Olydiga barn och vila...

Idag arbetade jag i sammanlagt 8 timmar och 20 minuter. Arbetsdagen började klockan 12, då vi stod utanför huset och vinkade av barnens mormor. Det var vackert väder, och tjejerna ville vara ute, så de plockade fram en cykel och ett par rollerblates. Men när 7- åringen hade trillat och slått sig så att det blödde tog jag med mig båda barnen in. Jag tvättade medan barnen lekte, och sedan åt vi mat. Det var hysteriskt under lunchen, men till slut lugnade i alla fall dem ned sig. Efter maten ringde 7- åringens kompis på dörren för att hon ville leka, så jag bjöd in henne. När hon hade varit där i ungefär en timme lämnade vi huset för att gå till parken. Jag hade planerat det innan hon kom, och det var viktigt eftersom barnen behöver röra sig, och blir mindre stimmiga på det sättet. Så vi gick hem till kompisen, så att jag kunde prata med hennes mamma om det var okej att hon följde med oss till parken. Jag visste inte om de hade planerat något, och hon hade rätt att veta var sin dotter var. När hon insåg att det var ett alternativ att jag tog med henens dotter blev hon jätteglad och tackade mig fem gånger. JAG tycker faktiskt att det är konstigt att man utan vidare låter en 19- årig au pair från ett annat land ta hand om sin dotter :S Vi bestämde i alla fall när hon skulle bli hämtad. 5- åringen fick inte vara med i de andras lekar, och var jätterastlöst. Lyckligtvis kom en kompis till parken, så att hon också hade någon att leka med. När L:s kompis var avlämnad gick vi till dagis för att hämta Lo. Flickorna, som hade varit lugna hela eftermiddagen, blev olydia igen, och direkt efter att ha klivit ut ur huset var det dags för nästa utskälling. 7- åringen hade blivit så arg att hon hade slagit till mig, så jag hade mycket att säga. 5- åringen brydde sig inte, men hennes storasyster var rädd för vad hennes pappa skulle säga... Så resten av dagen var hon överdrivet lydig, och frågade mig vid ett flertal tillfällen om hon var den mest lydiga av barnen. Vi blev i alla fall klara tidigare än vad schemat säger, och när 2- åringen uttryckte att hon var trött tjugo minuter innan läggdax var det bara att lägga henne. Sedan hade vi andra sagostund, och jag läste 2 sagor för dem.

Jag åt middag själv med min värdmamma eftersom hennes man umgicks med kompisar, men det gick faktiskt okej. Vi pratade lite, och sedan började kvällens två avsnitt av "Desperate Housewifes". Men gissa vem som är trött nu...


Nästan helt ledig måndag!

Idag skulle jag vara ledig hela dagen, men då min värdmamma inte är konsekvent hölls inte detta. I gårkväll fick jag reda på att jag skulle följa 2- åringen till "la crèche", och sluta runt nio på morgonen. Jag är fortfarande sjuk, och när jag slutat jobba gick jag och lade mig. Sedan tog jag det lungt, och när jag väl stigit upp duschade jag och satt vid dator i lungt tempo. Jag lämnade huset strax före tolv för att åka och hälsa på Bea (= Beatrice). Hon jobbade idag, men barnen, som hon tar hand om, är ganska självständiga, så det gick bra. I de fem timmar som jag spenderade där pratade & umgicks vi. När jag skulle gå blev det lite sorligt eftersom jag inte vet när jag kommer se henne igen. Hon åker ifrån sin familj på torsdag, och kommer inte längre bo så nära varandra (som de 3 m som skiljer oss åt nu).

När jag kom hem var maten nästan klar, och vi åt middag alla tjejerna tillsammans: ja, min värdmamma, barnen och barnens mormor. Min värdpappa skulle inte komma hem förrän en dryg timma senare, och det var ingen som verkade vilja vänta på honom... Mormorn hade lagat mat större delen av eftermiddagen, och det fanns mycket att äta. 7- åringen hade gjort en stor chokladtårta och den minsta flickan hade hjälpt till med salladen. Efter middagen satte sig alla i (eller runt om) soffan för att titta på ett av mormorns favoritprogram; nämligen "La plus belle vie" (="Det vackraste livet"). Min värdmamma tröttnade och gick därifrån, och det var bara jag, mormorn och L som tittade på riktigt. Men det var riktigt mysigt, och jag önskar att jag hade haft möjligheten av följa programmet oftare. Den krockar med arbetsschemat, så det blir lite svårt. Jag tittade i alla fall på serien med min första korrespondent under det andra utbytet, som jag deltog i, mellan Lund och Nevers, och det kändes roligt att se programmet igen. Det hade dock hänt väldigt mycket, så det var svårt att hänga med... När min värdpappa kom hem blev barnen lagda av barnens mamma och mormor, varpå min värdpappa skulle äta. Vi satt med när han åt, och pratade. Jag drack te med bärsmak, och jag tyckte faktiskt om att sitta där (!). Jag umgås sällan med familjen efter middan, och om jag ger antydan till att jag vill det tycker dem att det är onormalt, och försöker få mig att gå upp på mitt rum. Men nu när mormorn var här kändes det faktiskt okej.. Hon har inte riktigt fattat att föräldrarna inte riktigt respekterar mig, och verkar se mig som en i familjen. Jag fick frågor, och hon visade intresse för mig, vilket var roligt efter alla kyliga och avståndsframkallande ögonblick i den här familjen... Hoppas att hon hälsar på snart igen!

