Gott nytt ar!

Jag hoppas att alla lasare och alla andra for ett riktigt bra 2010!

GRATTIS!

Iadg fyller Julle 19 ar, och jag onskar henne grattis och en god fortsattning pa fodelsedagen!

Hemlangtan

Forut sa trodde jag att hemlangtan hos au pairer berodde pa deras personligheter. Vissa personer fick lattare det, och andra inte. Och visst ar det sa. Men det beror inte bara pa personligen. Nu vet jag att det beror pa situationen ocksa. I forra familjen hade jag ingen hemlangtan i borjan. Jag tror att det var for att allting var sa forvantat. Det var precis som jag ville att det skulle vara. Efter nagon dag upptackte jag hur stamningen var dar, MEN de hade ett underbart hus. Jag tyckte att det var mysigt och snyggt pa de flesta stallena. Da tankte jag att jag ar en sadan person som inte far hemlangtan latt. Jag formodade att det skulle fortsatta vara sa, men blev lite forvanad har. Redan forsta dagen har langtade jag hem. Det var inte som jag hade tankt mig. Det sag annorlunda ut och luktade annorlunda. Jag undrade om jag verkligen skulle klara av att bo har. Min andra dag var lite dryg, och jag undrade om det skulle fortsatta att kannas sa. Idag har det sock kannts battre. Jag har inte fatt panik eller sa. Det kanns annorlunda har, och det ar anstrangande att integrera i en familj. I Bailly kandes det inte sa mycket s (det var anstrangande att komma ihag allt), men jag tror att det var for att jag aldrig riktigt integrerade i faniljen. Det jag ville komma med i inlagget var att det inte ar som man har tankt sig i alla lagen, och man skall akta sig for att tanka "san ar inte jag. Det hander bara andra...". Man vet faktiskt inte vad som kommer handa! Och sant ar livet.

Jag ar framme!

Jag kom fram sent, men nu sitter jag har i lagenheten med mina vardforaldrar. Jag skriver mer inorgon. God natt!

The last day at home

Sammanställning av utvärdering:
De som svarade på utvärderingen tycker om bloggen för att jag skriver om mina känslor, det finns mycket att läsa, den är rolig, lärorik, lättsam, intressant och för att den är bra skriven. Vissa vill ha mindre information om au pairer och dylikt, och jag har fått önskemål om att publicera fler bilder. Det ser väl bra ut. Jag kommer sätta in fler bilder, men annars fortsätta att skriva ungefär som jag gör nu. Jag vill fortsätta skriva fakta om au pairer eftersom vissa i min målgrupp funderar på att bli au pairer.

Om 3 timmar åker jag härifrån, och jag börjar bli nervös. Nästan allting är klart och det bölrjar ju närma sig... Pappan i familjen kommer hämta mig på flygplatsen ikväll och sedan skall vi åka från Genève till Frankrike. Tänk på mig!

Kramar

Göteborg - Lund

Nu är jag hemma i Lund igen. Det blev kanske lite kort i Göteborg, men jag var tvungen att packa inför flytten imorgon. För att kunna vara hemma länge idag gick jag upp från sängen redan klockan sju. Bilresan från Göteborg började 08:50 och vi kom hem 12:10. Vi hade pauser i sammanlagt 30 minuter, så vi körde i sammanlagt 2 timmar och 50 minuter. Jag körde den första timmen och en stund i slutet av resan, och mamma körde annars. Sofia sov i baksätet.

Idag har jag packat, packat och packat ännu mer. Skönt att jag inte kommer behöva göra det på ett tag!

1 DAG KVAR!

God jul!

Jag önskar er alla en underbar dag och en riktigt god jul! Jag hoppas att dagen blir som ni hoppas (eller bättre) och att ingen blir besviken! Ha det bra


Dan före dopparedan!

Jag börjar inlägget med att kommentera min rubrik. När jag skrev den tänkte jag "Hur många bloggar måste det inte vara som har denna rubrik??", men jag kunde ändå inte låta bli att skriva den. Det är ju ingen vanlig dag idag, utan lilljulafton!

Just nu sitter jag vid datorn hos morfar i Göteborg. Jag tog tåg/buss hit i morse, och resan gick väldigt bra. Bussen kom till och med tio minuter för tidigt till Göteborg! De andra kom redan igår, men jag valde att åka en dag senare eftersom jag inte hade hunnit packa så mycket. Så igårkväll var det pack- kväll. Och vad det packades! Jag packade från halv sex till ett (på morgonen) med undantag från när jag lagade och åt mat, och när jag såg på "Anna Ankas jul". Det var kaos på tågstationen i morse, men det rörde inte mig så mycket. Tåget till Stockholm skulle gå 08:28, och när klockan var 09:28 hade det inte gått än... Tanten bredvid mig skulle ta ett tåg som gick 09:28, och när det kom ett tåg runt den tiden trodde hon att det var det förra tåget som var försenat, eftersom dem hade sagt något sådant i högtalarna för en stund sedan. Hon hade inte heller hittat någon personal att fråga, då SJ- affären var stängd. När hon berättade det här för mig hörde någon man det, och meddelade henne att hennes tåg redan hade gått. Så hon fick ta det försenade 08:28- tåget istället (det kom 09:40). Av en slump hamnade jag bredvid henne när vi väntade på våra tåg på perrongen, och jag kollade i ögonvrån så att de gick med på att ha henne ombod och behandlade henne väl. Det är ju inte hennes fel att de är jätteförvirrade. Kondoktören sade i alla fall att det var kaos, visade henne var hon skulle sitta, och hjälpte till med hennes väska. Bra jobbat SJ! I sådana här lägen är jag stolta över er! Min buss körde av vägen lite en gång, men annars gick mina två resor mot Göteborg bra.

Mamma och Sofia kom och hämtade mig, och vi åkte direkt till mormor. Hon bor på ett vårdhem, och till min förskräckelse (jag räknade idag) har jag inte träffat henne sedan i februari! Det var i alla fall en glad överraskning för mig (och henne). Hon kände igen mig (yay), och det har hänt otroligt mycket på den här tiden! Hon pratade mycket, och kom till och med ihåg att jag har varit i Frankrike och skall tillbaka dit.

Ikväll är det "Anna Ankas jul" och imorgon är det julafton! Jag har tänkt skriva om varför jag tittar på "Anna Ankas jul" och vad jag tycker om dess huvusperson, men jag sjuter upp det tills vidare. Det tar lite tid att skriva det, och detta tangentbordet är inte så bekvämt.

Planeringen inför morgondagen:

morgon:     Hjälpa mamma med någon maträtt som hon inte hann göra.
ca. 10:30:   Mormor kommer hit.                                                                                                                     

ca. 12:00: Äta jullunch.

ca. 14:15: Mamma kör Axel till flygplatsen.
ca. 14:30: Mormor hämtas.
ca. 15:00- 16:00: Kalle Anka.
ca. 16:30: Åka till kyrkan.
ca. 17:00: Gudstjänsten börjar.
ca. 18:30: Julmiddag.

