man inte blir godkänd så får man inget bevis på att man har gått den. Så i mina referenser blir det här precis samma sak som att få IG i den. Jag skulle dock gärna titta på provet, eftersom jag är lite nyfiken på vad det är för något. Och se om man kanske hade kunnat bli godkänd? Jag vet inte hur svårt det är heller.

Så om 15 dagar sitter jag på ett tåg från paris till London med min stora resväska med en lämnad värdfamilj och skola i baggaget. Och då åker jag därmed ifrån 3 månader av mitt liv. Att säga hejdå till mina barn blir outhärligt - allt känns så konstigt!


Ensam mamma söker!

När dagen började hade jag två avsnitt kvar av ensam mamma söker. Sverige såg finalavsnittet i söndags, och idag var det min tur. Jag hade egentligen bara tänkt titta på ett avsnitt, men jag kunde helt enkelt inte behärska mig. Jag var spänd, och framförallt nyfiken, på hur det skulle sluta. Resultatet av det är att jag har suttit och skrattat i en och en halv timma! Det slutade väldigt intressant. Jag måste säga att jag blev bäldigt förvånad över Maddes val. Hon tittar ju ganska mycket på utseendet och faller för överraskningar, så jag trodde abslolut att hon skulle hitta någon, om än den rätta, i programmet. Men hon valde bort båda killarna, och är idag en lycklig singel. Jag blev lite besviken eftersom jag tyckte att hon passade så bra ihop med Anders, men jag erkänner att det var starkt att henne att ta detta beslut. Ulrika valde precis den jag ville - Fotbolls- Lasse! Jag blev jätteglad. Jag tycker att han är så ödmjuk och fin med barnen, men ibland tänker jag att det kanske vore bäst om han inte valdes. Han såg ju så tårögd ut när han sade att han ville ha barn. Det kom helt från hjärtat, och nu kanske han aldrig kommer få det. Även om han är lycklig med Ulrika, så kanske han missar en enorm lycka? De sade i extraavsnittet att de hade diskuterat frågan, men jag vet inte om det går att omvända Ulrika? Vi får väl se. Helena valde det självklara valet för henne. Jag har hela tiden sttit framför datorn och tänkt "NEJ, NEJ!" eftersom han är så himla ung, men det kanske går ändå? Jag tycker att polisen skulle ha varit det bästa valet för henne, men för hans skull så tvekar jag ändå lite. Han är en sådan ärlig, väldigt korrekt människa. Och hon är sprallig, lite galen. Det känns som om han är lite för stabil för henne, och att hon behöver något mer vilt. Det är ju det som hon vill ha. Men jag undrar vad han ser hos henne - han skulle kunna hitta en mycket bättre kvinna! För övrigt tycker jag inte om att männens barn påverkar så lite. I programmet beter de sig som om de ensamma mammornas barn är superviktiga, men för att ha en stabil relation måste väl alla barn få lika utrymme - och alla barnen borde vara lika viktiga. Jag blir även lite ledsen över att se alla dessa killar med krossade hjärtan. Stackars dem! Tänk att en människas kärleksbehov påverkar så många personers välmående. Nu blev det här inlägget lite vågat, men det får jag gå med på eftersom jag vill förmedla mina åsikter. Men tro inte att jag inte tycker om att titta på programmet - för det gör jag. Jag är på toppenhumör nu efter beslutet!

En liten förändring

Idag är det exakt en veckan sedan Betrice tog flyget till Sverige. Nu har hon alltså varit hemma i sju hela (eller nästan hela) dagar efter ett två månader långt äventyr i en liten håla utanför Paris. Det känns inte så roligt för mig att vara utan henne, men samtidigt är jag glad för hennes skull. Det är ju hon som vet vad som är bäst för henne, och det var det här hon ville göra. Visst skulle jag helst ha velat att hon stannade kvar i närheten av mig, och letade efter en ny familj, men det är inte jag som bestämmer. Och det här är också lite av det som au pair- livet handlar om. Att få nya kontakter, en andra familj, nya vänner, men också att säga hejdå till sina nya vänner, familjen och sitt nya liv. Även om man kommer och hälsar på efteråt så kommer det inte bli samma sak. Att vara au pair innebär att man måste säga hejdå. Jag hade självklart velat göra det senare, men jag får inte vara egoistisk. Dessutom vet jag inte hur länge jag stannar här. Skall jag tvinga någon annan att stanna, medan jag kanske åker härifrån? Det är något som man bara inte gör. Så istället tackar jag Beatrice för den roliga tid vi har haft tillsammans och allt stöttande. Tack!!