Respektfullheten (eller i alla fall en del av den) smittade tydligen av sig på min värdmamma, för jag behöver inte jobba förrän 12:00 imorgon. Jag vet inte om det är för att jag skall få vila och sova ut, men det var i alla fall snällt! Detta innebär att jag ine kommer jobba 12 timmar imorgon, som planerat, utan en mer lagom arbetsmängd på 8 timmar. Nu skall jag skriva mejl innan jag går till min säng och försöker sova. Ha det bra!


Kärlek

Idag när jag kom hem var barnen jättesnälla, och väldigt måna om att hälsa på mig. När jag väl satt mig vid middagsbordet berättade den älsdta tjejen att hon hade varit i mitt rum för att lämna en täckning och ett kort till mig. Hon hade lämnat dem på datorn, och hade tyvärr rivit ned min gardin samtidigt. Men den är jättelätt att sätta upp, och jag sade att den inte gjorde något. I Vanliga fall hade jag nog blivit arg, men de hade ju bara varit där för att lämna presenter. 7- åringen ville i alla fall vara med när jag tittade på hennes (och systerns) verk, och de två älsdta flickorna här följde med mig till mitt rum efter middagen. Och verken var verkligen jättefina! Tyvärr har jag ingen kamera här och kan inte fotografera dem, men dem får beskrivas istället. Kortet är ett A4- papper som vikts på mitten. På framsidan står det "Jag älskar dig" (på franska) och under har de målat en apa och satt dit ett klistermärke på bananer och ett på en liten björn. Väl "inne" i själva arket har de skrivit "gården av" och sina namn på vänster sida. På höger sida har de ritat 8 djur med ram runt, och skrivit djurens namn med blyerts. Jättesött! Baksidan är tom, men eftersom djuren är ritade med tuschpenna gör det inte så mycket. På teckningen har de skrivit mitt namn vertikalt med olika ord & egenskaper åt andra hållet. Egenskaperna var snälla, som den älsdta flican kommenterade dem. De har även ritat 7 teckningar. Det kansker låter överdrivet, men jag blev faktiskt jätteglad över det här! 7- åringen har varit inne i en lång och jobbig fas, då hon har varit elak, och det här värmde verkligen mitt hjärta. Hon kanske trots allt tycker lite om mig!?

De här papprerna skall sättas upp!

Le louvre

Idag har jag, Maja, Mette och Beatrice besökt Louvren. Vi hann såklart inte se allt (det är väldigt stort), men hann bland annat titta på Napolion 3:s lägenhet med möbler, och Mona Lisa. Jag har aldrig sett Mona Lisa förr, men hört att det var en besvikelse från många håll. Därmed var inte mina förväntningar särskilt höga, och tavlan nådde upp till dem :) Vi var sammanlagt där i ca. 3 timmar, och efteråt var jag absolut vrålhungrig. Det finns restauranger på museumet, men jag ville inte köpa mat där eftersom det var så dyrt. Om jag skulle lägga ut en normal summa pengar skulle jag ändå ha fått något så litet att jag inte hade blivit mätt. På tågstationen köpte jag dock två äpplen, som jag fick nöja mig med tills jag kom hit och åt middag. Sammanfattningsvis var det en bra eftermiddag på Louvren, men jag har minst sagt mycket kvar att se!

Tidsomställning

I Frankrike stämmer tiden exakt överens med tiden i Sverige. Så även vi fick ställa tillbaka klockan en timma i morse. Jag verkar redan ha vant mig vid tiden, då jag vaknade vid samma tid som vanligt i morse. Dock innebär detta att barnen kommer vakna kl. 6:00 på morgonen i veckan. Vi får se hur det blir...


Meme på plats!

Nu har barnens mormor slutligen kommit. Hennes tåg hade problem, vilket resulterade i en försening på ca. 3 timmar. De äsldta barnen är överlyckliga över att hon är här och vill kramas hela tiden. Lo bara tittar på henne som hon försöker förstå vem hon är. Vi har precis ätit middag, och för ovanlighetens skull åt barnen med de vuxna. Meme skall sova på L:s rum, och L skall sova på en madrass i E:s rum. Jag var först rädd att de skulle låna ut mitt rum till henne, men lyckligtvis så slapp jag det! Det hade jag tyckt va riktigt jobbigt!

Lördagsslapp

Jag sitter i mitt rum och har ont i halsen. Jag struntar alltså i Paris idag, och tar det bara lugnt istället. Idag har jag tagit hand om barnen fram tills lunch, och suttit vid datorn efter lunch. Om det slutar regna kanske jag går en promenad. Jag hoppas det, för jag lär bli rastlös av att stanna hemma hela eftermiddagen.