Det blir ganska så intensivt än. Men det är så det har blivit. Mormor kan inte vara här hela dagen, och Axel skall jobba på kvällen. Jag skrev inte ut julklappsutdelning av den anledning att vi inte vet när vi skall ha den än. Vi brukar ju ha den på kvällen, men med tanke på att två personer åker före Kalle Anka kanske vi gör annorlunda i år. Olika personer har olika åsikter, så vi får se...

=)

Hur skall ni fira jul?


9 dagar kvar av året!

Idag är det bara fyra dagar kvar tills jag kommer fram!

Idag har jag:

  • cyklat i snön
  • Gjort en snögrotta tillsammans med Kajen
  • Handlat på Ica Tuna
  • Gjort kola
  • Brännt vid två kastruller
  • Börjat packa inför nästa flytt

Jag avslutar inlägget med att tillägga att jag inte kan tvinga någon, men VILL att ni gör utvärderingen. Det kommer att se ut som om o personer har komenterat eftersom jag inte kommer publicera kommentarerna, och ni FÅR VARA anonyma. Jag är lite besviken över att så få verkar bry sig om min bloggs utveckling. Mindre än 10 % av läsarna har svarat. Vill ni att jag ändrar bloggen utefter deras åsikter?? Det kan ju vara någon som inte alls tänker som ni. Den 25:e december 22:00 kommer jag sammanställa resultaten och fundera hur jag skall uppfylla så många önskemål som möjligt på ett sätt, så att även jag blir nöjd!

 SÅ Offra 3 ½ minuter, och kommentera här: http://aupairis.blogg.se/2009/december/utvardering.html


Julgympa

Årets julgympa på Gerdahallen började 19:45 idag. Gerdahallens alla gympaledare turades om om att leda passet, och de som inte stod i mitten för tillfälligt deltog. Ledarna var utklädda till dvärgar, och det spelades julmusik under hela passet. Det var inte så mycket folk som det borde varit, med tanke på att det bara körs EN GÅNG OM året, men det var en hel del där. Det var jättemysigt! Jag funderade på om jag skulle närvara vid strethcningen och titta på eller gå därifrån, men valde att det förstnäämnda. Det var tur, för annars hade jag missat att de släckte ljuset och att tomten kom in med choklad! Jag är faktiskt nöjd med passet idag. Som ni vet mådde jag ju inte så bra förra veckan, och jag hoppades inte att det skulle hända igen. Det gjorde inte. Jag var pigg efter passet, har inte fått ont någonstans, och vet ni vad? Jag orkade mer än förra gången? Förr i tiden sprang jag om alla på löpningen, bara för att det var kul ;) Förra gången orkade jag inte det, men idag sprang jag om några stickan. Here the real girl in me comes!!


snow, snow, and more snow!

Jag har inte berättat om vad jag har gjort de två senaste sagarna, så nu gör jag det. Igår gick jag på stan med Isabel. Vi hittade inte så mycket, så efter två timmar gick vi till en ganska enkel restaurang och åt lunch. Det var kallt, och jag frös om fötterna. När jag kom hem hade vi en gran hemma. Mamma och Sofia hade gått och köpt en efter frukosten. På kvällen tittade vi på "The squid and the whale", som var en helt okej thriller.

Julle kom hem från London igår, och vi hade bestämt att jag skulle vara hos henne klockan tio idag. Min första tanke när jag vaknade var "Hur skall jag komma dit?". Det hade snöat konstant sedan igår morse, och det låg minst sagt ett rejält lager snö på marken. Det var klart att jag inte kunde cykla, och mamma vågade inte köra mig eftersom det innebar ovanligt höga risker. Så när jag hade letat fram ett par skor som var okej började jag min promenad. Jag vet inte exakt hur långt det är till Julle, men jag antar att det är runt 3 km. Det tog i alla fall 40 minuter att ta sig dit, och när jag väl var framme vid mitt mål hade jag uppknäppt jacka för att det var så varmt och jag var svettig, och hade även pratat, och lett mot, ett antal personer på vägen. Både cyklandes och fotgängare. Den största anledningen till att jag besökte Julle var att jag skulle se hennes 2 månader gamla lillasyster Tilda (men jag ville såklart träffa Julle också). Hon uppfyllde helt klart all förväntan! Hon var jättesöt och jag höll henne en lång stund. När jag skulle hem åkte jag med halva familjen eftersom de ändå skulle åka och handla.

När jag kom hem hade mamma ändrat sig i bil-frågan, och skulle åka till Nova. Hon väntade på att jag skulle bli klar (jag åt lunch), och sedan bar det iväg. Jag, mamma och Sofia åkte till Nova. Som vanligt delade vi upp oss (mamma ville antagligen köpa julklappar, och det var väl ingen som ville springa efter mig när jag gjorde mina ärenden i timmar), men först gick vi in på "Skopunkten", och letade efter sköna skor. Mamma träffade en bekant, och jag och Sofia pratade med en väldigt framåt kvinna, som tyckte att de skorna som jag provade såg klumpiga ut. Hon pratade väldigt mycket. När jag gick runt själv var jag på toa, och gick sedan till "BIKBOK" för att kolla på jeans. Olyckligtvis har tre av fyra par spruckit på tre veckor (ett par i veckan), så jag har lite smärre panik. Jag köper nästan alltid jeans i den affären eftersom jag brukar hitta relativt billiga jeans som jag gillar där. Därefter besökte jag en majoritet av Novas alla skoaffärer, och överraskande nog hittade jag ett par skor! Jag hittade jättemånga snygga och sköna par, men fick skrota nästan allihopa eftersom de inte får ha tunna sulor eller klämma på fötterna. Jag har ju problem med mina fötter (särskilt den vänstra), så jag får ptova ut mina skor noggrannt. Sådana som gör ont får jag ju ändå slänga. Det är dock svårt att veta vilka som kommer göra så att mina fötter mår sämre. Till slut skrotade jag i alla fall de snyggaste som jag hade hittat, och tog ett mer säkert kort. De var i och för sig ganska tajta, men det var sköna, så jag hoppas att det inte gör något. De hade något pälsaktigt tyg i sig, annars hade jag nog inte tagit ett par så tajta skor. Provandet gick faktiskt som en dans! Jag brukar ha svårt att hitta skor i min storlek, som så många andra med skostorlek 41- 42, men på "Din sko" var det inga större problem med det. Jag hittade 41:or var jag än vände mitt huvudet, och var överraskad, men mycket glad. Jag mötte de andra på "Skopunkten", och var så trött så att jag slöt ögonen när jag satt och väntade på att mamma skulle betala. Vi åkte och tankade, och begav oss därefter hemmåt. Mamma och Sofia hade redan handlat medan jag provade skor, så jag slapp i alla fall det. Jag gjorde inget vettigt före middagen. Jag trodde att jag skulle äta nudlar och hamburgare till middag, så det var roligt att mamma lagade mat. Vi åt lax med grönsaker, pressad potatis och honärssås (en av de få såser som jag kan äta med grundreceptet) och det var jättegott! Chokladmousse med grädde till efterrätt gjorde inte heller saken sämre. Klockan nio skall jag och Sofia se på film, och hon har tydligen förberett med lite gott. Mmmm :) Bara hon inte har ställt fram godis, för jag har för tillfället godisförbud. Godnatt och sov gott!