GLAD!

Nu är jag äntligen glad! Jag har varit i parken med flickorna, och efter baden så åt vi allihop tillsammans! Nu skulle jag gärna ha skrivit ett låååångt inlägg, men jag kan inte eftersom jag har läxa till imorgon. Jag har bestämt träff på MSN med Julle, och måste göra läxan nu. Jag hade helt glömt bort den... Vi hörs imorgon!
Hejdå


Letandet av en ny familj - hur går det?

Jag har inte skrivit något om detta på länge och jag förstår om ni är otåliga och vill veta mer om det. Jag tänker, trots allt, åka privat igen, och letar på samma site på internet. Jag har hittat flera familjer där som jag har kontakt med, men vet inte om jag har hittat "den rätta". Så än så länge vet jag inte hur det blir. Jag skulle kunna skriva mer om familjerna som jag funderar på just nu, men väljer att inte göra det. Jag vill göra mitt val helt själv, för att inte låta någon annan påverka mig. Därför kommer ni inte på reda på det förrän det är nästan eller helt klart. Antagligen så kommer jag åka till en ny familj i Frankrike i januari, men jag vet inte hur det blir än. Jag gör ingen brådska heller, eftersom jag är noga med att göra ett bra val den här gången. Jag vet inte om jag kommer årka att byta familj igen - och strävar verkligen efter en familj där jag kommer trivas. Jag tycker att jag jobbar för mycket nu, och letar efter en familj där jag jobbar mindre. Men först och främst försöker jag klura ut om familjerna kommer respektera mig. Detta är ett jättesvårt val, särskilt när man inte ens träffar familjerna först, men jag gör så gott jag kan, och hoppas på det bästa. Det var allt för mig för den här gången.

Att vara glad

Jag tror att ni har kännt den negativa tonen i mina inlägg de senaste dagarna. Jag har försökt att dölja det eftersom jag inte ville att bloggen skulle påverkas negativt av det, men inte lyckats. Jag trivs som sagt inte i min värdfamilj, men det går väldigt upp och ned. Vissa dagar tänker jag "Det här skulle ju nästan kunna funka!", medan andra dagar är oerhört jobbiga och ansträngande. Varje gång någon visar tecken på att de respekterar mig eller ser mig som en i familjen blir jag glad, men ganska ofta är det tvärtom, och jag känner att jag inte blir rättvist behandlad. Jag har börjat ta vissa saker lättare eftersom jag vet att det snart tar slut, men jag påverkas fortfarande givetvis. Igår var det en dag, då jag absolut inte ville vara här, och jag tror att känslorna har fortsatt ganska mycket idag. Detta tillsammans med att jag har ätit mindre socker än vad jag blivit van vid gör att jag är extra gnällig. Jag försöker inte hålla igen på sockret, men efterrätten är slut, och jag har inte fått i mig det jag behöver. Jag har dock försökt få mig på bättre humör, och jag har halvt som halvt lyckas. Jag ägnade morgonen med att läsa (ut) boken "Stor i käften" av Joyce Carol Oats, och därefter har jag surfat lite på datorn, ätit lunch, och tittat på "Ensam mamma söker". Jag kom nämligen på att jag var hela 3 avsnitt efter er i Sverige, och har inte sett slutet än... Men jag lovar att jag försöker göra så att inte bloggen påverkas. Om några dagar kommer det nog kännas bättre igen, och då kommer inlägg med mer positiv klang!

Helgdag

Idag är det helgdag i Frankrike,  då de varje år firar att första världskriget tog slut för ett exakt antal år sedan. Så idag är det 89 år sedan detta krig tog slut. De verkar dock inte fira det så mycket (i varje fall inte i min värdfamailj), mer än att alla är lediga från jobbet och alla skolor och aktiviteter är inställda. För många barn är det inte så mycket skillnad eftersom de ändå är lediga på onsdagar, men det är såklart bara var sjunde år det blir så. Dagiset är också stängt, så Lo är hemma idag. Jag skall egentligen inte jobba på helgdagar, men eftersom de tyckte att de behövde mig skall jag ändå jobba på eftermiddagen.