Faut- Haloween och gäster

Idag är det faut- Haloween, det vill säga fusk- haloween. Med andra ord knackade barnen i området dörr, sjöng sånger, hotade de boenden att göra hyss, och frågade "Trick or treat?" Dock verkade de inte behöva göra några hyss, då de flesta gav dem kakor eller godis. När de kom hem var de inte alls hungriga efter allt godisätandet och de fick godisförbjud under resten av dagen. Under tiden när de var ute tog jag hand om minstingen. Det var jättekul av två anledningar, nej kanske tre... Anledning 1: Vi är nästan aldrig ensamma med varandra. Anledning 2: Jag lekte med henne, vilket jag nästan aldrig hinner. Och anledning 3: Hon är en underbar liten tjej. Min värdpappa tog hand om de stora tjejerna så att de inte skulle försvinna under godisjakten.

Som ni nog förstått var min värdpappa hemma. Både han och min värdmamma var lediga idag (, fråga mig inte varför). Men det var faktiskt ganska mysigt att vara hemma med dem. Min värdmamma lagade biff, vilket var mycket uppskattat eftersom jag knappt ätit kött på en dryg vecka, som vi tre åt tillsammans. Sedan åkte hon ut med sin man, och jag blev ensam hemma. Min värdmamma hämtade ett barn i skolan - och jag behövde bara ta hand om två - lycka! Tills barnen skulle gå ut, då det bara blev jag, min värdmamma och ett barn kvar.

Som ni vet står det, i rubriken, ordet "gäster". Det är min värdmammas mamma som kommer hit imorgon. Hon stannar i två dygn, och kommer försöka fokusera på att umgås med sin dotter och sina barnbarn. Jag har bara pratat med henne i telefon, så jag har svårt att uttala mig om hennes personlighet.

Ont i halsen

"Host host host!" för att citera mig idag. Jag har oerhört ont i halsen i skrivande stund, och har under dagen även hostat riktigt mycket. I morse hade jag knappt ont i halsen alls, men det har bara blivit värre och värre, och värre, och värre, och värre... Till slut frågade jag min värdmamma om en medicin mot det, varefter hon tog fram medicin- lådan och började leta. Så nu har jag tagit två tabletter, men det har inte hjälp - än i alla fall (jag tog dem för nästan en timma sedan). Jag hoppas att det blir bättre, för jag tänkte shoppa med tjejerna i morgon. Och hur kul är det att vara hemma och ligga i sängen istället? Vi får se hur det bli - och även om det inte är så sannolikt efter endast 1,5 sjukdomsdag - hoppas jag att det blir bättre tills i morgon. Men man kan alltid hoppas!

Vacances de Toussaint

När skolan har slutat idag inleds tjejernas höstlov. De börjar skolan torsdagen den 5:e november efter att ha varit lediga under 6 skoldagar, och är med andra ord skolfria i nästan två veckor. Mitt lov började igår, och skolan börjar måndagen den 9:e november. Men med skillnad från tjejerna innebär inte hela lovet ledighet. Jag har barn att ta hand om, och dessutom har vi fått en bunt med läxa (läraren: "om ni gör en uppgift VARJE dag så blir det inte så mycket"). Första veckan har jag fått ledigt måndag, fredag, lördag, och trots att jag tar hand om de stora barnen hela tisdagen och torsdagen så blir det färre timmar en vanligt. Andra veckan blir det lite mer hektiskt, då jag jobbar mer än vanligt. Jag skall vara hemma med dem hela måndagen och tisdagen, medan resten av veckan blir som vanligt (förutom att jag inte har skola då). Sammanlagt får vi fyra heldagar tillsammans. Jag har utnyttjat veckan till att brain- storma, men har bara kommit fram till 2 lämpliga aktiviteter. Ni kanske kommer på fler? Jag tar gärna emot förslag på vad man kan göra med två flickor på 5 och 7 år. Helst ingen utomhusaktivitet, och pyssel uppskattas!


I djungeln efter en ny familj...

Som jag har nämnt har jag bestämt mig för att byta familj. Jag har sagt det till familjen, men vilka jag skall byta till är fortfarande okänt. Imorgon har 2 veckor gått sedan jag började leta, och jag har inte kommit så långt. Visst finns det familjer där, men jag försöker hitta den rätta... Vilket inte är så lätt när man inte ens har träffat familjen än. Det är så mycket att tänka på. .. läge, attityd, barn, etc... För att göra det lättare har jag till och med gjort en lista över vad jag tycker är viktigt. Jag vill inte att det blir samma röra igen, och jag har insett att det är så himla viktigt att analysera ALLT när man väljer familj. Jag har kontakt med några stycken, men jag vet inte om det blir någonting mellan dem och mig. Jag vet att jag har många krav, men samtidigt måste de följas om jag vill vara lycklig ien familj. Och min attityd kommer vara dålig om jag inte är nöjd, och besviken. För att det skall gå bra i familjen är det väldigt viktigt att man har en bra attityd till familjen från början - och tvärtom. Annars fungerar det inte! Det uppkommer gräl och disputer, och om man inte var vänner innan - hur skall man då kunna vara det efteråt?

Jag söker främst en familj som har små barn. Jag har alltid gillat små barn, och tar hellre hand om barnen "på riktigt, än att bara se till så att de inte bryter mot regler och bli deras kompisar. Alla är vi olika, och det är så jag vill ha det. Jag tror inte att jag skulle trivas med att ta hand om tonåringar eftersom jag har så mycket energi och vill vara igång hela tiden. Jag behöver absolut inte ta hand om bebisar, men det yngsta barnet skall gärna inte börjat skolan än.