Ps. glöm inte att svara på utvärderingen! Ds.

Utvärdering!

Dags att vara seriösa. Nu har jag skrivit på bloggen sedan mer än fyra månader tillbaka, och det är på tiden att höra vad mina läsare tycker. Jag skriver trots allt till er, och det är helt meningslöst att jag lägger tid på att skriva sådant som ingen vill läsa. Det kan handla om något speciellt ämne, eller något sätt jag skriver på. Jag vill också veta vad ni vill läsa mer om, och vad som fattas. Jag har lite aningar om vad ni tycker, men jag avslöjar dem inte innan ni utvärderar, eftersom jag inte vill att ni skall bli påverkade. Kommentarerna till detta inlägg kommer inte visas offentligt, och man får självklart vara anonym! Jag hoppas att ALLA som läser
 bloggen svarar. Även om man bara skriver något kort, eller tycker att bloggen är riktigt bra, så vill jag jättegärna veta det. Kom ihåg att det är för er skull! Så ta nu vara på er chans, och hjälp mig att göra bloggen bättre!!

För att det inte skall bli för flummigt och för att det skall bli lättare för er att skriva har jag valt att konstruera in lite frågor. Man får dock välja själv om man vill svara på alla, bara på någon, eller ingen alls. Valet är ditt!

1. Hur ofta läser du min blogg?
2. Varför läser du den?
3. Vad är bra i bloggen?
4. Vad är dåligt i bloggen?
5. Vad vill du att jag skriver mer om?
6. Vad vill du att jag skriver mindre om?
7. Finns det något inlägg eller en typ av inlägg som du kommer ihåg och gillar särskilt mycket? Vilken, vilket? Varför?
8. Beskriv min blogg med tre od?
9. Har min blogg blivit bättre eller sämre efter att jag kom hem till Sverige igen?
10. Övriga synpunkter och noteringar?

Jag sammanställer resultatet nästa vecka, så att ni får några dagar på er. Tack på förhand!


7 dagar kvar!

Idag är det bara 7 dagar klvar! För varje dag som går blir jag (om möjligt) mer energisk och nu är det vara 7 dagar kvar! Nu ser jag att ni räknar med era fingrar. 7 dagar, det är ju 5 dagar kvar till julafton! Alla räknar till julafton, men inte jag. Julafton är INTE min stora dag i år, utan annandagen är. Då kommer jag nämligen åka till Alperna! Jag har lust att gå ut med stora plakat, men kylan, och kanske något mer, skrämmer bort mig från detta. Det är bara 7 dagar kvar!


God morgon 19/12

Igår skulle jag ha kommit hem om inte min f.d:s nuvarande au pair hade bestämt sig för att komma innan jul. Även om jag hade velat se snökaoset (men kanske inte alla tåg som inte går...), så ångrar jag mig dock inte att jag kom hem för två veckor sedan (+ 4 dagar i London). Jag saknar mina värdbarn, men det skulle jag göra om jag kom hem tre veckor senare också. Någon gång skulle ju äventyret där ta slut, och på grund av föräldrarna ville jag ju att det skulle göra det så snart som möjligt. Så nej, jag ångrar inte att jag åkte hem då. Jag bör kanske tillägga att jag inte hade så mycket val mellan de två alternativen, men jag hade ju kunnat stanna till slutet av juli...

Dagen bjuder inte på något som har med barn att göra idag (förutom möjligtvis presenter till de nya värdbarnen), utan jag skall gå på stan och inhandla julklappar. Förhoppningsvis hinner jag träna på Gerda också (Ja, jag tror att jag klarar det igen. Kroppen mår ju trots allt BRA av att vara avslappnad..), men det återstår att se. Jag skall gör mig i ordning, så att jag blir klar i tid. Ha det bra!!

avslappning och SNÖ

Igår lovade jag att jag skulle skriva ett långt och roligt inlägg idag, så nu fick jag plötsligt en väldig press på mig!
Långt känns inte som någon match (ni känner ju mig...), men roligt få vi se... Brukar jag skriva roliga inlägg? Brukar ni skratta när ni läser mina inlägg? Ärligt talat tror jag inte att det här kommer bli så mycket roligare än vanligt, men den som läser får se!

Nu har det i alla fall hänt något. Med mig. Som ni vet hade jag ont i magen igår. Till min stora lycka var det borta när jag vaknade i morse! Jag var dock fortfarande seg (och är det nu), och efter frukosten gick jag och lade mig igen. Efter en och en halv timme tvingade jag upp mig själv eftersom jag hade saker att uträtta. Men vad är det med mig? Jag som, för bara några dagar sedan, (praktiskt taget) skuttade runt huset och letade efter saker att göra på grund av all överskottsenergi. Jag tänkte på hur det kändes att vila i morse - och känslan av att ligga kvar där läääääänge - och då kom jag på det! Jag SLAPPNADE AV! Hör och häpna, mina vänne,r men jag har blivit avslappnad! Jag riktigt ser era näsor rynkas framför datorn. Vadå "blivit avslappnad"??? Jo, jag tränade ju igår. Och som de flesta vet blir man avslappnad när man tränar. Det är bara det att jag inte har tränat (ordentligt) på riktigt länge och dessutom haft en, minst sagt, KRÄVANDE höst. Att gå runt och vara rädd för att göra fel gör ju inte en superavslappnad precis. Så nu kände jag av det riktigt mycket. Det var i alla fall jätteskönt att vara riktigt, riktigt, riktigt avslappnad igen, men jag hoppas att tröttheten försvinner. Jag förundras över att jag måste glömt bort hur det känns att vara avslappnad, då jag inte märkte hur oavslappnad jag verkligen var!

När jag äntligen - flera timmar efter att jag hade gått upp - gjort mig iordning tog jag en tripp till stan. Jag åkte faktiskt buss på grund av att jag var trött, och jag misstänkte att jag hade blivit överansträngd. En klapp på axeln, eftersom jag ibland tyvärr sjuter min egen hälsa åt sidan. Jag fick i varje fall jättemånga julklappar köpta. Och när jag till slut kom hem - kvar i sex - var middagen nästan klar, och alla var hemma (och redo att äta)- helt perfekt!!!