Uppmärksamhetsslagsmål

Det här var en krävande dag. Just idag kände jag att flickorna ville ha uppmärksamhet extra mycket. Det började när jag hade hämtat E från skolan. Hon visade sin skol- anteckningsbok, och ville inte sluta prata. För ovanlighetens skull ville hon inte ens äta mellanmålet. När vi hade hämtat Lo på dagis fick jag säga till E att vara tyst en stund eftersom hennes lillasyster visade tydliga tecken på att hon behövde mer uppmärksamhet. Efter den här tiden fortsatte hon dock att prata som innan. L var sur när vi hämtade henne, men det blev genast bättre när jag ansträngde mig för att ge henne uppmärksamhet också. Ibland är det tufft med tre barn att se alla, och ge dem den tid som de behöver. Särskilt när man har en noggrann planering om vad man skall göra, och hela tiden är sysslosatt. Även om jag gör saker med barnen, som till exempel att duscha dem, så räcker det oftast inte. Svårast är det med L, eftersom jag träffar henne minst. E kan jag ändå prata med i en halvtimme på eftermiddagen när vi är på väg för att hämta Lo. Ibland önskar jag att jag hade ett mindre pressat schema eller mer tid att leka. Det skulle vara lättare att ge dem vad de behöver då. De är ändå tre stycken, och eftersom deras föräldrar är frånvarande så mycket så är det jag som får ge sem uppmärksamhet och bekräftelse. Det skulle också vara roligt att göra saker med barnen på tu man hand, men det är väldigt sällan jag är ensam med ett barn någon längre stund. Jag lider när jag ser att de är sura eller snälliga på grund av uppmärksamhetsbristen. När man har tre knytten som man tycker om vill man så gärna ge dem vad de behöver. Men det går inte! Och det känns inte heller som om det är meningen att det skall fungera. Det är så typiskt, för bara 4 skoldagar (för flickorna) efter lovet är allt som vanligt igen, och det är nästan alltid någon som får lida. Som au pair kan man inte alltid heller reglera så att det förbättras. Det är hårt att vara au pair.

LYCKA

Varje dag har jag medvetet gått till datorn för att trycka på knappen. För att testa. Och jag har hoppats. För det är klart att jag har haft förväntningar (även om dem har försvagats). Efter så här många dagar så trodde jag inte att något skulle börja fungera av sig själv igen. Men jag hade hopp, och jag ville testa. Så mest i förbiförten, innan jag skulle gå till den andra datorn, startade jag datorn. Den var som vanligt inte okej, så jag skulle ge upp. Jag tryckte på knappen länge för att döda viruset. Och när jag hade stängt av larmet på min mobiltelefon så startade jag den igen. Och då... Det var inte den gröna laddningen som kom upp, utan en vit. Jag bara stirrade på datorn medan hela jag fylldes av hopp. Jag visste inte hur jag skulle reagera, och om jag skulle våga vara glad. Det var ju inte säkert. Så kom det upp ett meddelande som inte har dykt upp förr. Där stod det att datorn skulle försöka bota problemen, och därefter skulle startas om. Om det inte fungerade skulle det göras för att försöka rädda datorn igen. Jag tryckte på okej. Ytterligare ett meddelande kom upp: Den skulle försöka göra så att datorn återfann sig i det skick, och det läge, som det befann sig innan dator problemet, men det kunde tyvärr hända att nyinstallerade program avinstallerades på kusten. Jag kunde trycka på acceptera, och det gick inte att ändra. Nyinstallerade program? Förlora datorn? Äh, vem försöker jag lura? Jag har inte installerat några program! Valet var lätt, och jag tryckte... Datorn stängdes av, sattes på., och jag möttes av en svart skärm. NEJ!!! Tills mer laddningstext dök upp. Lycka och häpnad. Datorn verkade fungera. Inloggningsmöjlighet, logga in... TILL MIN STORA GLÄDJE SÅ GICK DET(!!!!!!!!!!!!) och allt verkade, mer eller mindre, vara som vanligt.