Annars vill jag ha en familj som verkligen tar in mig i gemenskapen, och respekterar mig. För mig (och för de flesta) är det viktigt att bli behandlad som en familjemedlem, och ingen nanny. Även om mina nya värdföräldrars jobb har högre status än mitt skall de förstå att vi är lika viktiga, och att jag också kan vara trött efter jobbet. Det är ofta lättare att intergrera i familjer med äldre barn eftersom de vet hur det är med tonåringar och att man då inte verkar så stor. Om de har en två- åring blir man som en vuxen, men med en fjortonåring en älsdta syster. Det behöver inte vara så och är givetvist inte så alltid. Men det är så generellt. Men jag tänker ändå följa mitt hjärta - och söka efter en familj, där jag får ta hand om små barn.

Mina två andra stora krav handlar om språk och kultur. För det första skall dem prata franska hemma, så att jag har chans att lära mig mer. Och för det andra skall de leva på ett franskt vis i åtminstone vissa områden. Det är ju språket jag är här för att lära mig och kulturen jag är här för att se. Dock, är jag öppen för alla nationaliteter, och kan tänka mig att vara i en familj som pratar franska och lever franskt, utan i grunden vara franskar.

Att jag byter bort en familj är både till min för- och deldel. Fördelen är att jag har fått riktigt mycket erfarenhet, men samtidigt kanske folk undrar om problemet uppkom på grund av mig. Vissa familjer kommer vara skeptiska, och det är något jag får ta. Jag förstår dem helt eftersom jag ofta väljer den säkra sidan själv. Det är dessutom otroligt viktigt att man får en au pair som passar in i familjen och uppföljer familjens krav.

Jag hoppas att detta inlägg har gett er en bättre bild av mitt sökande och vad jag vill ha - det vill säga vad som är viktigt för mig. För det är inviduellt, glöm inte att lystna på DITT hjärta!

dagisfröken?

Idag kände jag mig verkligen som en dagisfröken. Klockan var tio i sex och det ringde på dörren. Så jag slängde Lo på höften och rusade nedför trappan (med henne skrattandes) för att öppna dörren. Där stod Cléos mamma och ville att Cléo skulle komma hem. Jag lämnade henne där och tog med mig Lo upp för att hämta storflickorna. Och kom ned igen med tre flickor runt och kring mig och en i famnen. Cléos mamma bara skrattade. Men jag tyckte att jag klarade det bra att vara ensam med fyra barn. Det känns dock inte som man är au pair, utan snarare dagisfröken. Det var inte självvalt, då min värdmamma inte frågade mig före hon bjöd in E:s kompis. Men vi hade kul, och 4 barn är trots allt inte så skämmande. Det är väl så jag skall ha det sen, så det är bara att vänja sig... ;)

Bloggsnack 1

Jag har frossat i au pair- tips på en annan blogg, och idag är jag sugen på att skriva ett rigtigt maffigt inlägg här. För att göra det enkelt för mig så väljer jag att skriva om bloggandet.

Nu har jag skrivit regelbundet i den här bloggen i över 1,5 månad. Jag är förvånad över hur bra det har gått, och hur duktig jag har varit på att skriva ofta. Visst har jag slarvat lite, och ibland har inläggen uteblivit helt när jag mått som sämst. Jag befinner mig ju i en svår situation, som är ansträngande och tar på krafterna. Men det som har gjort att det har gått så bra är främst att jag tycker om att blogga. Jag har alltid älskat att skriva, och detta är någonting som verkligen passar mig utmärkt. Jag kan avreagera mig, få ut mina känslor (och helt enkelt skriva av mig) samtidigt som andra kan följa mig här. Detta bidrar också till att jag inte känns så frånvarande för dem. Och något annat som är otroligt roligt med bloggen är att varje dag kolla på statistiken. Även om det är kul att få dem, spelar det inte så jättestor roll att få medelanden. För jag ser ju ändå hur många det är som läser inläggen. Det är så fruktansvärt coolt; att det sitter en massa människor och läser min blogg. Och varje dag jag, av någon anledning, inte skriver tänker jag på alla dem som går in på min blogg och till sin besvikelse inte hittar något att läsa - och jag får dåligt samvete. Jag loggar in här när jag inte har lust för er skull. Vilket jag i och för sig inte tycker är negativt, för genom att bara vara närvarande här ger ni mig så mycket. Många uppfattar bloggandet som en "bloggaren ger- läsaren tager"- situation, men så är det inte. Inte för oss seriösa bloggare i alla fall. Snarare att bloggaren ger inlägg, och får respons med hjälp av kommentarer, närvarande med mera, och att läsaren tar i form av läsning - ger i form av kommentarer och närvarande. Så ni som sitter där och tycker att ni får "gratis" underhållning. Det är mycket värt att ni bara sitter där! För tänk hur det skulle vara att skriva en blogg som ingen läser. Då skulle jag lika skriva dagbok eller dylikt. Genom bloggen vill jag förvara och bevara minnen att ha i framtiden, men jag vill också förmedla. Förmedla ett liv i Frankrike, förmedla hur ett au pair- liv kan se ut, och förmedla vad som händer i mitt liv. Några kanske läser utan att inse vikten i detta - men detta är ett liv. En person sm sitter framför datorn i ett annat land och skriver om det som är svårt och det som värmer. Men jag rekommenderar att utnyttja detta. Så ta det till er. Analysera mina inlägg, och använd dem som råd över hur man skall och inte skall göra, och vad man skall tänka på.. Ta vara på det jag skriver och undvik att göra samma misstag som jag. Och fråga frågor. Tveka inte om det är något som ni inte förstår. Om ni undrar någonting, eller tycker att något känns flummigt. Som till exempel varför jag bytte familj. Det är inte meningen att göra något otydligt, så fråga på! Likaså tar jag gärna emot tips om vad jag kan göra bättre och ni vill höra mer av. Tveka inte att höra av er till mig!