Något annat som jag vill ta upp idag är snön. Nu när alla mina nerver har lugnat ner sig lite efter gårdagens träningspass (HAHA) är jag mycket gladare. Så NU har jag börjat uppskatta snön. Jag tittar ut och ler, och jag har till och med planer på att gå ut och fotografera den, för att sedan skicka bilder på den till min nya värdfamilj! Och ryktet har spridit sig att det även är snö i Paris. Lund och Paris verkar ju alltid ha samma väder. Med skillnad från vissa andra delar, som till exempel Norrland, är Skåne och Île-de-France ganska så lika vädermässigt. De uppför sig dock inte likadant i de olika väderlekar. Vad jag har hört går parisarna runt med paraplyer och duschskrapor, medan vissa skolor har fått stänga igen (det finns inte så mycket snö där). HAHA,  det hade jag velat se! Det, om något, är väl att få en insyn i den franska kulturen (eller rättare sagt île- de- Frances, i Alperna finns det mycket snö, och där vet de minsann hur de skall hantera den) En av oss svenska au pairer får väl snart ta intiviativet att importera vinterdäck och annat nyttigt. Nu skall jag gå och lägga mig, god natt!

Ont i magen

Jag sparar ett långt och roligt inlägg tills imorgon. Jag hade tänkt göra det idag, men jag behöver vila. Jag har nämligen ont i magen. Jag tränade på Gerdahallen idag, och det var efteråt jag började må dåligt. Efter att ha ätit middag lade jag mig i soffan för att titta på TV, varpå jag blev tröttare, segare och fick ont i magen. Jag vet inte vad det beror på, men jag antar att jag tränade för hårt. Passen brukade inte vara så tuffa för mig innan, men vi måste ju faktiskt komma ihåg att jag knappt har tränat på hela hösten. Jag klarade dock av att jogga i förra veckan. Vi får se hur det går. Tror och hoppas inte att jag har blivit sjuk. Det var dock skönt att träna, och jag har redan planerat när det skall bli av nästa gång! Vi hörs imorgon!

Fransk på riktigt?

Jag skrev i http://aupairis.blogg.se/2009/december/skillnader-pa-sverige-och-frankrike.html#comment att fransmännen gärna blandar ihop Sverige och Schweiz. Det tycker naturligtvis alla vi svenskar i Paris är oerhört dålig stil! Sverige och Schweiz är helt olika länder, och det blir inte bättre av att fransmännen inte tycker särskilt mycket om schweizarna! I de tre månaderna som jag kunde kalla mig för Parisbo utan att ljuga störde jag mig något på detta. MEN i måndags hände den stora händelsen i december månad (bredvid några andra stora händelserna). Hör och häpna: JAG blandade ihop Sverige och Schweiz!! Det är sant! Jag beskrev byn som jag skall bo i för fransk/ svensk. Det skulle naturligtvis vara schweizisk, inte svensk! När Male kommenterade det skrattade jag i säkert en kvar. Att jag kunde säga fel på detta! Man kanske trots allt inte behöver störa sig på och sed ned på fransmännen så mycket för detta.... I alla fall inte jag som tydligen inte kan bättre själv.. Jag har kanske förädrats mer än vad jag tror i Île-de-France. Blivit fransk på riktigt? ;)


snö - here WE come!

Jag har inte skrivit om snön här på bloggen. Jag vet inte varför. Kanske för att så många läsare sitter och läser i Sverige - eller kanske för att jag har varit härifrån ett tag och nästan glömt hur det brukar vara. Nu har vi i alla fall snö. Det började snöa i slutet av förra veckan, men det var först i måndags som snön början lägga sig PÅ RIKTIGT. Idag har det snöat nästan hela dagen, så även om det inte blir Sverigerekord (HAHA) så har vi i alla fall ett fint landskap att titta på i SKÅNE :P Hur har jag firat detta då? Då jag känner mig lite förvirrad för tillfället så har jag inte ens kommit ihåg att man blir glad när den första snön faller. MEN sedan igår har jag vid ett flertal tillfällen fått upplevt snön. Den första gången var i Lund när jag tog en cykeltur på måfå i ca. 40 min när det snöade i mitt ansikte. Vädret var kanske inte det mest optimala för det, men jag behövde komma ut och röra på mig. Idag skulle jag gå på stan och jag kunde inte motså frestelsen att cykla dit och hem. Så 7 km + promenixer på stan mellan butikerna avklarades runt lunchdags. Men det räcker inte! Sofia var på NOVA och handlade julklappar på kvällen, och strax efter åtta gav jag och mamma oss ut för att hämta henne. Det snöade, var halt & det är krångligt att ta bussen hem. Men till mammas förvåning satte jag mig på förarplatsen... ;) Jag har aldrig kört när det har varit snöväder förut eftersom jag lärde mig köra bil på sommaren (mörker har jag också fått prova på i dagarna), men det gick bra. Ingen körde snabbt med snö på vägarna, och det kändes skönt att det inte var bara jag som låg i 40 km/h på en 70- väg... Jag körde på vägen tillbaka också, och mamma var förvånad över hur bra det gick i snöovädret.

För er som inte visste det förklarar jag att jag övningskör med mamma då jag inte har körkort. Jag lärde mig att köra bil i somras, men hade så stor press på mig att jag inte klarade uppkörningen. Sedan kom avresan i vägen, och körkortet sköts tyvärr upp...


När förändringar sker

Idag är det den 15:e december och igår "firade" jag 5 år som beroende av glasögon. Avresan börjar närma sig nu, då jag kommer vara i FRANKRIKE om 12 dygn. Det känns overkligt, men jag ser verkligen fram emot att åka. Jag erkänner att det har funnits stunder, då jag svurit åt au pair- livet och tänkt att jag skall skita i alltihiop. Åka till Sverige och stanna där för gott. Men jag har kämpat under hösten, och jag har kommit fram till att jag skall fortsätta leva livet som au pair. Ett tag till. Jag har inte fått nog än, och framför allt har jag inte lärt mig franska tillräckligt bra för att sluta än!!!!!!! Det är mitt mål, och mål är till för att nås. Jag vill även veta hur det är att vara au pair i en "bra" familj. Ni vet att man ofta vill ha det man inte har, och det är precis så det är i det här fallet. Det finns inget som försäkrar att det kommer kännas bra i nädta familj, men det är en chansning man får ta. Jag hoppas och tror, och jag kan inte göra mer. Just nu är jag väldigt glad. Och positiv till familjen. Det här känns bra!