Efter att ha varit svart i några dagar bestämde sig min dator för att fungera. Den har strejkat, men nu ville den vara med igen. Min dator gör som den vill. Men så länge det inte blir fler protester som denna så är jag nöjd. TACK DATORN FÖR ATT DU BÖRJADE SAMARBETA!

Detta har hant...

Flickorna kom hem i gott skick fran promenaden med deras farmor och farfar i tisdags. De hade atit crepes, och varit i en leksaksaffar och valt ut presenter... De hade till och med med sig en leksak till Lo (som hon sedan vagrade slappa). Maten var inte alls en bongryta, utan en linsgryta. Jag ursaktar for det, och skuyller pa att jag inte langre pratar svenska sa ofta... I onsdags var mina vardforaldrar lediga fran jobbet, och tillbringa dagen med att gora arenden och dylikt. Jag blev dock ledig 2,5 timmar pa eftermiddagen, da jag inte behovde hamta Lo pa dagis. I torsdags borjade L:s och E:s skola, och jag hade faktiskt jatte langtrakigt mitt pa dagen. Jag antar att jag har hunnit vanja mig vid att arbeta hela dagar... Jag kunde ju inte surfa heller, men fick mycket laxa gjord. I fredags (igar) avslutade jag min laxa, och sov sa mycket sa att jag blev jattetrott (HAHA). Pa kvallen skulle jag lamna och hamta L pa basketen (som hennes pappa brukar gora), men nar vi kom dit visade det sag att den var en timma senare istallet. Sa jag lamnade henne dar, sa hon fick vanta; varefter jag hamtade Lo. Val hemma ringde, resp. sms:sade jag mina vardforaldrar, och det slutade lyckligtvis med att min vardmamma kunde hamta henne. Annars skulle flickorna ha fatt lagga sig efter nio istallet for klockan atta, sa jag var lattad. Dessutom var v trotta, och ville inte ga och hamta L. I fortsattningen skall jag lamna henne pa basketen pa fredagar, medan min vardmamma hamtar henne. Igar lade jag mig jattetidigt eftersom jag inte hade nagot annat att gora. Hjalp, vad jag ar beroende av datorn & internet. Om detta skulle ha hant under gymnasiet skulle jag bara ha oroat mig pa grund av skolarbete. Men nu ar det jobbigt av andra skal. Vi far se nar jag skriver har nasta gang.

VIRUS!

Jag har inte bloggat har pa nagra dagar eftersom min dator har fatt virus. Istallet for att lata mig logga in blir den bara svart. Jag vet inte hur detta kommer sluta, men min vardmamma har gett mig lite tips som jag skall prova. Just nu sitter jag vid mina vardforaldrars dator, men jag kommer inte sitta har sa mycket. Min vardpappa sitter har mycket, och utan datorn skulle han nog bli helt forstord... Jag skall dock fortsatta att forsoka besegra viruset. Men jag hoppas att ni forstar att jag kan bli lite franvarande pa bloggen...


LEDIG!

Det visade sig att flickornas farmor och farfar hade planerat att ta en promenad med flickorna i den andra delen av Ile-De-France. De blev lite besvikna eftersom de hade trott att Lo också var hemma, men nu kommer de hem efter någon timme för att träffa henne. Jag har blivit beodrad (av min värdmamma) att hämta henne så tidigt som möjligt så att hon skall få träffa dagens gäster, så jag kommer gå hemifrån redan tjugo över fyra. När sällskapet åkte iväg runt halvtre var jag tvungen att fortsätta att laga böngryta, och därefter har jag tagit hand om tvätten. Men då jag gjorde det snabbt har jag nu fått 30 minuter ledigt innan dagishämtningen! Tjohooo! Det här var precis vad jag behövde, och det kommer förhoppningsvis också 'göra min dag'!

För övrigt var det ett himla krux med den här grytan. Jag var orolig att jag skulle misslyckas eftersom det var den första gången jag gjorde den. Min värdamma hade sagt till mig att hälla i extra mycket vatten, vilket resulterade i att rann (inte kokade) över. Vattnet nuddade skälva gasol- plattan, och det började brinna. Jag fick stänga av allt och börja om på nytt flera gånger. Vad pinsamt när släkten var här! Sedan löste jag i alla fall problemet med att stå med papper och torka av kastrullens sidor. Efter en stund hade det kokat så pass mycket att tillräckligt mycket vatten hade omvandlats till ånga (visst låter jag som en teknikare?), och jag kunde äntligen lämna kastrullen ensam. Jag har verkligen börjat känna mig som en hemmafru! Jag hoppas att grytan är god ikväll...