God natt


Vilken hårfärg har du?

I går på franskalektionen pratade vi om hur. Efter att läraren hade presenterat hår- glosorna gick vi varvet runt, för att alla skulle beskriva sitt eget hår. Det var jätteroligt, för franska hårfärger bedöms inte på samma sätt som svenska. Med andra ord var alla jätteosäkra, och fick gissa vilken hårfärg fröken tyckte att de hade. Vokabulär finns nedan.

SVENSKT              FRANSKT
blond                    jätteblond
mörkblond             blond
ljusbrun                mörkblond
brun                     färgen mellan blont och brunt
mörkbrun/ svart    svart

Det var första gången jag inte presenterade mitt hår som brunt! Intressant med dessa skillnader!

Ett nytt barn är fött!

Jag blev varm i hjärtat när jag läste om detta. Trots att jag inte känner barnen, så känns det underbart att ett barn är fött. Det är en speciell känsla, och det är något magiskt över detta. Något sådant händer, och så många liv förändras för all framtid. Jag älskar känslan av lycka! Barnet som jag hälsar välkommen till världen är Julia Bolmstedts nya lillasyster och Maria Bolmstedts femte dotter, född idag på Lunds sjukhus. Grattis till livet, solstråle! Jag är säker på att du kommer växa upp till en ståtlig och ansvarsfull kvinna!

Till jul kommer inte bara tomten...

...utan jag kommer också! Flygplanet landar i Köpenhamn på kvällen fredagen den 18:e december. Sedan skall jag vara i Lund förutom i 2-3 dagar, då jag är i Göteborg. Är ni andra också hemma då? Skall bli roligt att träffas!!!

Ps. Tyvärr leder tomten i antal paket! Ds.


Kallt som hösten

Hösten har slutligen kommit till Paris. En kall och ruggig sådan. Det började i tisdags med 5 grader på morgonen. I onsdags var det 4 och på torsdagen 0 grader. Alla fransmän sitter i sina kalla hus och fryser. Vi har satt på elementerna, men måste ändå gå rund i tjocka tröjor. Men jag tänker inte klaga. Det här är ingentng jämfört med Sverige. Där har det varit höst i över en månad. Och i de norra delarna är det till och med snö. Dessutom skiner solen, och man kan passa på att värma sig av den när den tittar fram. Och så mycket kallare än det här lär det inte bli. Så nog skall jag stå ut med vintern!


When the preconceptions come true...

I min klass finns 14 glada tjejer samlade. Fram tills i torsdags. Då bytte nämligen en au pair- kille till vår grupp eftersom han var för bra för sin förra grupp (något Lena sörjer efter att han har "lämnat" henne..). Alla sneglade på honom när han kom. Man blir ju automatiskt förvånad när man möter en au pair som är en kille. Under hans första lektion hos oss tittade vi på film. Det roligaste av allt var när vår fröken skulle sätta på filmen, och det inte fungerade.. Till slut gav hon upp, och frågade om någon av oss kunde hjälpa henne. Killen erbjöd sig direkt, och löste därefter problemet. Något som fick oss tjejer att fnissa och skratta. Här kommer det en ny kille som får sköta tekniken första dagen. Ibland händer det bara sådant som förstärkern fördomarna...

Le placard

Le placard

Vi tittade på en film med det namnet i skolan idag. Den var faktiskt bra. Den handlade om en man som var blyg och inte syntes. Hans bög till granne ville hjälpa honom, och bestämde sig därmed för att sprida ut bögbilder på huvudpersonens jobb. Han började synas, och den ena roliga händelsen efter den andra började hända. Sonen tog kontakt med pappan, ex- frun blev nyfiken, och en man på jobbet blev kär i honom. Men filmen slutade bra. Huvudpersonen skrek nämligen ut sin ilska på ex- frun, och blev en man (med ny flickvän)! Analysen om den skall vara skriven tills på måndag...

Schemaändring

Jag följer vanligtvis bara två av barnen till skolan. L åker nämligen med grannen, som har en dotter på samma skola. Men hädenefter skall hon ha möten varje fredag enda fram till jul. Min värdpappa är ledig på fredagar, så nu har det bestämts att han skall ta L och grannflickan till skolan då. Men när han arbetar några enstaka gånger är det jag som har ansvar över barnen. Jag kom just på att det kan bli lite hårt. Det är bara 10 minuter mellan att L:s och E:s skolor börjar, vilket innebär att jag och E (och Lo i vagnen) måste gå snabbt för att jag inte skall bli sen till la crèche. Vilket jobb! Och att ha ett fjärde barn att ta hand om! Lyckligtvis kommer det här bara ske vid enstaka tillfällen!