En ny vistelse - en ny familj

NU är det äntligen klart - jag har bokat flygbiljetten till min nya värdfamilj! Efter många om och men åker jag lördagen den 26:e december från Köpenhamn. Ni vet ju att det var tal om att jag skulle åka innan jul, men nu blev det inte så. Mamman i familjen jobbar på julen, så jag kommer dit precis efteråt istället. De firar inte den stora dagen på julafton som vi, utan på juldagen, så jag kommer precis efter den stora dagen. Det här blir nog ganska bra. Jag är inte där när de byter julkappar (och missar kanske den berömda kakan också, men, men), men är närvarande när släkten kommer för att fira. På så sätt får jag ju ändå se hur man firar fransk jul lite. Jag är där över nyår också, och stannar antagligen i den här familjen till sommaren. Det är dock inte bestämt än när jag åker därifrån, eftersom det är lättast att veta när man vill åka på plats. Familjen är i alla fall en ung tvåbarnsfamilj i Alperna. Bor i lägenhet bredvid Genèvesjön med bara 8 km till närmsta skidort! Jag skall ta hand om en 1- årig kille och (ibland) en snart fem- årig tjej. Det minsta barnet går inte på dagis, men föräldrarna jobbar flex- tid, så jag skall ändå inte ta hand om honom hela dagarna ;) Jag tycker att åldrarna är perfekta. I min förra värdfamilj tog jag hand om tre barn på 7, 5 och 2 år, och jag fick en bra uppfattning med barn i vilka åldrar jag vill jobba med där. När man är 7 år går man i skolan och är ganska stor, men jag var väldigt nöjd med att ta hand om barn på 5 och 2 år. Den lilla var väldigt rolig att ta hand om, men i vissa fall tyckte jag att 5- åringen gav mer. Fyra- fem år är två alldelles utmärkta åldrar! När man är ett år händer mycket, så det skall också bli jätteroligt. Man får verkligen ta hand om det barnet när man har honom, men det tycker jag är skoj. Jag föredrat att ta hand om små barn. Önska mig lycka till!


GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!

Idag fyller lillasyster SOFIA 17 år! GRATTIS!! Nu är hon snart 18... ;)

LUCIA

tipp tapp, tipp tapp, tippitippitipp...tapp...

Nu är det Lucia igen, men jag har inte fått in någon Lucia- känsla. När man inte går i skolan får man inte se luciatåget. Nu är jag inte au pair för tillfället, men om jag skulle vara det skulle det nog inte heller kännas som lucia heller. I Frankrike firar man ju inte Lucia. Skolan har vissa fördelar, och Luciafirande och julavslutning hör till dem. Det är inte självklart att skolan skall bidra med att få upp stämningen kring jul, så jag tycker att vi skall vara tacksamma för det. Det är i alla fall jag. Det är först när man slutar skolan som man inser vad den egentligen bidrar med. Förutom kunskap, kunskap och kunskap vill säga :P Så ni som inte har slutat skolan äån så hbar ni något att se fram emot. Inte bara att slippa den (som är kul för vissa), utan även att verkligen inse vad den ha bidratt med. Vad skulle livet ha varit utan skola? Mindre Lucia, och mindre jul...

Skillnader på Sverige och Frankrike

I Frankrike...
-... är det normalt att betala med checkar.
-...börjar man skolan när man är 6 år.
-...är de mer måna om att behålla livet som det är.
-...kissar barnen bakom träd i parkerna.

-...jobbar många till 20:00 på kvällen.
-...äter barnen och föräldrarna oftast separat.
-...är barnen lediga på onsdagar.
-...är det tillåtet att skrika på och slå sina barn.
-...finns det fler hemmafruar än i Sverige.
-...börjar de flesta förskolan vid 3 års ålder.
-...har affärerna i småstäderna flera timmars lunchstängt.
-...behöver man läkarintyg för att börja träna på en idrottsorganisation.
-...delar man upp allt i "ice- normalt" och "normalt".
-...äter man bröd eller baguett till middagen.
-...tycker man att det är normalt med flerrättersmiddagar.

-...är de flesta restaurangerna stängda på söndagar.
-...är många hypokondriska, särskilt vad gäller svininfluensan.
-...är det krångligt att köpa mobiler, öppna bankomatkonto, etc.
-...är det vanligt att inte ha handfat på toaletten.
-...har man ofta inga plattor på spisarna.
-...försöker de flesta vara hälsosamma.
-...duschar de inte efter idrotten i skolan och duschar hemma efter fritidsaktiviteterna.
-...tycker de att det är viktigt att barn får i sig socker.
-...blandar man ihop Schweiz och Sverige.
-...är barnen bebiser upp mot 3 års ålder.
-...blir man vuxen när man blir 18 år.
-...tilltalar man inte sina lärare vid förnamn (förutom min språkskola då).
-...tänker oerhört många kvinnor på att hålla stilen och att vara smala.
-...tränar barnen oftast bara en gång i veckan per sport.
-...har man mycket läxa från 6 års ålder.
-...beror antal arbetstimmar på hur mycket status jobbet har.
-...ser man lätt på trafikregler när man kör bil...


Bio

I kväll kommer jag pricka av ytterligare en sak på min att göra i Sverige- lista; att gå på bio. Ikväll blir det nämligen av! Vi har inte bestämt vilken film vi skall se än, men det lutar mot "Behandlingen". Vi kan tänka oss att se "Trubbel i paradiset" och "Så olika" också, men den förstnämnda passar bäst med tider och dylikt. När vi tittade på hemsidan slog det oss att det inte går så många filmer på bio längre. Har folk tröttnat på att gå på bio??

Pepparkakor, film och bilkörning

Idag har jag gjort mycket. Dagen började med att jag gjorde pepparkakor (från en deg som mamma knådat ihop). Efter att ha gjort iordning mig och ätit lunch hjälpte jag Male med hennes film. Efter middagen agerade jag chafför när mamma och Sofia skulle handla inför Sofias tjejmiddag imorgon. När vi ändå var ute passade vi på att åka till Ica Tuna för att hämta paket, och Hemmakväll för att lämna tillbaka en film. Dagen har varit ganska händelserik, och jag är nöjd med den! Andra Avenyn nästa...

Yay!

Min väska har äntligen kommit. Det tog dubbelt så lång tid som det skulle, men det spelar ingen roll just nu. Det viktiga är att den är här, och att jag inte förlorar 19 kg kläder! Jag väntar med att hämta ut den eftersom jag behöver mamma och bilen för det. Men bara vetskapen med att den inte har kommit bort gör mig enormt glad!

Löplabbet!?