Gäster igen...

Det är inte klokt vad barnens mor- och farföräldrar kommer hit och hälsar på på lovet. Och mina värdföräldrar säger att det nästan aldrig kommer... Förra helgen var min värdmammas mamma här, och imorgon kommer min värdpappas föräldrar. De hade ändå vägarna förbi, så de skulle bara stanna i några timmar... Så nu får jag sluta planera morgondagen, eftersom vi måste vara hemma vid deras ankomst. Eftersom de kommer ganska tidigt så är det inte säkert att de hinner träffa Lo, men mina värdföräldrar vill att jag skall hämta henne på dagis så tidigt som möjligt för att dem skall få träffa henne också. Jag fick reda på att de kommer idag, och är lite besviken eftersom det är väldigt klart att barnen (eller i alla fall två av dem) visste det sedan innan. Det är ju ändå jag som planerar dagarna... Nu fattas det bara att min värdmammas pappa kommer för att göra far- och morföräldrars- mötena kompletta. Han kanske dyker upp oväntat på onsdag..?

Tillbaka på jobbet

Idag var det min första arbetsdag efter min långhelg. Det var roligt att träffa barnen, men jag hade gärna jobbat några timmar mindre.. Det är nämligen lov här tills på torsdag, och jag fortsätter därmed heldagar. Barnen har blivit lydigare nu och jag har fått bättre kontakt med dem (särskilt med det älsdta barnet), vilket gör att det inte är lika ansträngande att jobba. Så när deras skola börjar igen kommer det att kännas skönt. Jag har märkt att tröttgheten kommer efter ca. 9 timmars arbete (så det hade väl varit mest sunt att sluta då egentligen, men några sådana valmöjligheter har jag inte) och huvudvärken efter 10- 11 timmar. Även om mitt arbete är roligt är det tufft med 12 timmars- dagar, och jag kommer vara jätteglad om 2 dygn när skolan skall börja igen! Min skola börjar dessutom efter barnens, och jag är barn- och skolfri mitt på dagen på torsdag och fredag. Dock måste jag nog tyvärr tillbringa den mesta av den tiden till att plugga, då jag inte ens har börjat på lov-läxan...


Min älskade kamera!

Vet ni vad? När jag städa mitt rum hittade jag något som har varit mystiskt försvunnit i 2 månader - nämligen min kamera! Som jag har grubblat över var den var någonstans, och så visade det sig att den var här med mig i Frankrike!! Jag blev jätteglad eftersom jag helt hade tappat hoppet om att hitta den, och firade det genom fotografering! Så snart hoppas jag kunna lägga upp lite smarriga bilder här! Ha det bra!

Förlåt, förlåt, förlåt, förlåt!

Nu sitter jag här igen efter att inte ha skrivit här på 5 dagar. Detta har aldrig hänt sedan jag kom till Frankrike för drygt 9 veckor sedan, så situationen är verkligen unik för mig. Det har varit svårt, och det har kliat något våldsamt i fingrarna på mig när jag sett datorn... Glädjen att återförenas med bloggen är total!

Det är nu vi kommer till orsaken. Vad har förorskat detta? (För det är väl ingen som tror att jag skulle ha valt det själv...) Och ni, mina vänner, skall jag berätta.