Efter en lång dag

Jag har arbetat i 12 timmar idag + gjort min läxa i en timma (är inte klar än), så jag är helt slut. Jag vill verkligen skriva ett ordentligt inlägg på bloggen, men tyvärr fortsätta att skjuta upp det. Jag skall fortsätta med läxan eftersom jag känner på mig att det blir läxförhör i morgon. Sedan skall jag sova!


God natt, god natt!

Här sitter en sömnig person och gäspar. Vem är det än mindre än jag? Jag har precis sett Desperate Housewifes, och är helt slut. Dagen var inte så farlig, även om den inte var perfekt. När jag gjorde bröd till middagen glömde jag bakpulver, och ni kan ju föreställa er hur det såg ut efteråt... Nu har jag fått ett bevis på varför man skall ha bakpulver. När jag skulle titta på brödet var jag jätteförvånad över att det var så litet, och råkade bränna mig på brödmaskinen. Den måste verkligen ha varit varm. För jag har ett rejält (utbuktande) märke på högerarmen fast att jag tog bort armen nästan direkt. Förövrigt så fick jag beröm för tomaterna idag, men det skriver jag om imorgon när jag är lite piggare.

Att hinna med allt

Det är svårt att hinna allt. När jag verkligen försöker går det, men det blir svårt när sådant som är oväntat dyker upp. Jag måste göra läxan nu.


Utforskande

Igår åkte jag inte in till Paris (!), utan spenderade istället någon timme att utforska grannbyn. Trots att jag har varit här i 6 veckor har jag inte hunnit se allt av byarna än. Mest för att jag åker till Paris så fort jag blir ledig. Det började med att jag skulle promenera till grannbyns centrum. Sedan kom jag till tågstationen, och fortsätte ut på en väg, där jag aldrig gått. Jag fortsatte att gå i byns utkant, och kom till slut till den här byn. Med andra ord rundade jag den andra byn, och jag är nöjd med min lilla promenix. På vägen kom jag fram till att det är väldigt vackert här. Varför har jag inte insett det tidigare? Jag hitta en särskilt vacker plats, vid början av en härlig åker! Nu skall jag minsann satsa på att utforska byn ännu mer! Here I come lantmänniska!


6 veckor

Igår hade jag varit här i 6 veckor. För er som inte visste det är det vid denna tid som au pairer brukar drabbas av hemlängtan. Och jag måste erkänna att jag längtade lite hem i fredags. Men det kan också bero på att jag berättat för min nuvarande värdfamilj att jag ville byta familj, och att jag kände mig ensam. Jag bröt inte ihop (som jag har skämtat om att jag skall göra på 6 veckors- dagen), utan tänkte bara på hur det var i Lund med mamma.

Denna period har både kännts kort och lång. Det är lite svårt att förklara, men jag kan försöka. Jag har hunnit med så mycket, men samtidigt har tiden gått så snabbt. Och jag lär få stanna minst lika länge i familjen. Något som inte blir så farligt när jag har något att se fram emot. Nu känns inte 2010 så jobbigt längre, utan snarare något ljust och fint. Jag nöjer mig med detta, och skriver mer den 29:e oktober, på 2 månaders- dagen istället. Då vet jag antagligen också hur länge jag skall stanna.

Beatrice!

I samma veva som jag har berättat hur jag känner för familjen har Beatrice bestämt sig för att åka hem i förtid. Vi har umgåtts ganska mycket, och det känns jättetråkigt! Först tänkte hon leta efter en ny familj, men nu har hon ändrat sig, och skall alltså åka hem. Hur skall jag klara cirka 7 månader utan henne? Hon har i alla fall lovat att komma och hälsa på :)

Restaurangbesök under la nuit blanche

Jag har inte skrivit så mycket mer här om la nuit blanche, mer än att jag blev besviken. Men nu är det verkligen dags att skriva om vårt restaurangbesök på kvällen. Efter att ha samlat ihop oss gick vi nämligen till en billig restaurang för att äta middag. Då klockan hade hunnit bli mycket var vi hungriga. Alla sju åt menyn med 3 rätter för 10 euro, där man kunde välja mellan några olika rätter, och kombinera det som man ville. Till förrätt valde jag "Sallade au jardin" (="trädgårdssallad"), och till huvudrätt blev det biff med pommes frittes. Eftersom jag inte kunde äta någon av efterrätterna beställde jag en te som efterrätt. För varje rätt jag beställde informerade jag om att jag var allergisk mot mjölk, att att jag inte heller kunde äta smör. Så jag skulle inte få någon sås till köttet. När salladen kom låg det något vit och dressingsliknande ovanpå den. Jag frågade servitricen om det var mjölk i, vilket resulterade i att de fick göra i ordning en ny sallad. När hon kom tillbaka frågade jag varför jag inte hade fått något att dricka (som beställts), och hon fick springa iväg igen. Sedan upptäckte Hannah att hon hade en spindel i sin sallad, varpå salladen fick bytas ut (av servitricen). Beatrice hade fått fel storlek på sin läsk, men orkade inte säga till. Stackars stackars restaurangen när vi besvärliga svenskar kommer på besök!