Jag var på stan i Lund idag, och till min stora glädje var det mesta sig likt. När jag gick upp för trappan på Gleerups (Akademibokhandeln) blev jag dock förvånad. Alla varor hade flyttats ned till en överfylld undervåning, och butiken "Löplabbet" hade istället flyttat in!!!! Jag visste att de skulle öppna en ny butik i Lund, men på Gleerups? Det hade jag faktiskt aldrig trott... Vad lustigt att flytta in en butik i en annan butik egentligen. Särskilt när varorna som säljs i dem inte är relaterade till varandra... Det var i alla fall en bra överraskning eftersom jag köper mina skor i den här kedjan. Det är där jag köper mina specialskor, så nästa gång behöver jag inte köra åka till Malmö! :) För er som har ont för att ni belastar era fötter fel kan jag verkligen rekommendera denna affär! Visst är skorna dyrare, men vad gör man inte för att slippa att ha ont och att vara snäll mot sin kropp?


Var är du? Var är du?

Jag har sovit oroligt i natt eftersom jag inte vet var min väska är. Jag skickade den från Bailly från över en vecka sedan och jag väntar på den i Lund. Den innehåller många av de kläderna som jag gillar. Jag tycker inte om tanken att det har hänt något och att den kanske inte kommer fram, så jag sitter här och väntar. Nu får den komma snart!

Ni som skickar väskor med posten, kom ihåg att f¨råga hur lång tid det skall ta att skicka den för att minska oron!

Bestämmelser

Vill du bli au pair i Frankrike? Titta då nedan om du följer kraven. Jag skriver även vad du kan förvänta dig av värdfamiljen.

FÖRVÄNTAS AV DIG SOM AU PAIR
Ålder: 18- 30 år
Status: Ogift icke- förälder

Skola: Au pairer måste deltaga i och betala för en kurs i franska för utlänningar.
Hushållsarbete: Då au pairen skall behandlas som en familjemedlem bör denna uppföra sig som en, och därmed utföra lättare hushållssysslor. Denna förväntas dock inte utföra tyngre hushållsarbete, och huvuduppgiften skall vara att ta hand om värdfamiljens barn, och inte att städa.

FÖRVÄNTAS AV ER SOM VÄRDFAMILJ
Vistelsetid: 6 månader- 1 år (3 månader för sommar- au pair). Vistelsen kan dock bli upp till 2 år vid förlängning (som båda parter måste godkänna).
Arbetstimmar: 30 timmar/vecka för en vanlig au pair, 35 timmar/vecka för au pair plus (tjänar 40 euro mer/månad). Generellt inte mer än 5 timmar/ dag.
Arbetsschema: Arrangerat på ett sådant sätt att au pairen har möjlihet att delta i språkkurs. Minst en dag ledigt/veca, vilken måste infalla sig på en söndag minst en gång i månaden.
Fickpeng: 230- 285 euro/ mån (280- 320 euro/mån i Île-de-France)
Resekostnader: I Île-de-France skall au pairen få tunnelbanekort. Värdfamiljen bör även betala resorna till och från au pairens språk- studier. Resorna till och från au pairfamiljen (vistelsens början och slut) skall betalas av au pairen, men om värdfamiljen insisterar kan de stå för hemresan efter en lyckad vistelse.
Behandling: Au pairen skall anses som en familjemedlem och behandlas därefter.
Mat: Om inte au pairen erbjuds att dela värdfamiljens måltider är de skyldiga att ge au pairen pengar att konsummera mat med.
Boende: Värdfamiljen är skyldiga att underhålla au pairen med boende, i form av ett (eller flera) eget (/egna) rum. Om det inte finns ett rum för au pairen i värdfamiljens bostad kan de alltså erbjuda ett separat boende till denna som de organiserar och betalar.
Kontrakt: Ett lagligt kontrakt, där arbetssysslor, antal arbetstimmar, au pairens fickpeng, vistelsetid och uppsägningstid måste stå.
Au pairens semester: Det finns inga bestämmelser kring detta, men 1 vecka per 6 månader rekommenderas.
Värdfamiljens semester: Om au pairen inte får följa med måste värdfamiljen låta denna vara hemma i den bostad som hon/han normalt erbjuds, med tillgång till mat. Om au pairen istället behagar resa bort under denna tid bör han/ hon få det.
Övriga villkor: Minst ett av barnen i värdfamiljen måste vara under 14 år. Barn under två år måste gå i någon typ av dagsverksamhet, som till exempel förskola, dagis eller förälder hemma. Uppsägningstiden är oftast 1 mån, men skrivs i kontraktet.


Steg 3

AU PAIR- STEGEN
Nu är det dags att välja om du vill åka privat eller med en organisation. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, så du får granska dem (se nedan eller kom på egna), och välja det som passar dig bäst. Du bör dock tänka på att du bör vända dig till en organisation om du skall till USA. Annars riskerar du att bli utslängd och portad från landet i ett x antal år. 

PRIVAT
+
Man kan åka med kort varsel
Man slipper papperkrångel
Du tjänar ofta pengar på det (nu förtiden tar dock inte organisationerna särskilt mycket betalt från au pairerna)
Det är enklare på så sätt att det blir mer flexibelt. Det skall bara passa för två parter; dig och din värdfamilj.
Kravet på ettt visst antal timmar barnerfarenhet är inte lika högt
Man får hitta och välja familjen helt själv (detta kan vara negativt med)
Till skillnad från när du åker med många organisationer kan du hitta familjer, som inte kräver att du har körkort

-
Ingen har kontrollerat familjen, ingen har granskat deras hus och ditt rum, och du vet inte vilken standard du kommer till...
Familjen kan köra med ogiltiga kontrakt, skattefusk, för lite fickpeng, för många arbetstimmar, orättvis behandling, och så vidare. Det finns många familjer som inte håller vad de har lovat au pairen. Man kan dock (och bör!) kolla upp vilka krav som gäller au pairer och vad man skall kunna förvänta sig av sin värdfamilj.

ORGANISATION
+
Man får en viss trygghet i fall något skulle hända eller om familjen skulle uppträda på ett oacceptabelt sätt.
Många organisationer parar ihop au pairer och värdfamiljer utifrån fakta om dessa,(och intevjuer) för att förutsättningarna att det skall fungera skall vara så stor som möjligt.
Flera organisationer ger au pairerna intyg om att de har varit au pairer efter vistelsen. Detta kan vara tryggt om man kommer till en familj som av någon anledning inte vill skriva ett intyg.

-
Alla organisationer är inte bra, och man kan inte räkna med att få trygghet bara för att man åker med en sådan. Ett tips är att kolla upp organisationerna innan beslutet, och att välja en stor och välkänd organisation med gott rykte! Hör dig runt för att få reda på vad andra tycker. Om någon är missnöjd sprids det oftast snabbt...
Det är mycket att ordna innan man åker, och detta kan vara mycket tidskrävande.