Den första dagen som jag inte skrev på var i onsdags. Det var en lååång dag med 12 timmar och 25 minuters arbete. När klockan var fem, och jag hade jobbat i nio timmar, var jag helt slut och orken var försvunnen. Tyvärr var barnen också trötta, och de var inte lydiga för fem öre. Till slut gav jag bara upp, och lät E sitta i soffan och tramsa sig istället för att äta. När min värdmamma kom hem, och jag berättade hur barnen betett sig verkade hon inte bry sig. Jag var vid det här laget riktigt trött. Jag lät föräldrarna ta barnen, och gick och satte mig framför datorn. Men jag blev (om möjligt) ännu tröttare av att slappna av. När klockan var tjugo över åtta gick jag ned för att kolla om maten var klar. Det var den inte eftersom mina värdföräldrar hade sjutit upp att lägga barnen, och istället lekte och spelade spel med dem. När jag kom tillbaka till mitt rum kunde jag inte annat än att gå och lägga mig. Bara tillfälligt trodde jag... När min värdmamma ropade att det var mat orkade jag inte höja rösten så mycket så att hon skulle höra mitt svar (rummet är på tredje våning). Tydligen råkade jag somna, för jag blev väckt att att hon kom och frågade varför jag inte kom. Jag hade ingen kraft att ens resa mig ur sängen med, och det var mycket ansträngande att lyfta huvudet. Med andra ord kunde jag inte äta. Hon gick ut ur rummet och jag somnade om. Några timmar senare (vid tio?) vaknade jag, och var lite piggare. Min värdmamma hade också berättat vilken tid jag skulle börja jobba nästa dag när hon var på mitt rum, så jag samlade kraft för att gå ned till vardagsrummet, och berätta att jag var sjuk. Jag tänkte att det var bra att förbereda dem på att jag kanske inte skulle jobba. Min värdpappa trodde att jag frös för att jag inte hade något över linnet, och jag blev inte riktigt tagen på allvar. Så det var därför jag inte skrev denna dag.

På torsdag morgon frågade mina värdföräldrar hur det var med mig, men trots att jag var sjuk var det inte på tal om att jag inte skulle jobba, så därmed hade jag 12 arbetstimmar framför mig. Föräldrarna ringde inte och frågade hur det var med mig på hela dagen, och de kom dessutom hem senare än vanligt. När klockan var tolv fick jag tillbaka aptiten efter att inte ha ätit på 20 timmar, så den syltmackan gjorde gott... ;) Barnen var faktiskt förstående. L klarade sig utan att göra ett enda bus på hela dagen (på 12 timmar!), och försökte hjälpa mig med mina sysslor, och med hennes lillasyster (E). Jag kände mig fortfarande svag, så med skillnad från vanligt, tog jag emot hjälpen. Och hon visste verkligen vad man skulle muta med! Jag har aldrig hotat med att ringa upp E:s kompisar, och kommer nog aldrig göra det heller, men det var en intressant i aktagelse. På kvällen ångrade sig nog E för att hon hade varit olydig när jag var sjuk, för hon ville båda hjälpa mig med att torka av bordet och sopa golvet! När jag inte hittade Lo:s innerskor (som hon måste ha på sig) erbjöd hon sig att hjälpa mig, men frågade om det var okej om hon lät bli eftersom hon var så trött. Så gulligt! Före middagen fungerade internet alldelles utmärkt, men jag tänkte vänta med att blogga tills efteråt. Då gick det tyvärr inte längre, vilket var synd eftersom jag då hade varit här i exakt 2 kalendermånader.

På fredag morgon åkte familjen iväg på week-end- semester, och jag fick huset för mig själv. Redan på morgonen märkte jag att internet- problemet inte var tillfälligt ,som jag hade trott, och att det kvarstod. Trots att jag undersökte internet- boxen och försökte få igång det lyckades det inte, så jag fick vara utan internet en hel helg. Generellt sätt mådde jag ganska dåligt under helgen. Min värdmamma hade lämnat en lapp med allt som "det skulle vara bra om jag gjorde". Hon hade lovat mig en helt ledig helg, så jag blev besiken och ledsen. Jag kunde inte kontakta någon kompis (än mindre bestämma träff med någon) på grund av internet- OCH telefon- fel, så jag spenderade hela helgen själv. Jag satsade på att tvätta alla mina kläder, och städade mitt rum. Igår gic jag på stan i Paris, och idag besökte jag Notre Damme. Det var jätteskönt att kunna tvätta MINA kläder och städa MITT rum, utan att behöva priotera något annat framför det. Min värdmamma var måttligt road när hon kom hem och kläderna inte var tvättade, men det får jag ta. Jag hade faktiskt helg.

Nu har orsakerna (och lite mer...) förklarats, så jag avslutar inlägget med att lova att uppdatera snart igen, och att säga förlåt!


RSS 2.0