Sagt och gjort

Jag har pratat med familjen, och skall leta efter en ny familj. Jag mår dock inte så bra. Det här känns så himla stort och overkligt. Jag mår illa och har ont i axlarna. Jag har helt enkelt inte smält det. Detb här blev ett konstigt inlägg, men nu vet ni i alla fall hur det ligger till. Skriver igen när jag orkar. Kram

La nuit blanche

Jag är ledsen över att säga det här, men la nuit blanche var inte riktigt som jag tänkt mig. Vi kom iväg sent, och när vi väl hade kommit till museumen var de stängda. De skulle egentligen inte stänga förrän flera timmar senare, så vi fattade ingenting. Det var krångligt att åka därifrån med bussarna, och det slutade med att fi fick åka tåg. Jag sov över hos en av tjejerna, och nästa dag åkte vi in till svenska kyrkan.

Otippade händelser

Jag skriver igen, och detta trots att inget har sagts. Det dyker upp saker hela tiden som hindrar mig från att säga det. Idag hände det något hemskt med min värdmamma, och hon kom hem från jobbet i chocktillstånd. Hur okänslig får man vara för att säga en sådan sak då? Så okänslig är inte jag, i alla fall. Så jag får vänta några dagar till med att berätta att jag vill byta familj. Tyvärr är det så, men det finns ingenting att göra åt det. Jag har även kommit fram till  att den här blogg- strejkandet tills det är sagt - proceduren är löjlig. Har har gjort den av fel anledning, och den har bara bidragit till att jag har blivit onödigt stressad. Om jag verkligen vill det här kommer jag att säga det. Jag jobbar på det, och det hjälper inte att pusha på det. Ibland händer det saker som hindrar ens planer, och det får man bara acceptera. Det finns faktiskt inget annat att göra åt dem.


Brutna löften

Jag har inte sagt det, och ändå skriver jag här. Ibland är jag så jobbig. Men jag ville säga att jag följer Julias förslag, och säger det imorgon på kvällen. Jag hoppas verkligen att jag kommer följa det här, för jag verkligen måste. Så jag skriver inte förrän dess. För övrigt fungerar det inte att fylla på pengar i min mobil, och jag skall gå på "la blanche nuit" i natt. Ha det bra!

Ångest

Jag hatar det här. Att hela tiden vilja säga någonting med hela mitt hjärta - men aldrig hitta ett bra tillfälle. Jag blir så stressad av det. Min hjärna håller räkningen på hur många dagar senare jag får lämna familjen för varje dag som går, och jag vill verkligen säga det! Men skall man säga det när man äter middag och barnen hör på? När dem sitter och äter frukost framför TV:n? När de klätt upp sig och skall ut på en fin middag? Jag blir galen! Och det värsta är att jag har kommit på att min värdmamma försökte vara tillgänglig förra veckan i fall jag ville ta upp något (vilket jag fattade först idag). Jag har en sådan ångest, för jag vill absolut inte vara kvar det. Varför kan inte bara alla barnen gå ut, och föräldrarna komma fram och fråga om det går bättre? Och vet ni vad som rabblar i mitt huvud? Jo, "lördag - barnen där= går inte, söndag - som lördag + inte hemma, måndag - kanske, men långt tills dess? Det är ju den femte?". Jag är jätterädd. För att jag bara skall skita i alltihop eftersom det är en jobbig situation, och inte säga något. Tänk vad jag skulle förstöra för mig själv då. Åh, varför kan jag inte bara hålla mina egna löften?? Jag mår dåligt av det här! Nu skall jag försöka att inte skriva förrän jag har sagt det. Så att jag skyndar mig att säga det eftersom jag är beroende av att skriva. Vi får se om det här funkar...

Fredag + tillfällig ändring = basket

Ovan ser ni en ekvation som faktiskt går i hop (ja, det är med ett x i den; "tillfällig ändring"!), tro det elelr ej. I vanliga fall hämtar jag bara minstningarna på fredagar. Pappan tar L till och från basketen eftersom han är ledig, och jag tar hand om henne först när hon kommer hem. Men idag var hans kurs uppsjuten till kvällen. Så jag fick hämta alla tre barnen. Det blev lite ont om tid eftersom jag var tvungen att hämta E efter att ha hämtat L (som klagade, hon ville ju inte hämta sin lillasyster), men lyckligtvis började basketen fem minuter för sent - och vi kom precis när det började! Sedan gick jag och E till "la crèche" och hämtade upp Lo, varefter vi tittade på och hämtade upp L. Det blev tufft i huset eftersom jag inte fick lägga barnen för sent (föräldrarna skulle gå ut när barnen var lagda och vi hade kommit hem 50 minuter senare än vanligt... På något mystiskt sätt gick det nästan, och barnen lade sig 20:10 istället för prick. Så nu har jag insett att det faktiskt går att göra såhär (även om det kan bli lite bökigt)...

C'est toi!