ATT TÄNKA PÅ
Det är inte rätt eller fel att välja något särskilt alternativ. Jag rekommenderar att åka med en organisation om man uppfyller alla krav, men tycker absolut inte att man skall ge upp sin dröm om man inte gör det. Man kan nämligen vara en jättebra au pair ändå! Jag har själv åkt privat, och jag skall göra det igen. Ni som åker privat bör dock tänka på att vara riktigt försiktiga. Skicka inga pengar till familjerna innan avresa, se till så att inget ser konstigt ut, kolla upp hur arbetsvillkoren skall vara och se till så att värdfamiljen uppfyller dem. Prata med familjen på telefon, be om bilder och om kontakt med tidigare au pairer/ andra personer för att få ett hum om dem och för att få bekräftat att familjen verkligen existerar. Analysera vad de skriver och gör. Ta inte en familj som ger antydningar till att vara otrevliga före din ankomst. Lycka till!


soppa, spel och förändring

På förmiddagen idag gjorde jag soppa, och på eftermiddagen var jag hos Kajen. Där spelade vi spel och åt middag. Jag har absolut haft en bra dag! :)

Jag vet att jag skriver annorlunda, och om andra saker, sedan jag kom hem. I Frankrike skrev jag mer om små betydande saker som hände, medan jag numera berättar vad jag har gjort på mina dagar. Så är det för att jag skriver för att jag vill i Frankrike, men ofta för att jag känner mig tvingad i Sverige. Dessutom fins det inte så mycket att reagera på här. Det mesta är sig likt. Jag tänkte i alla fall skriva om andra saker också de närmaste dagarna. Så håll ögonen öppna


Hopp och klang!

Idag är det söndag. Jag skulle inte avslöja någonting om min nya värdfamilj förrän biljetten var bokad, men nu skall jag avslöja lite i alla fall. Det tar nämligen väldigt lång tid med att boka biljetten eftersom de måste godkänna tillfället först. Föräldrarna måste veta att de är lediga den tiden den dagen för att veta om någon kan hämta mig, och dessutom vet vi ännu inte om jag skall komma före eller efter jul. De arbetar olika tider olika dagar eftersom de jobbar i skift. Familjen är ung och har två barn, en flicka och en pojke. De bor på i en liten by en mycket bra bit utanför Paris. Jag skall boka biljetten imorgon eller på tisdag, så jag går och väntar tills dess. Jag har sett bilder, och det verkar sympatiskt. Nu skall jag logga ut från datorn. Det är på tiden att jag börjar lägga mig tidigare snart är det sovdags efter en mycket bra dag. Tack alla!

Julbak & IKEA

Det blev lite julbak igår i alla fall... Vörtbröd, pepparkaksdeg + pepparkakor (annan deg), knäck och kakor. Vi blev inte klara förrän vid nio,  men kul var det. Det enda som fattades var julmusiken.

Idag har jag lekt chafför, och kört mamma till IKEA och Mediamarkt. IKEA var ju inte alls som vanligt, då det låg på Svågetorp istället för inne i Malmö, var mycket större, och såg annorlunda ut. Vi gick runt i affären, åt på IKEA:s restaurang och handlade loss i mataffären utanför IKEA- kassorna. Jag är på jättebra humör nu. Jag älskar verkligen att köra bil!

Ha en bra söndagskväll!

God morgon!

Jag sitter och skriver i pyamas. Vi skall julbaka idag, men då mamma inte är hemma just nu så väntar jag på henne. Jag skrev inte särdkilt mycket igår, så jag tänkte att jag kunde berätta lite om gårdagen. Det finns ju så mycket att skriva om den här dagen eftersom jag inte har varit uppe så länge. Igår hände det i alla fall 2 stora saker.

1) Jag joggade! Första gången på exakt 14 veckor! You go girl! Eftersom jag har ont i fötterna (i synnerhet den ena) så måste jag gå långsamt fram med joggningen, men nu har jag i alla fall börjat! Det gick helt okej, och jag räknar med att jogga idag eller imorgon igen.

2) Jag körde bil. För första gången på 14 veckor (minus en dag!). Jag visste inte hur det skulle gå att köra bil. Jag lärde mig att köra bil på 6 veckor, och väntade därefter i 14 veckor på att köra... ;) Det gick bra! Jag kom ihåg hur man gjorde (yay!), men var ganska försiktig.

Idag är det även en vecka sedan jag åkte ifrån min värdfamilj i Bailly utanför Paris. Vid den här tiden förra lördagen satt jag i bilen till tågstationen tillsammans med pappan i familjen och de två älsdta barnen. Det är läskigt att jag har åkt därifrån. Jag tror inte att jag har fattat att jag har lämnat de älskade barnen än, men det kommer väl. Det är sorgligt eftersom jag tycker om dem och vill vara en del av deras liv. Samtidigt stod jag inte ut av sättet som deras föräldrar behandlade mig på.

Nu skall jag göra mig i ordning, så jag säger hejdå. Önska mig lycka till med julbaket!

Lundafredag

Jag och mamma hade planerat att vi skulle ha filmkväll idag, men efter att ha hyrt filmerna märkte jag att hon skulle se på Idol. Den stora frågan är nu varför vi hyrde två filmer. För hur länge skall vi vara uppe ikväll egentligen? Så nu sitter jag här och väntar. Lite irriterande att hon inte har sagt något och bara förväntar sig att jag skall sitta och vänta på henne i en och en halv timme, men aja. Jag får surfa eller baka så länge.

Min första dag i Sverige på 3 månader

Dagen har inte varit så händelserik. Efter att ha stigit upp halv elva (jag gick och lade mig sent) och ätit frukost organiserade jag min packning. Jag delade in mitt baggage i olika högar: Ha i Sverige och i Frankrike, Ha i Frankrike, Inte ta med sig till Frankrike, och Kanske ta med till Frankrike. Sedan tvättade jag nästan all min smutstvätt, satt vid datorn och gick till affären. På eftermiddagen gjorde jag mat till helgen eftersom jag inte hade något bättre för mig + överskottsenergi. Jag åt med Sofia, och sedan rullade kvällen bara på. Jag vet inte vad jag skall hitta på imorgon, men det lutar mot att jag skall kontakta kompisar. I helgen skall vi i alla fall försöka hitta på familjeutflykter (mestadels från min lista, se http://aupairis.blogg.se/2009/december/det-har-vill-jag-gora-nar-jag-ar-i-sverige.html), som till exempel åka till IKEA. Och snart skall jag ÄNTLIGEN få köra bil också. Nu skall jag sova. God natt!


Hemma igen!