Idag åkte jag till ST Germaine- En- Laye för att betala för den här skolterminen. Jag kom dit mitt i deras lunch, så jag ombads återkomma ca. 30 minuter senare. Väl där den andra gången hade de fortfarande inte avslutat lunchen, men jag fick hjälp ändå. Hon började vår lilla sammanträff med att fråga vilket ärende jag hade, och vad jag hette. När jag svarade "Cecilia Johnsson" på den andra frågan tittade hon på mig och utbrast "C'est toi!" (det vill säga "Det är du!") . "Quai!?" (="vad!?) fick jag fram av förvåning. Jag fattade ingenting. Är det den här reaktionen man vill ha när man säger vad man heter? "Vi har inte dig dokumenterad eller någonting" svarade hon då. Så det visade sig alltså att de inte hade fått mitt inskrivningsbrev, och inte hade några som helst uppgifter om mig (och det var därför hon visste vem jag var). När vi tittade i datorn stod jag inte ens med på listan i min grupp. Jag undrar faktiskt hur jag lyckades med det här. Jag måste bara ha kommit hit, gjort testet, och därmed kommit med på den analoga klasslistan. Och så undrar jag en sak till också. Varför har de inte sagt någonting till mig? Jag menar, jag kan ju sluta kursen när som helst utan att betala, utan att de kan spåra mig! Jag blev ag gick i alla fall efter att ha betalat allting kontant (över 20 sedlar...).

Det här fick mig att tänka på när jag började tvåan och alla lärare visste mitt namn innan första uppropet. Jag undrade vad min de hade sagt om mig på överlämningskonferransen - och gör det fortfarande! Jag blir nyfiken av sådana situationer, men också lite orolig.

Om ni undrar varför jag betalar skolan när jag vill byta familj så är det för att jag har en viss uppsägningstid här, och ändå måste stanna ett tag. Jag blir så isolerad utan skolan, och tänker dessutom försöka pendla tills terminen tar slut. Då skolan är belägen 20 minuter (med RER) från Paris Centrum bör inte detta ta överdrivet lång tid.

Svensk höst

Idag är det den 1:a oktober. Dagen som får mig att tänka på höst. Men nu kommer det inte att längre betyda höst för mig, utan snarare "svensk höst". I Sverige har det varit en typisk höstdag, med 11 grader mitt på dagen i mitt kära Lund. Men inte här. Det var så varmt att jag kände att jag hade satt på mig fel kläder när jag var klädd i jeans. Närmare exakt var det 20 grader här. Till och med Parisborna är överraskade, för sommaren försvinner vanligen i slutet av september. Men inte gör det mig något, det känns som om det är vår!

En dålig dag

Jag vet inte om ni märkte hur upprörd jag var när jag skrev det förra inlägget. Min värdmamma visade ytterligare bevis på att hon inte respekterat mig idag, och det är så svårt att ta hand om ett barn som hela tiden vill göra som sin mamma. Jag var gråtfärdig när jag och min värdmamma pratade om det senare, men hon verkade inte märka det. Liksom så många andra gånger känner jag att jag absolut inte vill vara kvar här. Att ajg inte trivs, och att jag vill härifrån.

Beslutet

Detta är beslutat: Jag skall lämna familjen.

Följd: Jag måste berätta det för mina värdföräldrar, vilket betyder att jag letar efter ett lämpligt tillfälle. Jag kan inte göra det när vi äter, för då lyssnar barnen. Men efter maten är vi helt slut, och dem tittar på TV.

Detta händer nu: Jag skall prata med min värdpappa imorgon. Jag vet; det värsta först, men han är hemma i morgon, och jag kan inte vänta längre. Dagarnas datum i november ekar i mitt huvus. Jag vill komma härifrån så fort som möjligt!

Tankar

Nu kommer ett inlägg med tankar. Det jag tänker fokusera på i inlägget är familjebyte. Som jag har skrivit innan har jag pratat med min värdmamma om att jag inte trivs. Vi bestämde oss för att jag skulle fortsätta försöka, och det har nu gått drygt 2 veckor sedan samtalet. Jag är fortfarande inte nöjd och jag vill bya familj. Men hur säger man det? Jag tänker på det hela tiden, och går runt och tvekar. Jag är rädd för att ge ett definitivt besked. En av anledningarna är att jag inte vet hur min värdpappa och värdbarnen kommer reagera. Men det är också för att jag vill vara på den säkra sidan. Om jag säger till att jag vill byta nu finns det ingen återvändo. Jag trivs inte här, men vad skall jag göra om jag inte hittar en familj? Jag vill inte ge upp mitt au pair- år och åka hem! Men jag vill verkligen inte stanna kvar. När jag tänker på att ta hand om barnen i 11 månader blir jag inte så glad. Att åka på semester med familjen, och fira jul med dem. Och att ta hand om barnen hela dagarna på sommarlovet. Så jag måste byta. Men jag är så himla feg. MEN om jag säger till idag så blir jag tidigast fri den 1 november. Om jag väntar tills måndag blir det den 5 november. Ju längre jag väntar, desto längre får jag vara kvar. Jag får lida en månad till, och vara jättetrött, men en månad är inte så farligt när man vet att den snart tar slut. Heja mig!

RSS 2.0