Sedan knappt ett dygn tillbaka är jag hemma i Sverige igen. Som de flesta andra au pairer som kommer till Sverige (på semester eller efter avslutad au pair- vistelse) var en av de stösta chockarna språket. Den kom redan på flyget, då till och med personalen pratade svenska (vilket var lite konstigt eftersom flyget inte gick till Sverige, uatn till Danmark). ALLA PRATAR SVENSKA! Planet landade 22:30, vilket var ganska sent. Jag upptäckte dock att det var ganska mysigt att vara så sent på flygplatset. Särskilt när det var glest med folk. Väl hemma i mitt hus i Lund var allting sig likt. Men jag blev lite förvånad över att det fanns så många färger där. Det kan inte ha funnits lika många färger i huset i Paris eftersom jag reagerade på det när jag kom hem.

Saker som jag har reagerat på hittills:
  • Vattnet! Så bortskämd som jag har varit så har jag druckit vattet utan kalk. Så ni smakar vattnet äckligt...
  • Man får lägga saker på golvet! I tre månader har jag förbjudits till det eftersom golvet var smutsigt...
  • Man får vara barfota! I värdfamiljen sade de att man kunde bli sjuk om man gick barfota, och barnen hade på sig inneskor.
  • Vädret! Så himla kallt det är...
  • Låset! Det var lite klurigt att låsa upp dörren i mitt f.d. hus, så nu tar jag i på helt fel sätt, och har svårt att låsa upp dörren hem!

Score!

Jag har hittat en familj i Frankrike som jag skall vara au pair till. Jag har inte bestämt när jag skall åka dit än, men det lutar mot att jag åker innan jul. Jag vet att vissa blir besvikna om jag inte är i Sverige över jul, men jag ser faktiskt fram emot att få uppleva den franska julen. Jag vill fira jul i Sverige också, men man kan inte göra allt. Jag har trots allt varit i Sverige 18 av mina 19 jular, och det här är min första (och kanske enda) chans att fira en riktigt fransk jul. Lite vågat att komma in i en ny familj precis innan jul, men det skall bli spännande. Jag förstår att ni vill veta mer om den nya värdfamiljen, och fakta kommer när jag har bokat biljetten.
Vi ses snart i Sverige!


Det här skall jag göra när jag är i Sverige:

  • Åka till IKEA, gå runt i den SVENSKA affären, och äta köttbullar, potatis och lingonsylt till lunch. En svensk bosatt utomlands största dröm! För vad slår egentligen IKEA- maten i svenskhet?
  • Gå på stan i Lund. Att gå runt på stan i min hemstad, och kanske till och med lådsas att allt var som förr i tiden, det är jammi!
  • Äta julbord. Med denna franska fetsnåla mat är julbordet extra efterlängtat i år. Tänk ett långbord med skinka, köttbullar och korv. Det kan seriöst bli årets upplevelse.
  • Äta svenskt lösgodis. Inget, inget, inget slår svenskt lösgodis!
  • Äta pepparkakor. Min absoluta favoritkaka! Tänk vad jag läntar varje år för att få äta den på julen!
  • Baka (kakor). När de andra är i skolan respektive på jobbet har jag tid för mig själv. Och när jag inte njuter av att fönstershoppa på Lunds gator tänker jag välja ut smarriga recept för att sedan baka! Kakor inom parantes eftersom jag främst tänker baka det, men att det kan hända att det blir något annat (,men jag bakar antagligen flera gånger).
  • Gå på bio. I Paris med alla biografer har jag verkligen börjat längta efter att gå på bio. På grund av tågtidtabellerna har jag ine kunnat vara i Paris på kvällen särskilt ofta. Jag skulle i och för sig ha kunnat gå på söndag eftermiddag, men det har inte blivit av. Det är lite synd, för varken the Proposal eller Harry Potter från i somras lär ju fortfarande visas, men jag hittar nog något intressant.
  • Gå på Gerdahallen. Jag har inte tränat på tre månader, mer än mina promenader. Oj, vad jag saknar Gerdahallen! Jag får ta det lite lungt med min svullna fot, men efter någon vecka kommer jag nog klara av det.
  • Köra bil. Jag har inte kört bil sedan i augusti.
  • Köpa med mig svensk mat till Frankrike. Det räcker med att skriva det här: baka svenskt!

LONDON 2

I måndags åkte jag in till London själv eftersom Julle jobbade hela dagen. Jag spenderade eftermiddagen genom att gå runt på the Brittish Museum och därefter fönstershoppa på Oxford Street. Det regnade tyvärr den här dagen också, dock inte lika mycket som söndagen. Jag kom hem lagom till middagen (närmare bestämt prick klockan sex), som var starkt inspirerad av Sverige. På kvällen tittade vi på en film, och därefter sov vi.

I tisdags vaknade jag tidigt och följde med när Julle lämnade sitt yngsta värdbarn på "nursery". Vi tog bussen direkt till Surrey (ett litet samhälle med affärer). Där kollade vi i affärer och promenerade runt. När vi kom tillbaka slappade jag framför TV:n medan Julle hämtade ett av barnen. Jag var bara hemma på eftermiddagen, men det kändes skönt. Vi åt spagetti och köttfärsås till middag (yay!), och efter att ha läst lite somnade jag tidigt.

Idag har jag packat om mina väskor så att de skall väga mer likt, och lyckades faktiskt ganska bra! Snart skall de andra följa mig till metrostationen, så att jag kan ta mig till flygplatsen. Det har varit trevligt här, men jag längtar efter att komma hem och träffa mamma!

LONDON 1

Nu har jag varit i London (egentligen utanför) i 3 dagar, och det är dags att skriva om det. Resan började i lördags 14:35 (brittisk tid), då Julle mötte upp mig på tågstationen. Efter att ha lämnat två av mina väskor på baggageinlämningen tåg vi tunnelbanan till Harrods. Det var för dyrt för att köpa någoting, men det är ändå en plats som man måste besöka när man är i London. Sedan tog vi oss vidare till Covent Garden, som var ungefär som en marknad. Det var jättemysigt att gå runt där. Innan vi begav oss hemåt (till Julles värdfamilj) hann vi också se Picadilly Circus, Hamleys och Leicester Square. Hemma hos Julle satt vi lite vid datorn, och gick därefter och lade oss.

I söndags steg vi upp tidigt för att hinna se så mycket som möjligt. Vi fick stjuss till metrostationen för att det regnade, och tog därpå metron till London Bridge. Vi gick runt i regnet och såg London Bridge, Tower Bridge, London Eye (åkte inte upp i den), Big Ben, Beckingham Palace. Promenaden slutade vid Victoria Station, där vi tog bussen till Waterloo för att sedan ta oss till Oxford Street. Den gatan har jag varit sugen på att gå på ett tag, så det var roligt att äntligen få göra det. Vi gick mest runt, men shoppade loss på Primark och köpte godis på en julmarknad. När vi kom hem åt vi brittisk mat (köttfärs och mosad potatis med grönsaker) som hade sparats till oss, och därefter satt jag vid datorn och skrev ett långt blogginlägg medan Julle sov.

RSS 2.0